Mopot 60km/h

Janne Pohjala
Helsinki

/ #4

18.11.2006 13:02

Mikä tämän adressin pointti on, koska jos ikärajaksi nostettaisiin 16, voidaan samalla mennä 11 kW kevareihin, jotka kulkevat 100+ km/h.

125cm3 skoottereita saa Kiinasta lähes samalla hinnalla kuin 50cc -malleja. Tehon nosto ja 100 km/h nopeus mahdollistaa merkittävästi suuremman liikkumisalueen ja sopeutuvuuden muuhunkin kuin maantieliikenteeseen.

Ainoaksi eroksi jäisi tällöin mahdolliset erot vakuutusmaksuissa, mutta koska niissäkin on kustannusvastaavuus, mopojen ja kevytmoottoripyörien väliset erot hinnoissa alkaisivat todennäköisesti tasoittua.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä että olisi järkevää tuoda mopoja maahan sellaisena kuin ne tehtaalta yleensä lähtevät ja ajaa niillä sellaisina kuin useissa maissa niillä ajetaan.

Mutta.. Ikärajan nosto 16 vuoteen herättää kysymyksen siitä miksi kannattaa ajaa tätä muutosta läpi, kun saman ikäisenä saa käyttöön kevarinkin.

Vaihtoehtoina olisi mielestäni ennemminkin joko mopo-ikärajan pudottaminen 14 vuoteen, jotta olisi kahden vuoden ajokokemus ennen kevaria tai vaihtoehtoisesti sitten mopoikärajan nosto 16 vuoteen ja 60 km/h ja kevari vasta 18 vuotiaana. Mutta sitten taas pitäisi moottoripyörien 25 kW tehorajoitusta..

Olisi mielestäni hyvä että totuttelu liikenteeseen voisi alkaa mahdollisimman aikaisin. Eli ehkä mopokortti jo 14 vuoden iässä ja mopot 60 km/h -rajoitukselle. Tiedän itsekin miten vaarallaista on ajaa liikentees seassa 40 km/h kun rajoitus on 50.. ja pyörätiet ovat "Ei Mopoille". Samalla tulisi totuteltua 2v akamaan ihan samojen liikennesääntöjen mukaan kuin kaikki muutkin (mikä olisi hyvä) mutta kuitekin teholtaan ja nopeudeltaan rajallisemmalla ajoneuvolla.

Tämä tietenkin tarkoittaisi kevytmoottoripyörätasoisen ajokorttitutkinnon soveltamista mopoilijoihin, mutta bonuksena olisi se että kortti vaihtuisi kevarikorttiin ilman kurssitusta, esimerkiksi pelkällä käsittelykokeella (kevarilla). Kerran maksettu koulutus poikisi siten säästöä jatkossa.

Kommentoi adressia
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Tulisiko Jyrki Kataisen erota?