Susien vierailut asuintaajamissa loputtava

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Susien vierailut asuintaajamissa loputtava.

Pirkko Lehto
Uusikaupunki

#26 Susien pelottelu

11.02.2009 18:04

Koska sudella on luonnossa vain vähän vihollisia eli ainoana on ihminen, käyttäytyy se reviirillään rohkeasti ja tulee ajan myötä rohkeammaksi.

Väistämätöntä on sen vuoksi suden ja ihmisen yhteentörmäys. Toivokaamme, että siinä osuu vastapuoleksi aikuinen, puolustuskykyinen ihminen. Kenellekään lapselle,nuorelle tai aikuisellekaan en haluaisi loppuelämän traumoja viattoman luontokappaleen hyökkäyksen kohteena.

Uudenkaupungin Sanomissa oli 10.2.09 päätoimittaja Matti Jussilan kirjoitus, jossa osuvasti kuvattiin myös omia tuntojani. Häiriintyneet susiyksilöt on ilman muuta poistettava, mutta olisi myös sallittava tietty kannan rajoitus asutusalueilla, jolla taattaisiin myös meidän ihmisten reviirin säilyminen.

Näin susi oppisi uudelleen pelkäämään ihmistä. Nyt sudella ei tätä kokemusta ole, ja oman kokemuksen perusteella susiemokin pentujaan kouluttaa. Jos joku keksii toimivaksi pelotteeksi jonkin muunkin tavan kuin suden surmaamisen, niin puoltaisin ilman muuta yhteisten verovarojen käyttöä ko. asian tutkimiseen.

Mielestäni aitaukset tai koululaiskuljetukset eivät tule tuomaan toivottua tulosta, näillä keinoilla päädymme vain itse sinne "häkin" sisään suden jäädessä kulkemaan aidan ulkopuolella vapaana.

Täällä susien esiintyminen ei tosiaan ole mitään korvessa tai "metsässä" asujien kokemusta, vaan päivittäistä kylän tai kirkonkylän katuvalaistuksen piirissä asuvien huomioita piha-alueillaan. On niin helppo heitellä, ettei ole sutta näkynyt meidän kadulla -huutoja, mutta pistää tosiaan miettimään iltalenkkiä tai töistä tuloa katuvalojen sammutuksen jälkeen, kun pihalla on yhdenkin kerran näkynyt suora juoksurivi jalanjälkiä.

Myös kehoitukset: muuta tänne Helsinkiin, jos sua pelottaa - ovat lapsellista uhoa. Suomi on vapaa maa, ja ainakin toistaiseksi, meillä kaikilla on vapaus valita oma asuinpaikkamme ja odottaa yhteiskunnan tukea ja turvaa tasapuolisesti paikkakunnasta riippumatta. Ilomielin minäkin suon pääkaupunkiseudun asukkaille yhteiskunnan kukkarosta kustannetut kulttuuripalvelut, vaikka en itse niitä pääse koskaan hyödyntämään. Vastapalvelukseksi odotan siellä asuvilta myös empatiaa ja vastaantuloa oman asuinalueeni ongelmakohtiin.

Missään tapauksessa en halua tuhota susikantaa kokonaan. Mielestäni vain toimet, joilla susi saadaan uudestaan pelkäämään ihmistä takaisivat sudelle juuri sen oman reviirin. Tällöin vältyttäisiin ikäviltä ylilyönneiltä, jota ei kukaan pysty takaaman ensimmäisen suden ja lapsen epätoivottavan kohtaamisen jälkeen.

Michail Jaction
Jurmaa

#27

11.02.2009 19:21

Hyvä Pirkko, luulin olevani ainoa täysjärkinen tällä palstalla. Olen täysin samaa mieltä.
Iiro Wasen
Turku

#28

11.02.2009 20:32

Lehdolle:

"Mielestäni aitaukset tai koululaiskuljetukset eivät tule tuomaan toivottua tulosta, näillä keinoilla päädymme vain itse sinne "häkin" sisään suden jäädessä kulkemaan aidan ulkopuolella vapaana."

Noista sanoista päätellen vaikuttaa että luulet suden olevan ainoa petoeläin metsissä. Yllätys, yllätys, ei ole.

"Suomi on vapaa maa, ja ainakin toistaiseksi, meillä kaikilla on vapaus valita oma asuinpaikkamme ja odottaa yhteiskunnan tukea ja turvaa tasapuolisesti paikkakunnasta riippumatta."

Vapaus tulee oman vastuun kanssa. Jos haluat asua keskellä metsää, asut siellä omalla vastuulla.

