BUSSILINJOJEN 16 JA 18 LIIKENNÖINTI

Leena Uomala

/ #64

08.01.2012 17:37

HSL LIIKENNÖINTISUUNNITELMA 2012 – 2013

Leena Uomalan kommentit 5.1.2012
Kruununhaassa syksystä 1979 asuvana ja siellä jo 1920-luvulta pitäen asuneiden omaisten luona vierailleena, Helsingin yliopistossa 1960-luvulla opiskelleena ja kaupunginosan palveluja bussien 16 ja 18 tarjoamien hyvien yhteyksien turvin vuosikymmeniä käyttäneenä kantakaupunkilaisena vastustan jyrkästi Helsingin seudun liikennöintisuunnitelman 2012 – 2013 luonnoksen esityksiä. Erityisesti torjun ns. Kruununhaan silmukkaan bussien 18 ja 16 osalta kohdistuvat ehdotukset.
Nykyinen bussin 18 reitti suunnassa Munkkivuori – Kruununhaka tarjoaa tuiki tarpeelliset Liisankadun jälkeiset pysäkit Pohjoisranta (=Liisanpuistikon päätepysäkki), Kirkkokatu 1 Kirkkokadulla, Mariankatu 13, Mariankatu 17 ja Mariankatu 23 Mariankadulla. Erinomainen vaihtopysäkki Liisankatu 25 sekä Hakaniemen suuntaan että Senaatintorille päin raitiovaunussa edettäessä on tärkeä huomioon ottaen Kruununhaan lukuisat ikäihmiset vanhuuden vaivoineen, keppeineen, sauvoineen, rollaattoreineen ja kantamuksineen että pienten lasten ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat nuoret vanhemmat, toisinaan myös mummot ja vaarit. Kruununhaassa asuu nykyisin runsaasti lapsiperheitä, niin että päivähoitoryhmät tursuvat varsinkin suomenkielisiä hoitolapsia niihin mahdutettaessa, seikka joka ei välttämättä ole tullut liikennöintisuunnittelijoiden mieleen. Myös useiden koulujen oppilaat – heidän opettajiaankaan väheksymättä – ovat toimivan (= nykyisen) bussi 18:n käyttäjiä – esimerkiksi Sibeliuslukion eteenpäinpyrkivät taiteilijanalut isoine instrumentteineen ja painavine koulureppuineen. Tehokas vaihtomahdollisuus koskee myös Kaisaniemen ala-asteen koulun pikku koulukkaita, jotka joutuvat opettelemaan mahdollisimman turvallisen reitin koulusta kotiin Kruununhakaan, sen verran hurja liikenne vyöryy Kaisaniemenkadulla, että on päästävä sen yli Varsapuistikon bussin 18 pysäkille liikennevaloja tarkasti noudattaen ja Äidinrakkaus-veistoksen tuntumasta jatkamaan bussilla kotiin Kruununhakaan. Kaisaniemen koulun oppilaita on menossa myös bussilla 18 Munkkivuoren suuntaan, Kaisaniemessähän on lahjakkaita oppilaita eri puolilta kaupunkia eikä vain Kruununhaasta. Ettäkö poistettaisiin kokonaan bussin 18 ”Kampin ohittava osuus”, kuten luonnoksessa kaavaillaan? Täysin käsittämätöntä, eikä vain pienten koululaisten vanhempien, isovanhempien ja keiden tahansa heidän liikenteen parissa kulkuaan tarkkailevien kannalta. Lisää huolta ja pelkoa vastuuta kantaville aikuisille! Entä seuraukset – kuka niistä ottaa vastuun?
Ehdotettu Kampin ohittavan osuuden poisto ryöpsäyttää vastaavat ongelmat tietenkin myös Munkkivuoresta Kruununhakaan tulevaan linjaan.
Oma iso ongelmansa kruununhakalaisille on luonteva julkisliikenteen yhteys terveyspalveluihin. Pääsyä terveysasemalle Viiskulmaan, johon Vironkatu 2:ssa sijainneen tutun ja turvallisen aseman sijasta asukkaat ponnekkaasta vastustuksesta huolimatta pakotettiin, on jo nyt monen hankala vaihtoihin turvautuenkin toteuttaa. Entäpä sitten, jos nykyiset bussien 18 ja 16 pysäkit poistetaan, kuten suunnitelmaluonnos ehdottaa? Kruununhaan asukkaista monet ovat ikänsä perusteella huonokuntoisempia kuin vuosia aiemmin, ja on täällä varsin monilapsisia uusia perheitä vauvoineen ja vaunuineen kaikkineen. Eräs Mariankatu 13:n asukas parahti bussien 18 ja 16 pysäkkien poistosuunnitelmasta kuultuaan: ”Miten ihmeessä pääsen Mäkelänrinteen uintikeskukseen, jos ensin pitää tuulessa ja tuiskussa kontata kauas Liisankadulle tai Snellmaninkadulle, kun jalat eivät tahdo kantaa? Jääkö kuntoilu ja uinti vain haaveeksi?”
