BUSSILINJOJEN 16 JA 18 LIIKENNÖINTI

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista BUSSILINJOJEN 16 JA 18 LIIKENNÖINTI.

Verot kyllä, palvelut ei

#51

06.01.2012 15:19

Kruununhakalaisilta lopetettiin terveysasema, nyt vuorossa bussilinjat 16 ja 18. Terveysaseman lopettamista minulle perusteli kokoomuksen käyttämä terveysasiantuntija, että kruununhakalaisilla on hyvin varaa käyttää yksityisiä terveyspalveluja. Onko julkisen liikenteen huonontamisella nyt sama perustelu: asukkaat voivat korvata puuttuvat yhteydet takseilla ja omilla autoillaan (pysäköintitilaa täällä ei ole). Kaupungin palvelut ovat marginalisoitumassa. Kunnallisveron maksajiksi krunalaisetkin kelpaavat.

Vieras

#52

06.01.2012 16:35

Päästäkseni tapaamaan isovanhempiani Kruununhakaan, tarvitsen bussia 18.

Vieras

#53 Keppiä, kassia, pyöräkassia, rollaattoria, ikäihmisiä,

06.01.2012 17:51

Siinä bussin 18 kyytiläisiä. Kun ovat asioineet - kuten muutkin kuntalaiset - rautatieasemalla, Sokoksessa, Stockmannilla, Forumissa, Forumin tai Mannerheimintien lääkärikeskuksissa, Ateneumissa, postitalossa, HS:n talossa, rautatientorin bussipysäkeillä, Kansallisteatterissa jne., ei muuta kuin kipuamaan tavaroineen, mahdollisesti liukasta YLÄMÄKEÄ, heille liian pitkä matka, Fredrikinkadun pysäkille. Jatkuvaa pätkämatkustamista bussinvaihtoineen kaikkein huonoliikkeisimmät, mutta muuten virkeät seniorit tuskin rohkenevat ajatellakaan. Pitänee pyytää nuorisolta vast'edes henkilöautokyytiä keskustaan . . .

Halukkaiden huviksi voisi joskus järjestää kilpa-ajot busseille 14 ja 18. Niiden reitit, kun tulisivat kulkemaan käytännöllisesti katsoen samoja katuja Munkkivuoresta Eiran rantaan.

Kampin keskukseen menijät jäävät muuten nykyään pois Eläinmuseon pysäkillä, Arkadiankadulla. Ei sitä varten tarvita uutta "haavia" Fredrikin kadulle.

Paljonkohan on hanketta vastustavia helsinkiläisiä, joilla ei ole nettiä? Satuin bussiin 18, kun siellä taannoin jaettiin siltä istumalta täytettäväksi lomaketta, jolla tiedusteltiin munkkivuorelaisten bussinkäyttöä. Vieressäni istuva vanha rouva, kieltäytyi, koska "en minä nyt tässä mitään näe täyttää". Toinen piti kyselyä hyvänä, "mutta en minä nyt oikein jaksa".

Vanha keino parempi, kuin bussillinen uusia

Vieras

#54

06.01.2012 18:44

MUISTAKAAKIN OLLA KOSKEMATTA BUSSILINJOIHIMME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..............
9.1.2012

#55 Muita keinoja vaikuttaa?

07.01.2012 14:37

Voisiko joku kirjallisesti lahjakas laittaa HS:n yleisönosastolle aiheesta kirjoituksen? Ja pitäisikö kerätä nimiä myös esim. Narinkkatorilla, Aleksanterinkadulla yms? Oma elämäntilanne ei mahdollista tämän organosointia valitettavasti. Onko luovia ideoita vaikuttaa muuten?

Muistattehan laittaa suoraa palautetta myös HSL:n sivuilla viimeistään 9.1.2012! Mihin saakka tätä adressia kerätään?

Vieras

#56 Kulosaaren Alepaan ja muuallekin nimilistat?

07.01.2012 14:42

Kulosaareen, Krunikaan ja Eiraan sopiviin paikkoihin pitäisi saada adressit allekirjoitettavaksi niille, jotka eivät ole netin käyttäjiä.
joukkoliikenteen hevijuuseri

#57

07.01.2012 15:08

Näin kehitämme palveluamme! Just joo!
Marjatta Anttila

#58 Re:

07.01.2012 17:12

#1: -

Olen samaa  mieltä 18 linjan tarpeellisuudesta. Myös 14B on tarpeellinen sairaanhoitajien työssäkäyntiliikenteelle ja

muille sairaalassa asioiville. Töölön liikennettä ei voida hoitaa vain läpikulkuliikenteen ylijäämäpaikkojen varaan vaan

töölöisten edut on huomioitava. Kaivopuiston päässä 14 ja 14B:llä on käyttöä varsinkin kesäisin.

