Eliina ja Matti Försti - menetetty elämänlaatu takaisin

Jaakko Mäkinen
Helsinki

/ #2

23.10.2006 15:10

Adressin kerääjät ja allekirjoittajat ovat menneet MOT:n retkuun. MOT salasi jutun keskeiset tosiseikat, ja sai siten synnytettyä säälittävän tarinan.

Förstit väittivät MOT:ssa, etteivät he vuonna 1980 ymmärtäneet mitä hyväksyivät, kun hyväksyivät asemakaavan, joka teki heidän omakotitontistaan osan kerrostalotonttia.

Förstit eivät puhuneet totta. Tosiasiassa v. 1980 Förstit vaativat kerrostalotontille suuremman rakennusoikeuden kuin mitä Espoon kaupunki oli valmis hyväksymään. Tästä seuraa, että Förstit tiesivät tasan tarkkaan, mihin nimensä 1980 panivat. Tämän MOT salasi.

Försteille oli tarjottu 1987 mahdollisuutta, että asemakaavaa muutetaan uudelleen niin, että heidän määräalansa kerrostalotontista erotetaan jälleen omaksi tontiksi. Förstit kieltäytyivät. He siis itse valitsivat mahdollisuuden, että tontin enemmistön omistava lunastaa heidän osuutensa. Tätä MOT ei kertonut.

NCC kertoo tarjonneensa Försteille korvaukeksi 3 h + k, 77 m2 rivitaloasuntoan, arvo luokkaa 200 000 €. Förstit kieltäytyivät. Tämän MOT salasi.

Neuvotteluissa NCC:n kanssa Förstit vaativat ensin n. 900 000 €. Tämän MOT salasi.

Maaoikeudessa Förstit vaativat määräalastaan 3.271.436,77€. Se selviää maaoikeuden 22.11.2004 antamasta ratkaisusta. Tämän MOT salasi.

NCC kertoo yhtiön toimittaneen asian taustat MOT:n toimittaja Martti Backmanille, mutta: "Hän ei halunnut niitä, ne eivät kiinnostaneet häntä". Backman väitti ohjelmassa, ettei NCC suostunut haastateltavaksi.

NCC:n mukaan Backman ehdottomasti ei halunnut haastatella NCC:n edustajia lunastustoimituksesta, "se oli Backmanin mukaan selvää asiaa". Backman halusi NCC:ltä vastauksen vain yhteen kysymykseen: "Miksi ette odottaneet että aika hoitaa, so. että Förstit kuolevat". Tällaisesta sosiaalipornosta NCC kieltäytyi.

Minäkin olisin kieltäytynyt.

Förstit yrittivät maksattaa tulevilla asunnonostajilla itselleen 3,3 miljoonaa euroa, yli 20 kaksiion hinnan. En ymmärrä miksi pitäisi valittaa, etteivät he saaneet tätä täysin järjetöntä summaa.