Luontaishoitoja uhataan rajoittaa Suomessa

Tanja Soila
Tampere

/ #25

14.02.2009 18:09

Hyvä Pekka Pohjonen, tarkoitus ei ole ryhtyä parempi/huonompi – väittelyyn, vaan peräänkuulutan nyt yhteistyötä koulutettujen luontaisterapeuttien ja lääkärien välillä. Tämä jos mikä on kaikkien etu. Koulutettu, ammattinsa osaava luontaisterapeutti tietää, ettei ole lääkäri, eikä lähde puuttumaan millään lailla potilaan lääkitykseen, vaan osaa varmasti myös ohjata tarvittaessa potilaan lääkärille. Tässä siis suurin ero puoskarin ja luontaisterapeutin välillä. Kun lääkärit ja eri alojen terapeutit toimisivat yhteisymmärryksessä, niin hoitoon hakeutumisetkaan eivät viivästyisi.
Lääkärin ylimielinen asenne luontaishoitoja kohtaan ei ainakaan helpota tavallista ihmistä ylittämään kynnystä kertoa, että käyttää jotain luontaistuotteita tai luontaishoitoa, eikä myöskään helpota lääketieteen hoitoon hakeutumista ajoissa, jos potilaalle on vähätelty hänen itse hyväksi kokemaansa luontaisterapiaa vastaanotolla. Tämä vähättely ei myöskään paranna lääkärin imagoa, päinvastoin. Luontaishoitoja on aina käytetty ja tullaan aina käyttämään, kaikesta huolimatta. Eli viisainta olisi tehdä töitä sulassa sovussa potilaan vuoksi, ei oman arvostuksen, rahan tai muun itsekkään asian vuoksi.
Avoimuus olisi myös toivottavaa lääkärien osalta, tieteellistä näyttöä ei ole eikä voi olla, sillä rahan puute estää kunnolliset tutkimukset luontais - puolella. Tosi asia on myös, ettei tiedekään osaa vielä kaikkea, esim. mihin perustuu homeopatian toimivuus, miten linnut osaavat suunnistaa etelään jne.