Säilyttäkää Tampereen klassillinen koulu

Jouni Suonsivu
Tampere

/ #6 Yhteistyö on voimaa!

26.03.2010 15:04

Kiitos, Liisa Räsänen, viisaista ajatuksistasi. En olisi itse osannut sitä esittää noin kompaktisti ja tyhjentävästi. Kunpa sinun ajatuksesi voisi (vaikka pakko)annostella niille Tampereen päättäjille, jotka ovat tämän asiattoman, asiantuntemattoman ja tyystin perustelemattoman päätöksen tehneet ja lisäksi virkamiestyönä salaa, nopeasti valmisteluttaneet sen, salakavalasti ja tehokkaasti kuin kommandosotilas. Anteeksi kohdan kaksi sanani, hetken innossa kuvittelin jo, kuinka apulaispormestarit Perttu Pesä ja Kristiina Järvelä nieleskelevät, kun puhelin pirahtaa ja siellä on viileän asiallinen professori, jolle apulaispormestareista kummallakaan ei ole mitään järkevää sanottavaa.

Lähetä rohkeasti käsityksesi sähköpostilla heille tai soita. Sinulla on viisaat, perustellut käsitykset ja samalla esimerkilläsi osoitat, että sekä Tampereen että Turun klassillista sivistystä tarjoavien koulujen kohtalo kiinnostaa myös muualla kuin näissä kaupungeissa.

Kristiina Järvelän (Kok.) taustoja en tunne, mutta Perttu Pesä (Vihr.) on näyttelijä ja ohjaaja. Siksi olen erityisen pettynyt häneen, oletinhan taiteilijan ymmärtävän sivistyksen ja etenkin pitkän perinteen (jota 110-vuotias koulu Tampereen oloissa merkitsee) arvon yhteisen eurooppalaisen antiikin ja myös keskiajan kulttuurin välittäjänä. Lisäksi koulu on hyvämaineinen ja suosittu.

En usko sanaakaan apulaispormestarien mahdollisiin vastaväitteisiin säästämistarpeista ja myöskään pakosta luopua kiinteistöstä. Politiikka on tahdon taidetta, kuten sanotaan. Niin myös kunnallispolitiikka. Samanaikaisesti Tampereella aiotaan rakentaa 2,3 kilometriä pitkä tunneli keskustan ali ja ohi - tunnelin kustannusarvio 140 miljoonaa euroa (nousee mahdollisesti 200 miljoonaan) ja Pohjoismaiden suurimman, Tampereella sijaitsevan, Koukkuniemen vanhainkodin oloissa kaikki ei ole, kuten pitäisi. Vaikka apulaispormestarit toteaisivat tunnelin rahojen olevan muuta rahaa kuin koulujen ylläpitoon varattu, kaikki käytettävissä oleva tulee tamperelaisten verovaroista ja on kiistatta kyse arvovalinnoista. Niinpä ihmettelenkin, miten 1918 tapahtumien aikaan oli varaa klassilliseen kouluun, 1930-luvun lamassa, sotien aikana, 1990-luvun alun lamassa - mutta ei nyt kun Suomi on rikkaampi kuin milloinkaan (globaalistumisen haittapuolista huolimatta).

"An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur."
"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan."
(Axel Oxenstierna)