Taidepoliittisen asiantuntijaryhmän hallitusohjelmatavoitteet

Markku Laitinen

/ #5 Täyttä roskaa koko adressi!

18.03.2015 09:34

Maamme taiteilijajärjestöt kuten Taidemaalariliitto, eivät noudata vapaata ammatillista järjestäytymisoikeutta ja oikeutta järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi. Vaikka tämä vapaa oikeus kuuluu maamme solmimiin Ihmis- ja Perusoikeuksiin, YK:n maailmanlaajuiseen ihmisoikeuksien julistukseen, maamme Perustuslakiin ja Yhdenvertaisuuslakiin sekä Euroopan Unionin Perusoikeuskirjaan, jotka kaikki mainitsevat vapaan ammatillisen järjestäytymisen perustavaa laatua olevaksi oikeudeksi. Siksi on aivan turha puhua taiteen minkäänlaisesta vapaudesta tai siitä ettei taide olisi elitismiä pahimmillaan.

Koska maamme taiteilijajärjestöt eivät noudata tätä omalla kohdallaan, ei valtion tule tukea Ihmis- ja Perusoikeusrikollisuutta missään muodossa. Siksi taiteen ja kulttuurin tuet tulisi pikemminkin lakkauttaa kokonaan, kuin että ne pidettäisiin ennallaan tai niitä lisättäisiin.

61% miehistä, 52% naisista ja 81% maanviljelijöistä leikkaisi taiteen ja kulttuurin tukia Iltalehden äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan.

http://static.iltalehti.fi/uutiset/kansaleikkaa_graafi_3101MS_uu.jpg

Sen sijaan että taiteilijat mankuvat jatkuvasti lisää rahaa valtiolta toimintoihinsa, pitäisi taiteilijoiden ja taidealan järjestöjen sen sijaan itse kehittää omia ammattialojaan seisomaan paremmin omilla jaloillaan. Tämä vaatisi tietenkin uudenlaista ajattelua ja koko virallisen taidekentän toimijoiden vaihtamista, jotta tätä uudenlaista ajattelua sinne taiteen kentälle saataisiin. Mutta koska taidealan vanhat poliittisesti sitoutuneet ja poliittisilla mandaateilla meriittinsä tehneet ja ansionsa saaneet, eivät halua tietenkään luopua omista viroistaan ja tehtävistään, on uudenlaisen ajattelun mahdollisuuskin taide- ja kulttuurialoilla aivan mahdoton ajatus. Siksipä alat eivät osaa muuta kuin mankua valtiolta jatkuvasti lisää rahaa toimintoihinsa.

Taidemaalarina pidän koko adressia hyvin halpamaisena toimintana, juuri sellaisena jona virallinen taiteen kenttä on aina minulle näyttäytynyt. Puhutaan hienoista asioista kuten esimerkiksi taiteen vapaudesta tai taide ei ole elitismiä ja silti aikuiset lapset leikkivät leikkejään suljetuiilla hiekkalaatikoilla vastoin kaikkia Ihmis- ja Perusoikeuksia ja vapauksia, aivan kuin käsityskyky ei riittäisi tajuamaan omien puheidensa irvokkuutta.

Niin ja mitä itse adressiin tulee, suosittelen kaikilla taide- ja kulttuurialoilla työskenteleville ja muillekin etteivät he allekirjoittaisi adressia, koska se suosii vain Ihmis- ja Perusoikeusrikollisuutta. Juuri siitä mitä vastaan oikeiden taiteilijoiden tulisi toimia kaikin keinoin!