Estäkää Laajakosken sairaalan ja maa-alueiden myynti venäläisyritykselle!

Roni Mänttäri
Adressin tekijä

/ #1 Tämän päivän Kymen Sanomista artikkeli:

12.03.2009 17:01

Laajakoskesta jätettiin kilpaileva ostotarjous
12.3. 04:00

Laajakosken ostosta on jätetty venäläisyrityksen kanssa kilpaileva tarjous.
Kuva: Arkisto

Kotkalaisliikemiehet tarjoavat sairaalakiinteistöstä 1,45 miljoonaa euroa. Antero Ala-Kiiskilä

KOTKA. Laajakosken sairaalakiinteistön ostosta on jätetty venäläisyrityksen kanssa kilpaileva tarjous. Kotkalainen liikkeenharjoittaja Markku Enqvist jätti keskiviikkona kiinteistön omistavalle Kastek Oy:lle kirjallisen ostotarjouksen perustettavan osakeyhtiön nimissä.

Tämä tarjous on 50 000 euroa suurempi kuin venäläisen Zdorovje tselovekan tarjous eli 1,45 miljoonaa euroa.

Tarjouksen taustalla on Enqvistin mukaan useita kotkalaisia liikemiehiä, sen tarkemmin hän ei kuitenkaan vielä halua taustavoimia paljastaa. Liikkeellepanevana voimana on se, että sairaalakiinteistön ei haluta päätyvän venäläisille ostajille.

- Kauppaa on junailtu sisäpiirihommana niin, ettei edes kauppasummaa ole haluttu paljastaa.

Enqvistin mielestä 1,4 miljoonaa euroa on pilkkahinta Laajakosken kiinteistöstä. - Mutta kun Kotkan palvelujohtaja Tauno Telaranta sanoo, että hinta on hyvä, niin me tarjoamme nyt hieman enemmän.

Laajakosken sairaalan kiinteistö tarjoaa Enqvistin mukaan rajattomat mahdollisuudet erilaisille toiminnoille.

- Jos kauppa toteutuu, aloitamme välittömästi kehittämisyhtiö Cursorin kanssa neuvottelut. Alustavat liiketoimintasuunnitelmat ovat jo olemassa.

Nykyisten vuokralaisten kanssa jatkettaisiin yhteistyötä ja laajennettaisiin tätä toimintaa. Maa-aluetta on niin paljon, että sinne voitaisiin suunnitella siirtolapuutarha-alue. Kymijoen ranta tarjoaa Enqvistin mielestä hyvät mahdollisuudet virkistyskalastukselle.

- Laajakosken sairaalahan oli myös entinen karjatila. Ainakin ulospäin entiset sikalarakennukset vaikuttavat toimintakuntoisilta vaikkapa hevoshotellina.

Kiinteistön omistavalle Kastekille entinen sairaala on ongelmakiinteistö, jonka arvioitiin tuottavan esimerkiksi viime vuonna tappiota noin 100 000 euroa.

Sairaalakiinteistössä on yhteensä noin 7 000 neliötä lämmitettävää tilaa. Vanhin rakennuksista on peräisin 1920-luvulta. Viimeiset laajennukset on tehty 1960- ja 1970-luvuilla.

Jos kauppa kotkalaisliikemiesten kanssa toteuisi, kiinteistössä siirryttäisiin Enqvistin mukaan uuteen aikakauteen energiamielessä. Energia-alalla Kotkan Polttopuun yrittäjänä hän aloittaisi säästötoimet muuttamalla tuhansien kuutioiden lämmittämisen uusiutuvalle energialle eli pelletille.

- Sillä saavutetaan jo suuret vuotuiset säästöt.

Enqvist sanoo liikemiesten jättäneen ostotarjouksen vakavassa mielessä. - Ei tämä vitsi ole eikä yhden miehen juttu. Pallo on nyt Kastekilla, myykö venäläisille vai suhtautuuko meihin vakavasti.

http://www.kymensanomat.fi/Uutiset---Uutiset-maakunnasta/2009/03/12/Laajakoskesta+j%E4tettiin+kilpaileva+ostotarjous/200936762356/5