"Vastapalvelukseksi odotan siellä asuvilta myös empatiaa ja vastaantuloa oman asuinalueeni ongelmakohtiin."

Kyllähän minullakin on empatiaa. Ei kuitenkaan ihmisiä kohtaan vaan susia. Puhut koko ajan siitä kun suden pitää pelätä ihmistä vaikka samalla mainitset: "Kenellekään lapselle,nuorelle tai aikuisellekaan en haluaisi loppuelämän traumoja viattoman luontokappaleen hyökkäyksen kohteena.". Etuoikeutat ihmisen olemaan vapaa pelosta ja samalla riistät eläimiltä sen. Ihminen on eläin ja se on samalla tasolla muiden eläinten kanssa.


Jactionille:

Ainoat sanat mitä voin sanoa tässä vaiheessa on: Haista vittu! Sinä et todellakaan ole yhtään muista tällä palstalla olevista järkevämpi.
Sari Peltonen
Turku

#29

11.02.2009 21:08

Tällä otannalla alkaa vaikuttaa siltä, että realiteettien ja käytöstapojen puute korreloi vahvasti Suomi-susille asenteen kanssa.
Otos on toki vielä pieni. Mielenkiintoista silti.
Ja sitten asiaan: Kiitokset 25:lle ja 26:lle hyvistä ja perustelluista mielipiteistä. Samoilla linjoilla ollaan täälläkin.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

11.02.2009 21:12


Michail Jaction
Jurmaa

#31

11.02.2009 21:15

Haistan mielelläni, olenhan heteroseksuaali. Ja sitten takaisin asiaan, eli susiin. Niin, ihminen ja susi kamppailevat osittain samoista elinalueista. Ihmisellä on aivan yhtä suuri oikeus elää ja tarvittaessa laajentaa elinpiiriään kuin susilla. Eläimet yleensä pyrkivät turvaamaan hengissä säilymisen joko suojavärein, fyysiseen väkivaltaan tarkoitetulla aseilla(esim. mehiläiset) tai myrkyillä(esim. mehiläiset). Ihmisellä ei ole suojaväriä, joten sen on turvauduttava jälkimmäisiin.
Iiro Wasen
Turku

#32

11.02.2009 21:58

Peltoselle:

Jos satuit huomaamaan Jaction kutsui muita tällä palstalla olevia vähäjärkisiksi.


Jactionille:

Sanoit juuri oikein "Ihmisellä on aivan yhtä suuri oikeus elää". Sama toimii toisinpäin: Susilla on aivan yhtä suuri oikeus elää.
Pirkko Lehto
Uusikaupunki

#33 Rakkaus eläimiin ja ihmisiin

11.02.2009 22:01

Olen pahoillani puolestasi Iiro.

On hirvittävää, kun on joutunut kokemaan ihmisten taholta jotain niin pahaa, että pystyy rakastamaan vain eläimiä.

Eläinrakkaana pitäisi pystyä rakastamaan myös ihmisiä, vaikka se joskus vaikeaa onkin.

Tämän keskustelun pääasiana on susi, joten en maininnut muita metsän eläimiä. Mutta kun otit kerran asian esille..

Asuinalueellamme on tosiaan myös ilveksiä ja karhukin. Myönnettäköön, että karhun jälkiä ei voi havaita, koska se nukkuu talviunta, ja näin eteläisessä Suomessa lumipeitettä ei ole enää sen herätessä keväällä, joten karhun liikkumista ei voi tavallinen eläjä helposti havaita.

Ilveksen jäljet taas eivät herätä täällä huomiota, koska kissoja liikkuu maalaistyyliin runsaasti ja vapaasti. Tiedän kyllä muutaman kissanomistajan kaipailleen lemmikkejään, metsästäjien pitäessä todennäköisenä katoamissyynä niiden joutumista ilveksen saaliiksi. Kyseessä kuitenkin siis syrjäisemmät asumukset.

Nämä kummatkin eläimet kyllä karttavat katuvalaistuksen piirissä olevia ihmisasumuksia aika tarkkaan, samoin myös ihmisiä, joten metsässä marjastajat ja sienestäjät liikkuvat niitä näkemättä.

Tammikuussa Laitilassa susi pyrki päiväsaikaan metsätöissä olleen miehen läheisyyteen eikä edes pelännyt hänen kädessään olevaa käynnissä olevaa moottorisahaa.

Häiriintyneen eläimen kanssa ei ole pelleilemistä, vaikka kyseessä ei olekaan petoeläin. Noin 10 vuotta sitten jouduimme tekemisiin hirven kanssa, joka tunkeutui piha-alueelle. Kyllä siinä rouvan tossut vilahtivat ja jäivät kevyesti nurmikolle kruunupään hyökätessä puhisten ja möristen. Yhteistä minulla oli hirven kanssa se, että molemmat pidimme omenoista.