Linja 8:n olisi pitänyt mennä satamaterminaaliin asti, ettei tarvitse vaihtaa tavaroineen bussiin 15.

Mitä hankalammaksi kaupunki tekee julkisen liikenteen ,sitä enemmän asukkaiden on turvauduttava taksiin ja sitä

hankalammaksi kaikki liikennöinti keskustassa ja etenkin Töölössä muodostuu. Muistissa on vielä 3:n linjamuutos,7:n

siirto Mannerheimintielle jne.

 


Vieras

#59 Re: Muita keinoja vaikuttaa?

07.01.2012 18:20

#55: 9.1.2012 - Muita keinoja vaikuttaa?

Adressia kerätään mahdollisimman lähelle Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallituksen kokousta 24.1.2012.


Vieras

#60

07.01.2012 20:39

Kruununhakalaisten ja muiden itä-helsinkiläisten kaupungin sisäisiä liikenneyhteyksiä ei tule heikentää. Mikäli eteläisen kantakaupunginosien liikenneyhteyksiä pyritään parantamaan, sitä ei tule tehdä Kruununhaan, Töölön, Merihaan, Kallion, Sörnäisen, Kulosaaren eikä Herttoniemen kustannuksella. Lisäksi suunniteltujen uusien linjaparien 14:n ja 18:n reitit ovat järjettämiä, koska ne ovat suurimmaksi osaksi päällekkäisiä välillä Merisatama/Munkkisaari - Töölö ts. kaksi bussilinjaa ajavat pääosin samaa reittiä. Linja 14 riittäisi hyvin kattamaan ko. osuuden, jolloin bussi 18 voi pysyä nykyisellä reitillään Kruununhaka - Töölö - Munkkivuori.

Vieras

#61 Re:

07.01.2012 23:22

#1: -  

 


Vieras

#62

08.01.2012 11:25

Kruununhakalaisena yrittäjänä vaadin ehdottomasti bussilinjojen 16 ja 18 säilyttämistä!!!!ovat ainoa keino monille asiakkaille päästä järkevästi Kruununhakaan.Ehkäpä olisi viisaampaa vaikkapa uudistaa aikatauluja,jos säästöjä haetaan.Esim. lauantaiaamujen vuoroja voisi varmastikkin harventaa..Jussilan kukkakauppa,La Reine/Susanna Jussila

Vieras

#63

08.01.2012 11:41

Lisäksi tulisi kampanjoida sen puolesta, ettei raitiovaunu 4:n yöliikennettä lopeteta Katajanokalle.
Leena Uomala

