RUDUS Lempäälän Sääksjärven kiviaineksen otto

Jaakko Pitkänen Pirkkala
Vieras

/ #17 Sertifikaatit ja arseeni

19.08.2010 10:30

#16 puhuu kovia sanoja. Monessa yrityksessä homma pelaa kuvailemallasi tavalla - postimyyntiä lukuun ottamatta. Laatu- ja ympäristöjärjestelmät eivät takaa mitään. Yhtiö itse määrittelee, millä pelisäännöillä se toimii. Jos näillä pelisäännöillä yhtiö esim. Rudus osoittaa yhteiskuntavastuun ottamista ja asiakkaitakin vielä löytyy, niin OK.

Olen sitä mieltä, että tässä kohdassa Ruduksella on raja tullut vastaan. Irlantilaiseen CRH plc -konserniin kuuluva Rudus kokeilee kepillä jäätä: josko vaikka prosessin lopputuloksena saisi jonkinlaiset luvat hoidettua.

Yksi todella mielenkiintoinen, ihmisen kannalta pelottavakin asia Lempäälän ja Pirkkalan alueella on arseeni. Rudus laatimallaan ohjeistuksella tavoittelee kivenottoa alueella, jota yhtenä Suomen arseenipitoisimmista alueista on alettu tutkia: Tampereen seudun taajamien taustapitoisuudet ja kohonneiden arseenipitoisuuksien vaikutus maankäyttöön; GTK 19.5.2009. Ote tutkimuksesta: Raportin viimeinen kappale s. 37.

"Maarakentamisen ja kallioperän louhimisen aiheuttamassa arseenin liukenemisessa ja liikkumisessa on vielä paljon selvittämättömiä tekijöitä. Yksi merkittävimmistä on aika; kuinka kauan arseenia lähtee liikkeelle kaivetuista ja läjitetyistä maakerroksista, onko kohteen arseeni helppoliukoista vai heikosti liukenevaa, miten maamassat tulisi läjittää ja varastoida, ettei arseeni pääse liikkumaan pinta- ja pohjavesiin ja lopulta järvialtaiden sedimentteihin, miten arseenin liikkuminen pölyn mukana voidaan estää, miten jo liikkeellelähteneen arseenin saa pysäytettyä ja stabiloitua. Arseeniriskin osalta on edelleen paljon kysymyksiä, joihin pyritään lähivuosien aikana saamaan vaustauksia arseenin riskinhallintaan keskittyvissä tutkimushankkeissa." Lainauksen lihavointi on allekirjoittaneen.