Lähikylässä sama hirvi piti asukkaita omassa kodissaan lähes vankina, kunnes metsästäjät lopettivat eläimen.

Ihmisten kohdallahan on käytäntönä, että emme tapa häiriintyneitä ja muille vaarallisia yksilöitä. Heidät kuitenkin pyritään kuitenkin tavalla tai toisella tekemään vaarattomaksi muille tai suljetaan "häkkiin".

Olen avoin esityksille, joilla häiriintyneet eläinyksilöt tehdään vaarattomiksi myös muutoin kuin tappamalla. Toimivia toimintamalleja kaivataan. Niiden täytyy olla kuitenkin nopeita ja helppoja sekä taloudellisesti kohtuuhintaisia toteuttaa, jotta voidaan taata niiden saatavuus koko Suomen alueella.



Iiro Wasen
Turku

#34 Lehdolle

11.02.2009 22:36

Kyllähän se mies moottorisahan kanssa olisikin saanut tappaa suden jos se olisi hyökännyt (et maininnut missään vaiheessa että se olisi hyökännyt). Mutta miksi tappaa ilman hyvää syytä?

Osaan kyllä rakastaa ihmisiäkin. Tosin vain niitä jotka ansaitsee rakkauteni.
Michail Jaction
Jurmaa

#35

12.02.2009 06:05

Alkuun pahoittelut kaikille, jotka loukkaantuivat komentistani. Se oli asiaton ja turha. Sitten asiaan. Hyvä syy susien tappamiselle on mm. kannan suuruuden säätely.
Reija Maunula
Karkkila

#36 Kummallista...

12.02.2009 10:26

...että Suomen muutaman hassun sadan susikanta aiheuttaa kauheat ongelmat,kun keskieuroopassa pärjätään kymmenkertaisen susimäärän kanssa.
Michail Jaction
Jurmaa

#37

12.02.2009 11:12

Keskieuroopan ihmiset asuvat kaupungeissa, valtioissa joissa metsien määrää on supistettu lähes olemattomiin. Suomalaiset asuvat vielä suurelta osin pienissä taajamissa ja kylissä, jotka ovat metsien ympäröimiä. Väenpaljous pelottaa susia, vähäinen määrä ihmisiä ei. Miksikö? Pienestä joukosta on helpompi valita saaliiksi heikon näköinen yksilö, eikä mahdollisen vastaiskun voima ole niin suuri.
Iiro Wasen
Turku

#38 Jactionille

12.02.2009 11:35

Entäs se Viro? Olen kuullut että siellä on enemmän susia kuin Suomessa, mutta ketään ei valita.
Pekka Salomäki
Lapua

#39

12.02.2009 21:30

Virossa susia poistetaan mononkertainen määrä Suomeen verrattuna. Siellä ei valiteta, siellä toimitaan, ja vielä lain suomissa puitteissa, kun neuvottelivat oikeamman statuksen suden suojelutasolle EU:n liittyessään.
On ikävä tosiasia kahden pedon kohdatessa, että heikomman on väistyttävä, näinhän se on luonnossakin, kuten täälläkin on mainittu monen kertaan.
On yksinkertainen totuus, ettei susia siedetä, ennenkä häirikköyksilöt saadaan poistaa välittömästi. Susi kuuluu Suomenkin luontoon, senhän tulisi olla selvä asia, mutta millä hinnalla ja missä määrin, missä ja kenen riesana.
Pia Liukkonen
Vantaa

#40 Italiassa 1000 sutta

12.02.2009 21:48

Italia on Suomen kokoinen maa. Siellä on lampaita, suden herkkua.

Miten siellä sitten pärjätään, kun ihmisiä 10 kertaa enemmän kuin Suomessa ja susia 10 kertaa enemmän kuin Suomessa - tilaa siis suhteessa vähemmän?

Vastaus on: Pyreneiden paimenkoira. Se haistaa 3 km:n päästä suden ja sutta paljon suurempi, joten se puolustaa lampaita jne.

Mutta Suomessa susia ruokitaan suomen pystykorva-paroilla...


En allekirjoita addressia. Susi kuuluu Suomeen, ehkä enemmän kuin ihminen.

Eläimillä on muutenkin tukalaa Euroopassa, jossa luontoa ei ole. Teollisuuseläimiä kohdellaan huonosti.