#64

08.01.2012 17:37

HSL LIIKENNÖINTISUUNNITELMA 2012 – 2013

Leena Uomalan kommentit 5.1.2012
Kruununhaassa syksystä 1979 asuvana ja siellä jo 1920-luvulta pitäen asuneiden omaisten luona vierailleena, Helsingin yliopistossa 1960-luvulla opiskelleena ja kaupunginosan palveluja bussien 16 ja 18 tarjoamien hyvien yhteyksien turvin vuosikymmeniä käyttäneenä kantakaupunkilaisena vastustan jyrkästi Helsingin seudun liikennöintisuunnitelman 2012 – 2013 luonnoksen esityksiä. Erityisesti torjun ns. Kruununhaan silmukkaan bussien 18 ja 16 osalta kohdistuvat ehdotukset.
Nykyinen bussin 18 reitti suunnassa Munkkivuori – Kruununhaka tarjoaa tuiki tarpeelliset Liisankadun jälkeiset pysäkit Pohjoisranta (=Liisanpuistikon päätepysäkki), Kirkkokatu 1 Kirkkokadulla, Mariankatu 13, Mariankatu 17 ja Mariankatu 23 Mariankadulla. Erinomainen vaihtopysäkki Liisankatu 25 sekä Hakaniemen suuntaan että Senaatintorille päin raitiovaunussa edettäessä on tärkeä huomioon ottaen Kruununhaan lukuisat ikäihmiset vanhuuden vaivoineen, keppeineen, sauvoineen, rollaattoreineen ja kantamuksineen että pienten lasten ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat nuoret vanhemmat, toisinaan myös mummot ja vaarit. Kruununhaassa asuu nykyisin runsaasti lapsiperheitä, niin että päivähoitoryhmät tursuvat varsinkin suomenkielisiä hoitolapsia niihin mahdutettaessa, seikka joka ei välttämättä ole tullut liikennöintisuunnittelijoiden mieleen. Myös useiden koulujen oppilaat – heidän opettajiaankaan väheksymättä – ovat toimivan (= nykyisen) bussi 18:n käyttäjiä – esimerkiksi Sibeliuslukion eteenpäinpyrkivät taiteilijanalut isoine instrumentteineen ja painavine koulureppuineen. Tehokas vaihtomahdollisuus koskee myös Kaisaniemen ala-asteen koulun pikku koulukkaita, jotka joutuvat opettelemaan mahdollisimman turvallisen reitin koulusta kotiin Kruununhakaan, sen verran hurja liikenne vyöryy Kaisaniemenkadulla, että on päästävä sen yli Varsapuistikon bussin 18 pysäkille liikennevaloja tarkasti noudattaen ja Äidinrakkaus-veistoksen tuntumasta jatkamaan bussilla kotiin Kruununhakaan. Kaisaniemen koulun oppilaita on menossa myös bussilla 18 Munkkivuoren suuntaan, Kaisaniemessähän on lahjakkaita oppilaita eri puolilta kaupunkia eikä vain Kruununhaasta. Ettäkö poistettaisiin kokonaan bussin 18 ”Kampin ohittava osuus”, kuten luonnoksessa kaavaillaan? Täysin käsittämätöntä, eikä vain pienten koululaisten vanhempien, isovanhempien ja keiden tahansa heidän liikenteen parissa kulkuaan tarkkailevien kannalta. Lisää huolta ja pelkoa vastuuta kantaville aikuisille! Entä seuraukset – kuka niistä ottaa vastuun?
Ehdotettu Kampin ohittavan osuuden poisto ryöpsäyttää vastaavat ongelmat tietenkin myös Munkkivuoresta Kruununhakaan tulevaan linjaan.
Oma iso ongelmansa kruununhakalaisille on luonteva julkisliikenteen yhteys terveyspalveluihin. Pääsyä terveysasemalle Viiskulmaan, johon Vironkatu 2:ssa sijainneen tutun ja turvallisen aseman sijasta asukkaat ponnekkaasta vastustuksesta huolimatta pakotettiin, on jo nyt monen hankala vaihtoihin turvautuenkin toteuttaa. Entäpä sitten, jos nykyiset bussien 18 ja 16 pysäkit poistetaan, kuten suunnitelmaluonnos ehdottaa? Kruununhaan asukkaista monet ovat ikänsä perusteella huonokuntoisempia kuin vuosia aiemmin, ja on täällä varsin monilapsisia uusia perheitä vauvoineen ja vaunuineen kaikkineen. Eräs Mariankatu 13:n asukas parahti bussien 18 ja 16 pysäkkien poistosuunnitelmasta kuultuaan: ”Miten ihmeessä pääsen Mäkelänrinteen uintikeskukseen, jos ensin pitää tuulessa ja tuiskussa kontata kauas Liisankadulle tai Snellmaninkadulle, kun jalat eivät tahdo kantaa? Jääkö kuntoilu ja uinti vain haaveeksi?”
