EI kallista ja valmistuessaan vanhanaikaista suurpuhdistamoa Pirkanmaalle

Matti Pirhonen
Pirkkala

/ #24 entisten puhdistamojen kehittäminen 200 milj. edullisempi kuin keskuspuhdistamo

07.05.2009 22:48

Maaliskuussa varmistui” Kokemäenjoen vesistön puolesta” kansanliikkeessä laskelmamme koskien 0+ -vaihtoehdon rakennuskustannuksia. Useista puhdistamoista on korjaus- ja mahdolliset laajennuskustannukset selvillä kuten Lempäälästä, Nokialta, Orivedeltä ja Tampereelta. Osaan puhdistamoista liittyy laajempi jätevesiyhteistyö. Valkeakosken ja Akaan puhdistamoille voidaan muodostaa karkea arvio suhteuttamalla muiden puhdistamojen tietoa. Lisäksi olemme tehneet kustannusarvion UV-desinfioimislaitteista ja muista lisäkuluista sekä arvion pienpuhdistamoista. 0+ -kustannusarvio on näiden perusteella kertainvestointina noin 100 miljoonaa euroa. Keskuspuhdistamon rakennuskustannusarvio on siitä puuttuvat maakunnalliset siirtoviemärit mukaanlukien yli 300 miljoonaa euroa. Näin ollen 0+ -kustannus olisi noin 200 miljoonaa vähemmän kuin keskuspuhdistamon kustannusarvio.

Myös Tampereen vesi on julkaissut tietoa vaihtoehtojen kustannuksista, mutta ne on laskettu kolmenkymmenen vuoden elinkaarelle. Mielestämme oikea tarkastelutapa on kertainvestointi. On turha tarjota epätarkkaa informaatiota, koska tällaiset ennusteet eivät voi pitää paikkaansa. Joka tapauksessa Tampereen veden elinkaarilaskelma osoittaa 0+ -kustannukset silti yli 160 miljoonaa edullisemmaksi kuin keskuspuhdistamo.. Meidän laskelmamme perustuu tämän päivän todellisiin hintoihin ja pääosin toteuttamista vailla oleviin suunitelmiin. Jokaisen kunnan, jossa on puhdistamo, pitäisi selvittää oman laitoksensa kustannukset. Vain siten saadaan luotettavaa tietoa päätöksiä varten.

Kuntien tämänhetkinen talouden ahdinko ei puolla keskuspuhdistamon rakentamista. Keskuspuhdistamohankkeesta irtautunee kuntia pois. Näin keskuspuhdistamon kustannukset lankeaisivat vähenevälle joukolle kuntia. Onko Pirkanmaalla varaa hukata rahaa mahdollisesti yli 200 miljoonaa euroa valitsemalla vielä riskialtiimpi ja Pyhäjärven ja alapuolisen vesistön saastuttava vaihtoehto? Lisäksi 0+ -investointeja ollaan jo aloittamassa, koska lupaehdot monessa puhdistamossa menevät umpeen. Silloin investoinnit aiheuttaisivat kymmenien miljoonien lisälaskun.