Koittakaa etsiä muu ratkaisu susi-asiaan. Vai onko kyse mielikuvituksen puutteesta?
Antti Keskitalo
Pöytyä

#41 Kysymys

12.02.2009 22:49

Kysyisin tämän adressin henkeä vastustavilta henkilöiltä, olisivatko he itse valmiit, mikäli olisivat päättävässä asemassa, antamaan ohjeen, jonka mukaan koulukuljetukset kotipihoilta asti susirikkailla alueilla tulisi lopettaa, perustuen heidän väitteeseensä, jonka mukaan susi on vaaraton lapsille?
Iiro Wasen
Turku

#42 Keskitalolle

12.02.2009 22:57

Ensinnäkin ketään ei ole sanonut että susi on vaaraton lapsille. Toiseksi kukaan ei ole sanonut että koulukuljetukset kotipihoilta pitäisi loppua.

Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että ihmiset saavat asua missä haluavat omalla vastuulla.
Antti Keskitalo
Pöytyä

#43 Wasenille

12.02.2009 23:28

Liittyen edelliseen.

#3 ”En ole eläissäni nähnyt televisiossa enkä lehdessä että jonkun lapsi on joutunut suden suuhun.” Iiro Wasen
#20 ”Sudet eivät hyökkää ihmisten kimppuun”, Tommi Österlund

En ole väittänytkään, että kukaan olisi halunnut lopettaa lasten noutoja kotipihoilta saakka. Halusin kysymyksen asettelulla vaan kuvastaa, kuinka Susialueilla uhka on arjen realismia. Uhkan poistamisen eteen toimitaan, ja tullan toimimaan. Sitä mahdollisuutta että jotain sattuisi halutaan välttää kaikin keinoin.

ps. Hyvä Iiro Wasen olette ehkä huomaamattanne ohittaneet viestien kirjoitusohjeen. Haluaisin kuitenkin teille julkituoda seuraavan kohdan:"Älä kiroile, koska foorumia voivat lukea hyvinkin nuoret ja yleensä kiroilu saa kirjoittajan vaikuttamaan lähinnä säälittävältä." Tällä viittaan viestiinne #28

Hyvää yötä!
Iiro Wasen
Turku

#44 Keskitalolle

13.02.2009 07:00

Viestissä #3 en tarkoita sitä että se ei olisi mahdollista. Österlundin puolesta en voi puhua.

Kiroilin koska halusin osoittaa Jactionin syyllistyneen samanlaiseen kirjoitusohje rikkeeseen: "Vältä henkilökohtaisuuksiin meneviä hyökkäyksiä. Jos joku on eri mieltä kanssasi, niin älä hauku kirjoittajaa, vaan kumoa hänen perustelunsa." Joten voisit vähän väliä miettiä mitä ihmiset kirjoittavat.
timo lehtinen
askainen

#45 Jättäkää sudet rauhaan

13.02.2009 11:46

Minä olisin enemmän huolissani koira laumoista,Laitilassa ainakin syksyllä liikkui päivittäin 6 helvetin ison hurtan lauma,ei kaikkea voi susien piikkiin laittaa
Kristine von Denffer
Puolanka

#46 Michail Jactionille ja Timo Lehtiselle

13.02.2009 12:23


Michail:

Olipa ikävästi sanottu kun luokittelet itsesi ja Pirkon ainoiksi täysjärkisiksi. Vaivaako sinua nyt 'Übermensch'-syndrooma tässä susikeskustelussa? Miksi? Kerropa taustastasi hieman meille muillekin!

Totta on ,että Suomessa päästäisiin paljon pienemmällä susikammolla, jos taloissa olisi enemmän laumanvartijoita, jotka esim. saattelisivat pienet koululaiset opintielle. Voin vakuuttaa, että laumanvartijakoiriin, varsinkin Pyreneitten komeisiin koiriin tullaan Suomessakin vähitellen tutustumaan yhä enemmän ja ihastumaan. Irlannin susikoirathan meillä jo on.

Timolle:

Olet aivan oikeassa: villiintyneitä koiria ja koiralaumoja vaeltelee Suomen maaseudulla paljon. Tällaiset yksilöt ovat todella vaarallisia. Kokemusta on aikoinaan liian pienessä aitauksessa huonosti hoidetuista Huskeista, jotka murtautuivat toistuvasti vankilastaan ja aiheuttivat kauhua tappamalla seudulla muita koiria, lähes kaikki kissat ja vielä riistaeläimiäkin. Vasta kolmannen karkaamisen jälkeen koirat saatiin lopetettua. Voitte kuvitella, miten kamala tilanne oli pienellä paikkakunnalla! Susivaara on marginaalista näihin villiintyneisiin koiriin verrattuna. - "Elämä on vaarallista, saippuaan kun liukastuin", lauloi Rölli-peikko aikoinan....