Haaveeksi saattavat monelta jäädä myös yhteydet kulttuuripalveluihin – teatteriin, konsertteihin, näyttelyihin. Taksi on liian kallis kulkuneuvo. Kuinka on ihmisten mielenterveyden laita, jos nämäkin mahdollisuudet supistuvan julkisliikenneyhteyden vuoksi karsitaan? Ja kuka taas vastaa seurauksista ja niiden kustannuksista?
Bussin 16 nykyiset pysäkit Kruununhaassa molempiin suuntiin liikennöitäessä ovat nekin ehdottoman tarpeelliset – kuten koko nykyisin vallitseva reititys. On torjuttava tykkänään ehdotus typistää bussin 16 reitti Munkkisaaresta Eiran, Ullanlinnan ja Kaartinkaupungin kautta reititykseksi Rautatientori – Kulosaari – Korkeasaari. Viiskulman terveysasemalta raitiovaunun käytön jälkeen Kapteeninkadun pysäkki bussille 16 on nyt toiminut kruununhakalaisten vaihtomahdollisuutena. Suunnassa Hernesaari – Herttoniemi on siis säilytettävä pysäkit Ritarihuone, Kirkkokatu, Vironkatu (+ Meritullinkatu, Liisanpuistikko, Hakaniemi) jo tärkeän Hakaniemen yhteyden ja sen jatkon takia. Täysin mieletöntä on ajatella, ettei vastaavasti Eiran kautta kulkemalla pääsisi Kruununhaasta Viiskulman terveysasemalle bussilla 16, raitiovaunuun Tehtaankadulla vaihtaen eli jos bussin 16 suunnan Herttoniemi – Hernesaari ”Kruununhaan silmukan” pysäkit Liisanpuistikko, Meritullinkatu, Vironkatu, Kirkkokatu, Ritarihuone (nykyisine edeltävine ja seuraavine pysäkkeineen) uuden suunnitelman mukaan suprimoitaisiin eli poistettaisiin tyystin.
Ehkä on liikennöintisuunnittelijoilta unohtunut myös se, että täällä Kruununhaassa on toiminut ja toimii ministeriöitä, virastoja, kulttuuripalveluita (mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Tieteiden talo, Svenska Litteratursällskapet ym.), virastoja, kauppaliikkeitä (mm. uusia kaupunginosan elävöittämissuunnitelman mukaisia kivijalkakauppoja, joita on jatkuvasti kaupunkiimme kinuttu ja vaadittu), ja niissä työskentelee ja yrittäjinä sinnittelee paljon työntekijöitä. Nykyiset bussireitit 18 ja 16 nykyisine pysäkkeineen ovat heille erittäin tarpeelliset. Vai yksityisautoiluunko suurinta osaa heistä poistoilla pakotetaan? Mistähän putkahtavat parkkipaikat näillä ahtailla Vironniemen kaduilla? Lieneekö maan alla vielä tilaa kovertaa ja kaivaa, kun on taidettu jo aika tavalla erinäisiin arkistotiloihin niistä ottaa ja aiottaneen vastedeskin? Vai kaavaillaanko kenties pysäköintitornitaloja olemattomille tonteille ja pienhiukkassaastekuormaa pikkulasten ja heikkokuntoisten ikäihmisten hengiteltäväksi? Ketkä suostuvat maksumiehiksi moiseen?
Kruununhaan kaikenikäiset asukkaat, täällä työssä olevat, vierailevat ja satunnaisesti matkailevat – terveet, ikääntyvät, ikääntyneet, vanhat, nuoret ja vammaiset – tarvitsevat sekä bussin 18 että bussin 16 nykyiset reitit ja pysäkit. ”Kruununhaan silmukasta” ei saa tulla museoksi kivettynyttä vankilaa eläville ihmisille, heidän luonaan käyville virikkeitä tuoville omaisille ja ystäville sekä kotihoitoa ynnä muita palveluja tarjoaville henkilöille. Kaikki tarvitsevat ehdottomasti tähänastiset perinteiset julkisliikenteen mahdollisuudet ja kulkuneuvot. Ei voi ajatella, että kallis taksinkäyttökään olisi mikään vastaus heidän tarpeisiinsa.
Oikomista, typistämistä, leikkauksia, poistoja ja säästöjä säästöjen vuoksi, kun toimet toteutetaan elävien ihmisten ja heidän tarpeiden kustannuksella: näin on tulkittavissa Helsingin seudun liikenteen liikennöintisuunnitelman 2012 – 2013 luonnos, ikävä kyllä. Haitalliset seuraukset ja niiden inhimilliset kustannukset jäävät peittoon, kaupunkimme hyvään elämiseen tähtäävät toimet sivuutetaan surutta.
Kerta kaikkiaan ristiriitaiset ja poukkoilevat ajatukset julkisliikenteen uuteen uskoon saattamisesta polkevat elävien ihmisten monilähtöiset tarpeet palvelujen käytössä – ihminen mitätöntyy, unohtuu.
Näinkö A.D. 2012 – 2013 annetaan tapahtua? EI!
Helsingissä 5. tammikuuta 2012

