Susien vierailut asuintaajamissa loputtava

Pekka Salomäki
Lapua

/ #49

13.02.2009 16:03

Väärissä käsissä nämä mainitut laumanvartija rodut ovat suurempi ja todennäköisempi uhka kotieläimille(muille koirille), jopa ihmisille, kuin sudet. Rodunomainen tehtävänsä osaava laumanvartija ei voi soveltua joka ihmisen käsiin, näistäkin on huonoja esimerkkejä, ja varsinkaan joka pihaan irti lumputtelemaan.
Italian tilannetta en tunne, mutta villinä arvauksena Etelä-Euroopan Eu kuningas maiden muun tekemisen suhteen siellä tehdään häirikkösusille, juuri mitä halutaankin, ja mitään kysymättä. Saksasta tulee uusin esimerkki itse ympäristöministerin lausumana, siellä ei ongelmille kumarrella, vaan toimitaan tarvittaessa.
Sudelle ei Suomessakaan yksinkertaisesti ole enää tilaa joka paikassa, ja ajatuksen sen asuttamisesta tasaisesti ja tihentyminä läpi koko maan syö vain ihmisten sietokykyä, ja kääntyy uljaan otuksen omaksi tappioksi.
Yksinkertaisesti vahinkoa tekeviä yksilöitä ja laumoja tulisi saada poistaa heti, tekemällä vain ilmoitus asiasta.
Ihmisellä mainittuine pystykorvineenkin on oikeus nauttia metsän viljan tuotosta ilman jatkuvaa pelkoa eräkumppanin menetyksestä. Näin on aina ollut, ja näin on tultava oleman, se on pala suomalaisuutta, ja Eu:n kultturiasioita vaalivana instanssina tulisi tämäkin tajuta.
Lisäksi esim hirvikolareissa viranomais apuna käytettävien pystykorvaisten rotujen olemassa olon, ylläpitämisen ja kehittämisen vuoksi niitä on voitava harjoittaa haukuttamalla hirviä, sekä käyttämällä niitä metsästyksessä hirvikannan kurissa pitämisen vuoksi.