Vanhankaupunginkoski vapaaksi

HSi

/ #43

17.12.2015 12:54

Padon purkamisella mennään ojasta allikkoon. Adressissa esitetty graafi jo osoittaa, että padon purkamisen seurauksena, vantaanjoen alajuoksulle tulee muodostumaan seisovia vesialtaita. Pohjaprofiili vaihtelee merkittävästi, jolloin oletetut koskialueet eivät tule toteutumaan. Se mihin Vantaanjoen virtausnopeus VKK:n kohdalla perustuu, on veden laskukulma. Jos pato puretaan, vapautunut pintavesi purkautuu ja jäljelle jäävä vesimäärä asettuu vatupassiin, muodostaen em. seisovia vesialtaita.

VKK:n kohdalla virtausnopeus vaihtelee välillä 1,4m3/s -  317m3/s, eli vaihteluväli on yli 200 kertainen.

VKK:n ja Pikkukosken välillä joen leveys on luokkaa 10m ja syvyys vaihtelee 2-5m.

Jos tarkastellaan minimivirtausta 1,4m3/s ja jos siitä otetaan kuutiojuuri, yhden sivun pituudeksi tulee 1,12m. Jos nyt vähän derivoidaan, eli levitetään tätä kuutiota 10m:n leveydelle, saamme laskettua vedenpinnan korkeuden /s:

1,12m x 10m x Xm = 1,4m3 => Xm = 1,4m3/11,2m = 0,125m

Vedenpinnan korkeus asettuu siis vaivaiseen 12.5cm:iin!

Jos nyt oleteaan, että veden pinta-ala, ilman suhteellinen kosteus ja auringon säteilyenergia pysyvät vakioina, silloin veden kapasiteetti on ratkaisevassa asemassa. Näin vähäiset vesimäärät haihtuvat hyvin nopeasti. Tuloksena voi olla mutavellinen uoma.

Jos virtausnopeus on maksimissaan, eli 317m3/s ja jos tästä otetaan kuutiojuuri, yhden sivun pituudeksi tulee n. 6,8m. Jos nyt jälleen vähän derivoidaan, eli levitetään tätä kuutiota 10m:n leveydelle, saamme jälleen laskettua vedenpinnan korkeuden /s:

6,8m x 10m x Xm = 317m3 => 317m3/68m = 4,66m

Vedenpinnan korkaus asettuu maksimissaan siis 4,66m:iin.

Vedenpinnan korkeuserot ovat siis luokkaa 12,5cm - 4,66m.

VKK:n ja Pikkoksen välillä vedenpinnan syvyys vaihtelee 2-5m. Jotta seisovat vesialtaat saadaan tyhjennettyä, se vaatii mittamia ruoppaustöitä tällä matkalla ja vaikka näin tehtäisiinkin, minimivirtaus on edelleen 1,4m3/s.

Maksimivirtauksen aikana, ruoppauksen syvyys vaikuttaa näkyvän vedenpinnan korkeuteen, joka hyvin todennäköisesti alenee huomattavasti. Ja kun ruoppaus on suoritettu, seuraava kuiva jakso (virtaus 1,4m3/s) tuo tulleessaan ongelman, joka näkyy mutavellisenä syvänä uomana.

Olisi siis todella mielenkiintoista kohdata ne intressit, jotka kuvittelevat kykenevänsä ennallistamaan VKK:n. Luontoa ei yksinkertaisesti ole mahdollista ennallistaa ns. "luonnolliseen tilaan", sellaista ei ole olemassakaan. On vain luonnossa tapahtuvia alinomaisia variaatioita, joihin me emme kykene vaikuttamaan muuten kuin tuhoamalla luontoa.

Erämaissakin luonto muokkautuu ympäristön vaikutuksesta ja tämä samainen vaikutus tulee myös näkymään VKK:n kohdalla siitäkin huolimatta, vaikka meillä olisi huippu teknologiaa käytettävissämme ja hyvin tarkkoja laskelmia jonkin asian ennallistamisessa.

HSi (avaruusinsinööri)