Leena Uomala
Rauhankatu 5 D 19
00170 Helsinki
Puhelin: 09-1357 711
Pertti Uomala

#65

08.01.2012 17:39

HSL LIIKENNÖINTISUUNNITELMA 2012 – 2013

Pertti Uomalan kommentit 8.1.2012
Helsingin Seudun Liikenne HSL haluaa Liikennöintisuunnitelmassaan 2012 - 2013 heikentää kantakaupungin julkista liikennettä poistamalla muun muassa linjat 16 ja 18 Kruununhaasta ja huonontamalla muitakin liikenneyhteyksiä.
Kruununhaassa on n. 7.000 asukasta ja työpaikkoja n. 8.000. Lisäksi Kruununhaassa on useita kouluja ja runsaasti Helsingin yliopiston opetustiloja. Vironniemen peruspiirin alueella (Kruununhaka, Kluuvi ja Katajanokka) on yhteensä yli 11.000 asukasta ja yli 38.000 työpaikkaa. Linjojen 16 ja 18 poisto Kruununhaasta heikentää näiden kaikkien tahojen julkisen liikenteen palveluja oleellisesti ja suorastaan pakottaa siirtymään omien autojen käyttöön.
Kruununhaassa laskettiin pikaisesti, että asukkaiden lukumäärän mukaan kortteleittain painotettu keskimääräinen etäisyys lähimmälle julkisen liikenteen pysäkille (raitiovaunu: Snelmanninkatu/Liisankatu) olisi keskimäärin n. 590 metriä suuntaansa. Tällainen etäisyys lähimmälle julkisen liikenteen pysäkille on kantakaupungin alueella lapsiperheiden, ikääntyneiden ja tavallisten kulkijoidenkin kannalta kohtuuton ja järjetön. Tällaisen julkisen joukkoliikenne-ehdotuksen tekijäkin olisi muualla maailmaa saanut potkut välittömästi.
Linja 16
Liikennöintisuunnitelman 2012-2013 mukaan ”kantakaupungin läpi kulkeva linja 16 on kärsinyt monista vakavista liikennöintiongelmista, joita ovat aiheuttaneet etenkin Esplanadien, Mannerheimintien ja Erottajan ruuhkaisuus sekä Korkeavuoren-kadun ahtaus. Kaupungin keskustan läpi kulkevan reittinsä vuoksi linjan täsmällisyys onkin ollut erittäin huono.”
Esplanadeilla liikennöimisongelmia ovat aiheuttaneet jo vuosien ajan kestäneet katu-, putki- ja muut rakennustyöt sekä huonosti toimivat liikenteenohjausjärjestelmät. Ongelmia on ollut etenkin Pohjoisesplanadilla. Miksi Mannerheimintielle voi kääntyä nykyisin vain yhdeltä kaistalta? Miksi katurakennustöitä ei tehdä ripeämmin ja tärkeimmillä paikoilla esim. 3-vuorotyönä? Eteläesplanadikin on ollut jo vuosien ajan työmaana, joka on häirinnyt liikennettä. Samoin huonosti toimivat liikenteenohjausjärjestelmät ovat olleet kaikkien muidenkin kulkijoiden riesana.
Linjan 16 vakituisena käyttäjänä en ole kokenut, että ”linjan täsmällisyys onkin ollut erittäin huono.” Täsmällisyys on ollut mielestäni varsin hyväksyttävää tasoa. Linja 16 palvelee Kruununhaan läpi kulkiessaan reitin varrella asuvia ja työssä käyviä hyvin. Reitti kulkee myös molempien suurten kauppahallien ja torien (Hakaniemi, Kauppatori) läpi. Halutaanko nämäkin hallit toripalveluineen näännyttää ja lakkauttaa? Herttoniemen päässä linjaa olisi jatkettava ulottumaan Herttoniemen sairaalaan, jonka käyttö lisääntyy jatkuvasti.
Mielestäni linjan 16 poistolle Kruununhaasta ei ole mitään järjellisiä syitä.
Linja 18
Linja 18 on jo vuosikymmenten ajan asukkaita ja työssäkäyviä hyvin palvellut ja paljon käytetty yhteys Kruununhaasta Munkkivuoreen, välietappeina mm. rautatieasema, linja-autoasema, Töölön sairaalat ja Meilahden sairaala-alue.
Liikennöintisuunnitelman 2012 – 2013 mukaan ”linja 18 muutetaan talviliikennekauden alussa reitille Eira – Kamppi – Munkkivuori. Reittimuutoksen lähtökohtina ovat liikennöinnin nykyinen vakava epäluotettavuus ja matkustuksen jakautuminen. Linjan 18 Kampin ohittava osuus on ollut heikosti kuormitettu ja Kruununhaan nousijamäärät melko vähäiset etenkin ruuhka-ajan ulkopuolella. Linjan epäluotettavuus on aiheutunut pääosin ongelmallisesta Kampin ja Kruununhaan välisestä osuudesta ja erityisesti Kaivokadusta. Koko linjan huono luotettavuus onkin aiheutunut osuudesta, jota käyttää vain murto-osa matkustajista. Nykytilanne on toimimaton sekä matkustajien valtaosan palvelun että yhteiskunnalle aiheutuvien kustannusten kannalta. Tästä syystä onkin katsottu parhaaksi, ettei linja enää liikennöi Kaivokadulle.”

