Bioterminaalit - Päijänteen pilaajat ?

Elisabeth Aalto
Suur-Sysmä

/ #1 Kovia faktoja, mutta mistä...

05.03.2009 09:22

Marjatta Ojala latoo kovia faktoja bioterminaalihankeesta, mutta ovatko ne faktoja ja mistä peräisin, ettei vain mielikuvituksesta.

Kuinka monta venevajaa ja mökkiä Ojala tietää terminaalialueiden alle jäävän ja jos jää, niin millaisin korvauksin?? Entä arvokkaat ranta-alueet, missä niitä jää terminaalialueiden alle??.

Raaka-aineiden ja hakevuorien korkeudesta ja näkyvyydestä ympäristöön minulla ei ole tietoa, onko Ojalalla muuta kuin oma visio asiasta??.

Haketusta muualla seuranneena ihmettelen miten suht' tuoreen materiaalin haketus pölyää terminalissa, kun ei se tee sitä juurikaan muualla. Haketuksen melu, 50 - 55 desibeliä. sitä nyt voi verrata vaikka ruohonleikkurin ääneen ja taitaa se leikkuri olla niistä se äänekkäämpi. Toki häiritseehän mökkiläisen ruohonleikkuukin.

Ympärivuotinen laivaliikenne vaikuttaa kalakantaan, miten?, eikö sitä tee vapaa-ajanlikkennekin. Ympäristöonnettumuuksien kannalta yhtä vaarallisia lienevät vanhojen hinaajien kipparit aluksineen, kun puksuttavat ruosteisin rotiskoin kesät Päijänteellä ja istuvat talvet linnassa (anteeksi yleistys)
Mitä on perinteinen Päijänteen poikittaisliikenne??. Tehinselkä on nytkin sula ja rannat jäässä, poikittaisliikenne onnistuisi vain ilmatyynyaluksin ja niitä ei taida olla. Ohko hakealuksen liikennöinti edes ympärivuotista??

Haketerminaalien vaikutusta lähialueen metsiin en ymmärrä, kerätäänhän energiapuuta jo nytkin melkoisesti, vaikka yhtään terminaalia ei ole rakennettu ja ainakaan omiin silmiin ei ole osunut tutkimustietoa negatiivisista vaikutuksista luontaiseen metsän uusiutumiseen. Päinvastoin, risujen tilalle saatetaan saada arvopuuta.

Toki terminaalit aiheuttavat "rekkarallia" ja se tapahtuu terminaalien läheisyydessä aina samoilla reiteillä. Rekkarallin kokonaismäärä ei vähene vaikka terminaaleja ei rakennettaisi. Jyväskylän biovoimalaitos tarvitsee joka tapauksesa hakeensa ja se ajetaan kaikki rekoilla perille asti, jos vesitietä ei käytetä. Tämä taas lisää liikenteen kokonaiskuormitusta ja -päästöjä melkoisesti, joten suo siellä, vetelä täällä.

Toivotan Marjatta Ojalle menestystä aloittamansa vastustushankkeen parissa, mutta toivon myös että esitetyt faktat ovat oikeita faktoja, eivätkä vain kauhuskenaaroita pahimmasta kuviteellisesta mahdollisuudesta.

terveisin Elisabeth Aalto