Kannabis lailliseksi

Kimmo Tamminen
Suomi

/ #1740

31.03.2010 09:06

"Afganistan ykkösmaa myös hasiksen tuottajana
julkaistu tänään klo 08:30
Maailman suurin ooppiumintuottaja Afganistan on noussut ykkösmaaksi myös hasiksen viljelijänä, YK kertoo. Sekä hasista että ooppiumunikkoa viljellään etenkin epävakaassa Etelä-Afganistanissa, ja molempien tuotolla rahoitetaan kapinallisten toimintaa.

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava järjestö UNODC kertoo, että Afganistan on ohittanut Marokon maailman suurimpana hasiksen tuottajana, mutta ei ole suurin kaikkien kannabishuumeiden tuottaja.

Afganistanissa viljellään vuosittain 1 500 - 3 500 tonnia hasista. YK arvioi kannabishuumeiden tuovan afganistanilaisviljelijöille vuosittain 29 - 70 miljoonan euron tulot. Tämä on kuitenkin vain 10 - 20 prosenttia heidän ooppiumista saamistaan tulosta.

Viljelijöiden arvioidaan saavan kannabiksesta suuremmat nettotulot kuin ooppiumista, mutta kannabiksen houkuttelevuutta rajoittavat kasteluntarve sekä huonompi säilyvyys.

Afganistanin huumeteollisuuden vuotuinen arvo on YK:n arvion mukaan yli kaksi miljardia euroa. Afganistanista on peräisin yli 90 prosenttia maailman ooppiumista. YK:n mukaan huumebisnestä kontrolloivat kapinalliset ja jengit, jotka salalkuljettavat huumeita Pakistaniin ja Iraniin. Palatessaan salakuljettajat tuovat mukanaan aseita ja taistelijoita.

AFP "

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Siellä sun täällä huumeilla rahoitetaan kapinallisten toimintaa. Miksei paikalliset hallitukset ota huumekauppaa haltuunsa; sopimusviljelijät, jatkojalostustehtaat, jakelu vähittäismyyntiin/vientiin ja verotulojen/voittojen kahmiminen? No, ei sitä vaan saa rikollisilta pois. Ja pimeenä myyntihän pitää hinnat verollista hintaa alempana.