Vanhankaupunginkoski vapaaksi

HSi

/ #42

24.09.2015 12:11

MInä vähän ihmettelen tätä valtavaa uhoa ja adressia kalakantojen pelastamiseksi. Vaikuttaisi enemmänkin siltä, että padon purkua ovat ajamassa poliittista meriittiä ja julksiuutta tavoittetelevat eliittikalastajat. Miksi juuri nyt on puhjennut suorastaan angstinen tarve VKK:n padon purkamiseksi, vaikka itäisen koskihaaran serpentiirakeneet mahdollistavat jo nyt suurimman osan vaelluskalojen noususta.

On luonnotonta ajatella, että kaikki kosket tässä maassa ovat profiililtaan samanlaisia ja että kaikki vaelluskalat käyttäytyvät samalla tavalla. Vaelluskalat hakeutuvat niille ominaisin uomiin, oli sitten koskematon koski tai keinotekoinen. Optimaalisiin tilanteisiin ei koskaan tulla pääsemään, vaikka olisi käytettävissä satelliittipohjainen kaukokartoitus menetelmä Vantaanjoen syväluotausta varten.

Edellä esitetty topografi Vantaanjoen pohjaprofiilista nyt ja padon purkamisen jälkeen on hyvin epätarkka ja korostan, että se esittää pohjaprofiilia vain poikkileikkauksena. Topografi tulisi luoda ja esittää 3D -mallina, jotta kaikki karikot ja syvänteet tulisi näkyville. Näin myös todellinen veden pinnanlasku tulisi esiin padon purkamisen seurauksena.

Oleellista on myös tarkastella Vantaanjokea kuivina jaksoina, jolloin virtaus vähenee oleellisesti ja vaarana on virtauksen mahdollinen tyrehtyminen. Tämä tarkoittaisi sitä, että ns. kuohuvaa koskea ei olisi, vaan seisovia syvänteitä. Tämä taas johtaisi niiden rehevöitymiseen.

Entä muut luontoa hyödyntävät eläimet?

Vesivarantojen alenema vaikuttaa moniin eliölajeihin ts. koko biodiversiteetti tulisi muuttumaan aivan toisenlaiseksi.

Liuonto on valitettavasti sellainen, että jos siihen kajoaa tavalla tai toisella, sitä ei koskaan enää saa palautettua entiselleen!