Varhaiskasvatuksen tulevaisuus: EI kasvaville ryhmille!


Vieras

/ #351

01.06.2015 06:53

On tietysti hienoa, että ministerit uskovat, että meidän ammattitaitoiset, koulutetut kasvattajat pystyvät ihmeisiin liukuhihnatyöskentelyn ohessa, mutta heitäkään ei pääkaupunkiseudulla riittävästi ole...

Jokaisen luulisi ymmärtävän, mitä se tekee, ettei lapsi saa riittävästi aikuisen huomiointia ja syliä ja mikä vaikutus sillä on perusturvallisuuden syntymiseen. JA onko se sitten hyvä asia, että varhainen puuttuminen kärsii? Sehän tarkoittaa suoraan sitä, että ongelmat kasaantuvat lapsen myöhemmällä iällä.

Nyt ollaan siinä yhteiskunnallisessa tilanteessa, että pitää ymmärtää varhaiskasvatuksen olevan lapsen oikeus ja että tasavertaisuus on yksi sivistysyhteiskunnan pääarvoista. Molempia ollaan nyt ajamassa romukoppaan. Uuden hallituksen suunnitelmat ovat tältä osin kaukonäötöntä puuhastelua, jossa ei nähdä yhtään tulevaisuuteen. Sitä pitäisi miettiä todella tarkasti, koska taloudellinen tilanne on huono ja tarkoitus lienee, ettei se syvene, mutta näillä ratkaisuilla ollaan menossa juuri sitä kohti. 

Ymmärrän subjektiivisen oikeuden rajaamisen, JOS lapsella ja perheellä asiat ovat hyvin, mutta näinhän ei aina ole. Jos on pakko lapsiperheitä rokottaa, voisi todellakin olla vielä ylin päivähoitomaksuluokka HUOMATTAVASTI ansaitseville perheille ja suhteuttaa samoin myös lapsilisät. Syytä on kuitenkin muistaa, että varhaiskasvatuksen piirissä on paljon perheitä ja lapsia, joille päiväkoti on pelastusrengas, jotta perustarpeet tulisi edes jollain tavoin tyydytetyksi ja lapsella olisi edes siellä olon ajan turvallinen olo. Heitä on Suomessa enemmän kuin hyvissä asemissa työskentelevät henkilöt luulisi. Mielikuvat eivät usein vastaa todellisuutta.