Elämänkatsomustieto vapaasti valittavaksi

ope
Vieras

/ #7 Valinnaisuus on hyväksi

21.06.2010 22:57

Yritän hieman avata ruohonjuuritasolta tätä asiaa:

Nykypäivänä, kun emme elä muutenkaan pakkovallan alaisena, mielipiteen vapaus on olemassa ja yksilön kehittymistä omanlaisekseen pyritään tukemaan, niin valinnaisuus on parasta, mitä peruskoulu voi tarjota. Etenkin tällaisten ideologisten oppiaineiden kohdalla.

Näillä on tällä hetkellä yhteneväisiä kohtia useampia: mm. uskonnonopetuksessa sekä ET:ssä on joka luokka-asteella etiikkaa sekä esim. ET:ssä tutustutaan eri uskontojen ideologiaan mm. tapakulttuurin ja kansanperinteen kautta. Paljon samaakin siis löytyy.

Valinnaisuuksien lisääminen tietenkin aiheuttaisi niin lukujärjestyksien tekoon, viikkotuntimäärien jakoon että opettajien koulutukseen haasteita eli yksinkertaista tästä sopasta ei saa millään. Mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla eikä nuijaa kopauttamalla. Vasta päätösten jälkeen alkaa todellinen työsarka ja SE on työlästä ja monesti esim. koulutasolla suunnittelutyö tehdään suurelta osin ilmaiseksi.

Etenkin ET:n kohdalla esim. käytössä olevia oppikirjoja on erittäin vähän. Opetusmateriaali sunnitellaan siis sen mukaan, mitä opetussuunnitelmaan kirjataan ja aineistoa kerätään mistä milloinkin. Olisi siis ensisijaisen tärkeää, että opetusmateriaalia olisi tarjolla, pätevien ihmisten suunnittelemana jo ennenkuin koko suunnittelu kaatuu yksittäisten opettajien niskaan ja jokainen opettaa jotain jostain.

Tuleekin siis mieleeni, olisiko yksi "uusi" oppiaine, joka yhdistäisi nämä, parempi vaihtoehto? Sitä vaihtoehtoa nyt ei kuitenkaan tarjota, joten tähän tilaisuuteen olisi syytä tarttua. Edellä mainitut epäkohdat korjatan. :)