Asumisen Hinta Alas AHA !

Pekka Koivumäki
Vieras

/ #33 Ministeri Pekkarisen tasa-arvolausuma

31.08.2010 01:51

Ministeri Pekkarinen tässä hiljattain toi esiin yhden perustelun, jonka mukaan rakennuttajayhtiöiden piti saada myös perustaa asumisoikeuskiinteistöjä. Perustelu oli, että kyse oli puhtaasti tasa-arvosta. Ei voi olla oikein, että yksi taho jätetään markkinan ulkopuolelle. Tämä kuvaa hyvin sitä asiain tilaan perehtymättömyyttä ja pinnallista tuntemusta, joka päättävällä taholla asiasta vallitsee.

Kyse kun ei (ainakaan alunperin) olekaan vapaasta bisneksestä, vaan kustannusperusteisesta asumisesta. Näin meille totisesti vakuutettiin ja siitä ovat vieläkin mainokset kaapin talokansiossa. No sittemmin lainsäätäjän taholta unohdettiin tuloperusteisesti asumaan valitut pienituloiset asukkaat ja jaeltiin edellämainituille ystävällisille ja onnekkaille lottovoittajarakennuttajayhtiöille mieluisia lakimuutoksia, jotka mahdollistavat vapaan vastikemuodostuksen -unohtaen tyystin ne pienituloiset piensijoittajat ASO-asunnoissaan, joiden haaveena ollut, luvattu kustannusperusteinen asuminen on noiden lakimuutosten siivittämänä vähin erin loitonnut täysin kovan rahan vuokra-asumiseksi. Lopputuloksena on jouduttu rajaamatonta ASO-kiinteistöarsenaalia keräävän rakennuttajayhtiökoneiston pakkovuokralaiseksi, joka hamaan hautaan asti maksaa yhtiöiden rajatonta, kiihtyvää lihotuskuuria. ASO-asukkaasta on tullut Kela-pummi -sossun elätti.

Mutta aivan, kuten ajatuksesta erkaannuttaneilla laeilla, voidaan kunniallisesti toisilla laeilla vastaavasti palauttaa se hieno, alkuperäistä yleispohjoismaista ajatusta myötäilevä pyrkimys kuluperusteiseen asumiseen ja ohittaa perusteettomina yhtiöiden väitteet asukkaiden taitamattomasta asiainhoidosta. Varmasti yhtiöt valittaisivat kannattamattomuutta, mutta -eihän ASO-järjestelmää ollut alunperinkään ajateltu bisnekseksi. Näin myös varmasti hiljalleen nuo yritysten ASO-kiinteistöt tulisivat tarjolle niille luontaisesti sopiville yhteisöille ja järjestöille.

Meillä (ASO-kodeissa Tuusulassa) muuten nousee perus(eli rahoitus-)vastike 7,5 % vuodelle 2011... Mitenkähän sekin natsaa yhtiöiden hyvään asiainhoitotaitoon, lainojen korkotasoon ym., kun luulisi rahoitustarpeen päinvastoin pienenevän lainan huvetessa 10-vuotiaassa kiinteistössä ja korkojen olevan pikemminkin edulliset? Ai niin -sehän johtuukin siitä, että me ASO-asukkaat rahoitamme taas ASO-jättiläisen ilmaiseksi meillä hankkimaa, uutta kiinteistöomaisuutta, loputtomiin. Tänään sen asuntokanta on 1 - 2 %, viiden vuoden päästä ehkä 3 - 4 % ja kukahan maksoi? Vielä puuttuu se hyvä ministeri ystävineen, joka mahdollistaa ASO-asuntojen muuttamisen omistusasunnoiksi.