Tasa-arvoa päivähoitomaksuihin Oulu

Nina Tapio, Päiväkoti Tipitii Oy

/ #39 Yhteenvetoa adressin tiimolta

29.03.2016 14:34

Oulun yksityisten päiväkotien tulevaisuudesta päätetään 30.3.2016 - esityslistalla on uudet palvelusetelit 1.8.2016 alkaen.
Yrittäjät eivät seiso kaupungin edustajien esityksen takana. Neuvotteluja on käyty pitkin syksyä ja kevättä, yrittäjiä on kuultu, mutta yrittäjien esittämät laskelmat ja perustelut sivuutettiiin loppuesityksessä kokonaan. Suullisesti neuvotellut summat on unohdettu.
Yksityiset päiväkodit ovat tuoneet kaupungille ja veronmaksajille huomattavia säästöjä. Esimerkiksi vuonna 2012 kunnallisessa päivähoidossa ollut lapsi maksoi 9535e ja palvelusetelin turvin hoidettu lapsi vain 6541e (Hanna Ahlgren-Leinvuo: Kuusikko-työryhmän julkaisusarja 2/2013.) Tämä jos mikä kertoo siitä, että on kohtuutonta kiristää yrittäjien toiminnan edellytyksiä heikontamalla palveluseteleitä vielä nykyisestä!
Kaupunki on luvannut nostaa pienten alle 3-vuotiaiden palvelusetelin tasolle, joka vastaa vaadittua henkilöstömitoitusta. Yrittäjät ovat odottaneet lupauksen lunastusta nyt 5 vuoden ajan. Esityksessä pienten seteli laahaa yhä noin 210e jäljessä mitoitukseen nähden.
Palvelusetelin uudistusta esitetään perustellen suhdelukujen muutosta 1/7:stä 1/8. Yksikään toinen suurista kaupungeista ei ole lähtenyt mukaan tähän mitoitukseen.
Oulun yksityisille suhdeluvun noudattaminen aiheuttaa todellista painetta talouteen, sillä pienet yksiköt eivät voi lisätä tilojensa puolesta tarvittavia lapsimääriä ja suurillakin on haastetta täyttää talot niin, että toiminta ei mene pakkasen puolelle. Samaan syssyyn ollaan leikkaamassa 30 % osapäivähoitoa tarvitsevilta lapsilta palvelusetelin arvosta (kaikilta keillä hoidontarve on alle 14 päivää.)
Toiminnan jatkuvuus on monessa yksikössä vaakalaudalla. Yrittäjät ovat pettyneitä ja peloissaan, sillä keskiviikkona tehtäviin päätöksiin ei ole valitusoikeutta.
Myös vanhemmat ovat ilmaisseet huolensa tulevaisuudesta. Esityksen mukaiset palvelusetelit tarkoittavat käytännössä sitä, että päiväkotien perimät vanhempien hoitomaksut tulevat nousemaan merkittävästi samalla, kun hoitosuhteen ehtoja kiristetään.
Palveluseteli on vaarassa pudota yli 3-vuotiailla 775e:sta 706e. Kaupungin laskelmissa yrittäjä saa tästä "voittoa" 223e jos hän onnistuu täyttämään talon uuden mitoituksen mukaan ja jos tilat antavat myöten. Kukaan ei ole huomioinut sitä, että kaikkien lasten tulisi esityksen mukaisesti varata hoitopaikka koko toimintakaudeksi kokopäiväisenä ja vanhempien tulisi maksaa täysi hinta myös esim. kesäkuukausilta. Jos yhdenkään lapsen vanhempi jää työttömäksi tai saa lapsen niin myös tämä "voitokas" laskelma menee kyllä miinuksen puolelle.
Oulu on kasvattanut yksityisten päiväkotien osuuden 40%. Monelle perheelle kaikki lähipäiväkodit ovat yksityisiä ja kaupungin tarjoamia kunnallisia vaihtoehtoa ei ole saapusalla.
YRITTÄJÄT JA VANHEMMAT VETOAVAT PÄÄTTÄJIIN, ETTÄ
-palveluseteliä ei lähdettäisi heikentämään nykyisestä
-perheiden hoitomaksuosuus pysyisi jatkossakin kohtuullisena
-hoitosuhteiden muutokset olisivat edelleen mahdollisia myös yksityisissä päiväkodeissa
-pienten palveluseteli korotettaisiin vastaamaan henkilöstömitoitusta
-päiväkotien ikärakennetta ei tarvitsisi lähteä muuttamaan
-lähipäiväkoti ideaa vaalittaisiin
-yhteistyö kaupungin kanssa olisi vastuullista: yrittäjät investoisivat edelleen alueille,jonne päiväkoteja tarvitaan ja vastaisivat kaupungin esittämiin toiveisiin ja tarpeisiin
-päiväkotitoiminnan edellytykset ja laatu säilyisi ennallaan paikasta ja yksiköiden omasta hinnoittelusta riippumatta
-päiväkoteja ei ajautuisi konkurssiin

Yksityiset päiväkodit toteuttavat jo nyt äärimmäisen kustannustehokasta toimintaa ja säästävät kaupungin ja veronmaksajien euroja.