Ei uraanikaivostoimintaa Kuusamoon

hankkikaa elämä ja lopettakaa valehtelu

/ #40 Juholle ja muille ydinovoimahipeille

30.11.2011 00:07

Väite ydinjätteen vaarattomuudesta muutaman sadan vuoden kuluttua on naurettavaa idiotismia, jonka levittäjä on joko röyhkeä sieluton ydinvoimalobbari tai todella hukassa reaalimaailman faktoista. Sanan logaritmi tietäminen ei tee asiantuntijaa tässä kysymyksessä.

Loppusijoitettava ydinjäteen aktiivisuus toki laskee merkittävästi, mutta hitaasti puoliintuvien ja myrkyllisten isotooppien määrät ovat merkittäviä satojatuhansia vuosia, minkä takia tulisi kehittää menettely, joka estää niiden pääsyn kosketuksiin luonnon ja ihmisten kanssa, tutustupa säteilyturvakeskuksen sivuun www.stuks.fi. Ydinjätteeseen rikastuva USAssa ydinjätteen loppusijoitusstandardi on miljoona vuotta. Ydinaseisiin käyvä plutonium rikastuu jäteen vanhetessa ja materiaali soveltuu sellaisenaa n.k. likaisiin pommeihin. Hyötyreaktori on tyypillinen ydinvoimahipin argumentti, ydinvoiman ongelmiin ei tarvitse olla kestäviä ratkaisuja, koska ne ihan varman tullaan keksimään tulevaisuudessa, kun nykyisiäkään voimaloita ei saada toimimaan kannattavasti ja turvallisesti.

Ydinvoimaan liittyvät kuolleisuus on kyseenalainen argumentti, koska kuolleiden määrästä on erilaisia näkemyksiä, lisäksi kuolleiden ohella lisääntynyt syöpäsairastuvuus koskee miljoonia ihmisiä Fukushiman ja Tsernobylin katastrofien yhteydessä ja ydinvoimaloiden normaalikäytön on m.m. STUK todennut aiheuttavan työntekijöillä syöpää ja ainakin verenkiertoelimistön sairauksia, ja ulkomailla 5 km säteellä ydinovimaloista on haveittu lisääntynyttä lasten leukemiaa, ja mitenkäs Juho oli huomioinut uraaninlouhinnan saastuksen, syövän ja muut sairaudet. Ruotsissa Tsernobylin laskeuman on todettu aiheuttaneen noin 1000 syöpää miljoonan hengen populaatiossa (Martin Tondel), Suomessa laskeuma oli samnalainen, mutta STUK on hyllyttänyt aiheen tutkimuksen Suomen ydinvoimaloita suosiakseen, STUK saa merkittävät osan rahoituksestaan ydinvoimaloiden palvelumaksuina.

Maanjäristyksestä meuhkaaminen on tarkoitettu viemään huomiota Suomessa ratkaisemattomiin ongelmiin, jotka voivat viedä voimalan jäähdytyksen Fukushiman tavoin: esim. ahtojäät erityisesti Pyhäjoella ja Raahen seudulla (röyssit), öljyonnettomuudet, levälautat, simpukat, kaspianpolyypit, ilmastomuutoksen kasvattamat myrskyt ja tulva-aallot, terrorismi (esim Breivikin suora kehotus Suomen ydinvoimaa vastaan tai Afganistanin heijastukset), sota, lentokonetormäykset erityisesti Olkiluoto ja Loviisa.