VANHAINKOTIEN PUOLESTA

Marjatta Halkilahti
Vieras

/ #62 Kajalakodin palohälytysjärjestelmä

01.10.2010 20:02

Kajalakodin asukashuoneet ja käytävätilat on varustettu paloturvalaittein. Osastoivat palo-ovet ovat normaalitilanteessa avoinna ( jotta asukkaat voivat esteettömästi siirtyä osastolta toiselle), mutta ne sulkeutuvat välittömästi esim. sähkökatkoksen aikana tai saadessa savua.

Kodin palovaroittimet ovat sellaiset, että aiheetonkin hälytys voidaan jälkeenpäin tarkistaa mistä tilasta tai paikasta se on tullut.

Automaattinen yhteys palokuntaan katkaistiin hälytyskeskuksen siirryttyä Turkuun. Tämän suoran robottihälytyksen Hätäkeskus poisti valvonnastaan 3.11.2005 ja perusteena oli, että laitteisto ei vastannut sitä mitä hälytyskeskus vaati.

Laite on kuitenkin edelleen täysin toimiva, se on käytössä ja se hälyttää. Jos jostain kohteesta tulee hälytys niin summerit soi niin, että puolkuurokin sen kuulee. Henkilöstö ottaa yhteyden hätäkeskukseen, hälyttää palokunnan, ts. toimii siten kuin kotonaankin toimisi.

Palokunta tulee paikalle muutamassa minuutissa. Perttelin VPK tulee paikalle aina. Se on niin sovittu. Tulee, vaikka henkilöstö jo ilmoitusvaiheessa tietäisi kertoa, että hälytys olisi aiheeton. Hoitolaitoksissa aiheettomia hälytyksiä aina silloin tällöin tulee.

Näin oli tilanne vuonna 2008, jolloin olin töissä Kajalakodissa. Olen varmistanut, että tilanne on edelleen tämä sama.

Se määräys, että laitteisto pitää uusia, se on ihan ok, mutta uusimiseen saakka toimii tämä ”puolrobotti” ihan hyvin. En myöskään usko, että henkilöstön hälytysvalmiudet olisivat jonnekin kadonneet.