Hyvää yshtävänpäivää ja SHUSHIRAUHAA :D

t. Jänkhä-Krissu & mahtavan iloinen koiralauma
Tapio Haavisto
Yläne

#47 Linkkiä en löytänyt, mutta teksti löytyi keskustelun yllykkeeksi...

13.02.2009 14:29

21.01.2009 21:03 Ilta-sanomat

Mäkeä laskemassa ollut 10-vuotias Kolja Netshajev kuoli suden kynsissä Permin alueella Venäjällä.

Susi syöksyi kelkkamäessä olleiden pikkupoikien kimppuun ja otti uhrikseen Koljan, joka oli lähimpänä metsän reunaa, kertoi uutispalvelu Newsru.com.

Koljan kaksi kaveria lähtivät heti hakemaan apua läheisestä kotikylästään Zazov-Kynistä. Kylän miehet ottivat mukaan aseet ja syöksyivät suden perään, mutta he pääsivät paikalle liian myöhään.

Susi oli ehtinyt raahata pikkupojan läheisen joen rantaan. Peto oli purrut poikaa pahasti kasvoihin ja tämä oli jo tukehtunut ennen kuin apu ehti paikalle.

Turma tapahtui reilu viikko sitten, mutta sutta ei ole vieläkään saatu kiinni. Paikalliset ihmiset pelkäävät, että eläin saattaa käydä myöhemmin uudelleen ihmisten kimppuun.

Keskiviikkona suden perään lähti erityinen metsästäjien ryhmä. Asiantuntijat epäilevät, että pojan kimppuun käynyt susi on lauman vanha uros, jonka nuori johtajauros on karkottanut pois.

Permin alueella on Komsomoslkaja Pravdan mukaan noin 500 000 sutta, jotka ovat erityisen aggressiivisia juuri tammi-helmikuussa.


Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

13.02.2009 15:55


Pekka Salomäki
Lapua

#49

13.02.2009 16:03

Väärissä käsissä nämä mainitut laumanvartija rodut ovat suurempi ja todennäköisempi uhka kotieläimille(muille koirille), jopa ihmisille, kuin sudet. Rodunomainen tehtävänsä osaava laumanvartija ei voi soveltua joka ihmisen käsiin, näistäkin on huonoja esimerkkejä, ja varsinkaan joka pihaan irti lumputtelemaan.
Italian tilannetta en tunne, mutta villinä arvauksena Etelä-Euroopan Eu kuningas maiden muun tekemisen suhteen siellä tehdään häirikkösusille, juuri mitä halutaankin, ja mitään kysymättä. Saksasta tulee uusin esimerkki itse ympäristöministerin lausumana, siellä ei ongelmille kumarrella, vaan toimitaan tarvittaessa.
Sudelle ei Suomessakaan yksinkertaisesti ole enää tilaa joka paikassa, ja ajatuksen sen asuttamisesta tasaisesti ja tihentyminä läpi koko maan syö vain ihmisten sietokykyä, ja kääntyy uljaan otuksen omaksi tappioksi.
Yksinkertaisesti vahinkoa tekeviä yksilöitä ja laumoja tulisi saada poistaa heti, tekemällä vain ilmoitus asiasta.
Ihmisellä mainittuine pystykorvineenkin on oikeus nauttia metsän viljan tuotosta ilman jatkuvaa pelkoa eräkumppanin menetyksestä. Näin on aina ollut, ja näin on tultava oleman, se on pala suomalaisuutta, ja Eu:n kultturiasioita vaalivana instanssina tulisi tämäkin tajuta.
Lisäksi esim hirvikolareissa viranomais apuna käytettävien pystykorvaisten rotujen olemassa olon, ylläpitämisen ja kehittämisen vuoksi niitä on voitava harjoittaa haukuttamalla hirviä, sekä käyttämällä niitä metsästyksessä hirvikannan kurissa pitämisen vuoksi.
Michail Jaction
Jurmaa

#50

14.02.2009 05:06

Joku ihmetteli erästä asiatonta viestiä, jonka olin sattunut tänne lähettämään. Kyseinen henkilö vain ei ollut muistanut lukea kommenttia 35, jossa pahoittelen sitä. Ilmeisesti jonkinasteinen humalatila mahdollisti toimimisen ennen ajattelua, jonka vuoksi satuin viestin lähettämään. Pahoitteluni kaikille, jotka loukkaantuivat viestistä.

Pyreneiden komeat koirat ovat varmasti loistavia hirvien tai jänisten metsästyksessä(havaitsettehan sarkasmin).