Selityksessä mainitaan linjan muutosperusteina mm., että ”lähtökohtina ovat liikennöinnin nykyinen vakava epäluotettavuus ja matkustuksen jakautuminen. Linjan 18 Kampin ohittava osuus on ollut heikosti kuormitettu ja Kruununhaan nousijamäärät melko vähäiset etenkin ruuhka-ajan ulkopuolella.”

Linja 18 on vuosien ajan ollut luotettava ja varsin hyvin aikataulussaan pysyvä linja. Linja tosiaan ohittaa Kampin mennen tullen kulkiessaan pitkin Arkadiankatua. Väite, että Kampin ohittava osuus Kruununhaasta Munkkivuoreen olisi heikosti kuormitettu, ei pidä lainkaan paikkaansa. Kruununhaasta päätepysäkiltään lähdettyä bussi täyttyy varsin nopeasti ja viimeistään Rautatieaseman pysäkillä bussi alkaa olla kapasiteettiasteeltaan n. 75 % -prosenttisesti täynnä. Postitalon (Postikatu 1?) pysäkillä bussi täyttyy työpäivien aikana yleensä viimeistä istumapaikkaa myöten. Ruuhka-aikoina bussit ovat täysiä, eikä istumapaikkoja ole usein edes saatavilla. Bussiin tulee ja siitä poistuu matkustajia Töölössä jokaiselta pysäkiltä, eniten poistuu Töölön sairaaloiden ja Meilahden sairaala-alueen kohdalla. Munkkivuoreen on bussissa hieman väljempää ja miellyttävää kun pääsee istumapaikoille.

Munkkivuoresta Kruununhakaan tultaessa bussi täyttyy hiljalleen Ulvilantien päätepysäkiltä alkaen ja on lähes täynnä Meilahden sairaala-alueelle tultaessa, jossa siitä poistuu ja tulee sisään matkustajia runsaasti. Ruuhka-aikoina bussi on yleensä niin täynnä, että istumapaikkoja ei usein löydy lainkaan. Töölön läpi kulkiessaan bussista poistuu ja tulee matkustajia yleensä jokaiselta pysäkiltä. Bussin ohittaessa Kampin Arkadiankadulla muutamia matkustajia tulee tai poistuu molemmilla pysäkeillä bussista, joka on yleensä tupaten täynnä työpäivän aikana. Bussin päästyä Arkadiankadulta Mannerheimintien yli Sokoksen viereen (Postikatu?) siitä poistuu paljon matkustajia. Bussin 18 pysähtymistä vaikeuttavat usein linjan 21v ”päätepysäkillä” seisovat tyhjät bussit (1 – 3 kpl).