Haaveeksi saattavat monelta jäädä myös yhteydet kulttuuripalveluihin – teatteriin, konsertteihin, näyttelyihin. Taksi on liian kallis kulkuneuvo. Kuinka on ihmisten mielenterveyden laita, jos nämäkin mahdollisuudet supistuvan julkisliikenneyhteyden vuoksi karsitaan? Ja kuka taas vastaa seurauksista ja niiden kustannuksista?
Bussin 16 nykyiset pysäkit Kruununhaassa molempiin suuntiin liikennöitäessä ovat nekin ehdottoman tarpeelliset – kuten koko nykyisin vallitseva reititys. On torjuttava tykkänään ehdotus typistää bussin 16 reitti Munkkisaaresta Eiran, Ullanlinnan ja Kaartinkaupungin kautta reititykseksi Rautatientori – Kulosaari – Korkeasaari. Viiskulman terveysasemalta raitiovaunun käytön jälkeen Kapteeninkadun pysäkki bussille 16 on nyt toiminut kruununhakalaisten vaihtomahdollisuutena. Suunnassa Hernesaari – Herttoniemi on siis säilytettävä pysäkit Ritarihuone, Kirkkokatu, Vironkatu (+ Meritullinkatu, Liisanpuistikko, Hakaniemi) jo tärkeän Hakaniemen yhteyden ja sen jatkon takia. Täysin mieletöntä on ajatella, ettei vastaavasti Eiran kautta kulkemalla pääsisi Kruununhaasta Viiskulman terveysasemalle bussilla 16, raitiovaunuun Tehtaankadulla vaihtaen eli jos bussin 16 suunnan Herttoniemi – Hernesaari ”Kruununhaan silmukan” pysäkit Liisanpuistikko, Meritullinkatu, Vironkatu, Kirkkokatu, Ritarihuone (nykyisine edeltävine ja seuraavine pysäkkeineen) uuden suunnitelman mukaan suprimoitaisiin eli poistettaisiin tyystin.
Ehkä on liikennöintisuunnittelijoilta unohtunut myös se, että täällä Kruununhaassa on toiminut ja toimii ministeriöitä, virastoja, kulttuuripalveluita (mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Tieteiden talo, Svenska Litteratursällskapet ym.), virastoja, kauppaliikkeitä (mm. uusia kaupunginosan elävöittämissuunnitelman mukaisia kivijalkakauppoja, joita on jatkuvasti kaupunkiimme kinuttu ja vaadittu), ja niissä työskentelee ja yrittäjinä sinnittelee paljon työntekijöitä. Nykyiset bussireitit 18 ja 16 nykyisine pysäkkeineen ovat heille erittäin tarpeelliset. Vai yksityisautoiluunko suurinta osaa heistä poistoilla pakotetaan? Mistähän putkahtavat parkkipaikat näillä ahtailla Vironniemen kaduilla? Lieneekö maan alla vielä tilaa kovertaa ja kaivaa, kun on taidettu jo aika tavalla erinäisiin arkistotiloihin niistä ottaa ja aiottaneen vastedeskin? Vai kaavaillaanko kenties pysäköintitornitaloja olemattomille tonteille ja pienhiukkassaastekuormaa pikkulasten ja heikkokuntoisten ikäihmisten hengiteltäväksi? Ketkä suostuvat maksumiehiksi moiseen?
Kruununhaan kaikenikäiset asukkaat, täällä työssä olevat, vierailevat ja satunnaisesti matkailevat – terveet, ikääntyvät, ikääntyneet, vanhat, nuoret ja vammaiset – tarvitsevat sekä bussin 18 että bussin 16 nykyiset reitit ja pysäkit. ”Kruununhaan silmukasta” ei saa tulla museoksi kivettynyttä vankilaa eläville ihmisille, heidän luonaan käyville virikkeitä tuoville omaisille ja ystäville sekä kotihoitoa ynnä muita palveluja tarjoaville henkilöille. Kaikki tarvitsevat ehdottomasti tähänastiset perinteiset julkisliikenteen mahdollisuudet ja kulkuneuvot. Ei voi ajatella, että kallis taksinkäyttökään olisi mikään vastaus heidän tarpeisiinsa.
Oikomista, typistämistä, leikkauksia, poistoja ja säästöjä säästöjen vuoksi, kun toimet toteutetaan elävien ihmisten ja heidän tarpeiden kustannuksella: näin on tulkittavissa Helsingin seudun liikenteen liikennöintisuunnitelman 2012 – 2013 luonnos, ikävä kyllä. Haitalliset seuraukset ja niiden inhimilliset kustannukset jäävät peittoon, kaupunkimme hyvään elämiseen tähtäävät toimet sivuutetaan surutta.
Kerta kaikkiaan ristiriitaiset ja poukkoilevat ajatukset julkisliikenteen uuteen uskoon saattamisesta polkevat elävien ihmisten monilähtöiset tarpeet palvelujen käytössä – ihminen mitätöntyy, unohtuu.
Näinkö A.D. 2012 – 2013 annetaan tapahtua? EI!
Helsingissä 5. tammikuuta 2012

Leena Uomala
Rauhankatu 5 D 19
00170 Helsinki
Puhelin: 09-1357 711