Miksi Postikadulle (Sokoksen vierusta entistä postitaloa vastapäätä) on sijoitettu bussilinjan 21v päätepysäkki. Väylä on ainoa Töölöstä ja Mannerheimintieltä rautatieasemalle ja Rautatientorille ja sieltä eteenpäin johtava linja. Pahimmillaan linjan 21 busseja seisoo Sokoksen edessä jopa 2 tai peräti 3 peräkkäin ja tukkii toisen liikennekaistan kokonaan jopa jatkuvasti. Joskus linjan 18 bussit eivät voi pysähtyä lainkaan, kun niiden pysäkkialueella seisoo pahimmillaan 3 linjan 21 bussia tyhjänä. Ei tämä voi olla sopiva paikka linjan 21 päätepysäkiksi saati ajantasauspysäkiksi. Se tukkii toisen kaistan kokonaan liikenteeltä ja hidastaa sekä linjan 18 että kaikkea muuta liikennettä aivan turhaan.
Voisiko linjan 18 pysäkin siirtää esim. Sokoksen/Vaakunan eteen asema-aukion puolelle ja linjan 21v päätepysäkin muualle?
Ylipäänsä linja 18 on toiminut varsin hyvin ja luotettavasti. Mistä lienee selvityksen laatija keksinyt, että se on muka ”toimimaton sekä matkustajien valtaosan palvelun että yhteiskunnalle aiheutuvien kustannusten kannalta”. Ei sellaiseen lausuntoon voi löytyä mitään järkeviä ja todellisia perusteita.
Linja 18 voisi hyvin kulkea aikaisempaa reittiään Kamppia ohittamatta Simonkadun kautta, mutta jollain konstilla Arkadiankadun asukkaiden ja mm. Luonnontieteiden museon lapsivieraiden olisi päästävä museon lähelle.
Miksi muuten jatkuu yhä käytäntö, jossa jotkut linjan 18 kuljettajat saapuessaan Kruununhaan päätepysäkille haluavat tyhjentää auton matkustajista jo Liisankadulla puistikon laidalla Sotakorkeakoulua vastapäätä olevalla linjan 16 pysäkillä ja pakottavat pysäkiltä jatkavat matkustajat siirtymään Liisanpuistikon päässä (Pohjoisranta) olevalle päätepysäkille n. 100 metrin matkan muhkuraista jalkakäytävää pitkin jalkaisin? Samalla seisova bussi tukkii kokonaan toisen kaistan ennen Liisankadun ja Pohjoisrannan risteystä. Siellä sitten noustaan uudestaan samaan bussiin, kun se siirtyy päätepysäkilleen, johon mahtuu peräkkäin jopa 3 bussia!
Linjat 14 ja 55
Linjamuutokset huonontavat osittain julkista liikennettä ja sen palveluja. Miettikää uudestaan. Toivottavasti alueiden asukasyhdistykset, asukkaat, työyhteisöt ja työssäkäyvät antavat kommentteja. Vironniemen terveysasema siirtynee lähivuosina Marian sairaalaan, mitenkähän sinne tulevaisuudessa pääsee, jos linjan 18 jatkolinja 55 poistuu. Korvaako taksikulut jatkossa kaikille?
Johtopäätöksiä
Julkisen liikenteen tehtävänä on palvella sen piiriin kuuluvia asukkaita mahdollisimman hyvin ja teknistaloudellisesti järkevästi. Julkinen liikenne on heikentynyt valitettavasti vuosien varrella niin huonoksi, että monet ydinkeskustassakin asuvat joutuvat siirtymään henkilöautokuljetuksiin parkkipaikkaongelmista huolimatta.
Liikennesuunnittelijat valittavat ruuhkautumisia ydinkeskustassa. Ruuhkista Suomessa ei ylipäänsä tiedetä juuri mitään. Suurimmat ruuhkautumiset kantakaupungissa ja ydinkeskustassa johtuvat huonosta liikenteen ohjauksesta ja tolkuttomista liikenneratkaisuista, jotka aiheuttavat ja luovat jatkuvasti lisää liikenneongelmia. Liikennesuunnittelu on ollut jo vuosien ajan osaamattomissa käsissä.
Liikennöintisuunnitelman 2012 – 2013 tekijät väittävät laatineensa suunnitelmansa julkisten liikennepalvelujen parantamiseksi ja kustannussäästöjen vuoksi. Säästöjen vuoksi julkisen liikenteen voisi lopettaa kokonaan! Asukkaiden palvelu jäisi tällöin tosin olemattomaksi.
Koko rautatieaseman seudun liikennejärjestelyt (Postikatu, Kaivokatu, Keskuskatu, Sokoksen kortteli, Rautatientori, Mikonkatu) tulisi suunnitella uudelleen. Nykyisellään alue on huonosti suunniteltujen liikennejärjestelyjen sumppu, jollaisia kantakaupunkiin on tehty muuallekin. Parantamistarpeita olisi runsaasti myös muun muassa Kampin keskuksen alueella.
Näyttää siltä, että Liikennöintisuunnitelman 2012 – 2013 laadinnan lähtökohtana eivät ole olleet asukkaiden ja työssäkäyvien tarpeet, vaan jotkin aivan muut tekijät. Yhteiskunnalle liikennöintisuunnitelmasta ei koidu säästöjä, päinvastoin: matkustusajat kasvavat, työajan menetykset lisääntyvät ja asukkaille sekä työssäkävijöille ja työnantajille koituu merkittäviä lisäkustannuksia.
Helsingin kaupungilla on käytössään muun muassa valtavat tilasto- ja kiinteistötiedot asukaslukuineen, työpaikkoineen, katuleveyksineen, liikennetietoineen, terveyden/sairaudenhoitopisteineen, suosituimmista käyntikohteista lukuisine monine suunnittelussa käytettävissä olevine lähtötietoineen. Niitä ei ole ilmeisesti edes käytetty tai edes ymmärretty käyttää.
On suorastaan pöyristyttävää, että tällaisia useita kymmeniä tuhansia asukkaita ja työssäkäyviä koskevia laajakantoisia liikennöintisuunnitelmia pyritään tekemään salassa ja asukasjärjestöjä saati asukkaita, työssäkäyviä ja työpaikkoja kuulematta sekä Helsingin kaupungin strategiasuunnitelmien vastaisesti.
Helsingissä 8. tammikuuta 2012

Pertti Uomala
Rauhankatu 5 D 19
00170 Helsinki
Puhelin: 09-1357 711
Matkapuhelin: 0400447840

Vieras

#66 Re: Bussilinjat 16 ja 18

08.01.2012 18:19

#26: -  

 Bussilinjojen 16 ja 18 reitit säilytettävä entisellään.

Salli Korpela, Munkkiniemi

(Julkista liikennettä käyttävä helsinkiläinen)

Krunalainen

#67 Re:

08.01.2012 21:38

#65: Pertti Uomala -

Hieno ja asiallinen kirjoitus.

Lämmin kiitos


Vieras

#68

08.01.2012 21:42

Bussilinjat ovat tärkeitä Kruununhaan asukkaille ja yritysten asiakkaille. Parkkipaikkoja on vaikea löytää joten bussilla liikkuminen on monelle vaivattomampaa.
4 lapsen äiti Kruununhaasta

#69 Re:

08.01.2012 22:13

#64: Leena Uomala -

On hienoa, että joku perehtyy liikenneasioihin näin laajalta kannalta.

Hyvä kommentti

 


Vieras

#70

09.01.2012 10:16

Olen melkein koko ikäni asunut Kruununhaassa ja 18 on ollut eniten käytetty bussi. Asun Pohjoisrannan alkupäässä ja jos bussi siirtyy Liisankatua vain ajamaan niin sinne on jo matkaa ja ikääkin on jo reilusti ja jalat kipeät. Koko ajatus siistämisestä on aivan mieletön! Joudun myös käymään Meilahden sairaalassa silloin tällöin ja sinne on ollut helppo mennä kahdeksallatoista.

Vieras

#71

09.01.2012 12:00

!

Vieras

#72

09.01.2012 12:55

Meiltä kruununhakalaisilta vietiin terveysasema viiskulmaan asti. nyt aiotaan viedä bussitkin.

En ymmärrä miksi jonkun toisen kaupunginosan etuja parannetaan toisen kaupungi palveluksia vähentämällä...


Terveisin Eila ja Sakari Karjalainen

Vieras

#73

09.01.2012 15:37

On hyvin valitettavaa, että meiltä kruununhakalaisilta, jossa asuu paljon vanhuksia, aiotaan viedä palveluita toisen kaupunginosan asukkaiden palveluiden parantamiseksi.
Esimerkiksi: terveyskeskuksen siirtäminen vironniemeltä kruununhaasta viiskulmaan ja nyt bussilinjojen lakkauttaminen. Tämä bussi nro 18 on meille elintärkeä.

Vieras

#74 Re:

09.01.2012 15:38


Vieras

#75

09.01.2012 15:51

Nämä nykyiset bussilinjat ovat meille ikäihmisille erittäin tärkeitä. Ilman niitä jäämme Kruununhaassa "mottiin", koska emme jaksa kävellä pitkiä matkoja pysäkille. Tiedän lisäksi monia muitakin kruunuhakalaisia ikäihmisiä, jotka vastustavat tätä bussilinjojen muuttamista, mutta jotka eivät tietokoneen puuttumisen vuoksi pysty allekirjoittamaan tätä adressia.