Z-junien puolesta

Kalevi Kämäräinen
Vieras

/ #35 Aika nousta kapinaan?

06.10.2010 22:13

Liikenneministeri Vehviläinen on vastannut Z-junia koskevaan kirjalliseen kysymykseen:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_678_2010_p.shtml

Ministerin mukaan "Neuvottelujen peruslähtökohtana on, että liikenteen
vähentäminen kohdistetaan hiljaisen kysynnän aikaisiin junavuoroihin." Liikenteen supistamiselle ei siis nähdä vaihtoehtoa.

Osmo Soininvaaran sivuilla käydyssä Z-junia koskevassa keskustelussa henkilöjunaliikenteen taloudesta ymmärtävä henkilö on arvioinut, että VR voisi osoittaa hyväntekijyyttään ilmoittamalla ajavansa junia entisin aikatauluin ministeriön rahakirstulla käymättä (26.9.2010 kello 18.00).
http://www.soininvaara.fi/2010/09/24/miten-z-junat-voivat-olla-tappiollisia/

Ministeri Vehviläinen on julkisuudessa kertonut, että VR:lle annetun yksinoikeuden vastineeksi yhtiö voidaan myös velvoittaa ajamaan henkilöjunia. Henkilöjunaliikennettä koskevat sopimukset ovat tulkinnanvaraisia siltä osin voidaanko tämä julkisen palvelun velvoite ulottaa rataosien Helsinki - Karjaa / Riihimäki / Lahti lähiliikennejuniin. Oheisen linkin lopussa oleva 30.11.2009 allekirjoitettu Kaukoliikenteen ja alueellisen henkilöliikenteen ostosopimuksen 1.3.2007 - 31.12.2011 lisäasiakirja kuitenkin osoittaa, että sopimuksia on tarvittaessa voitu muuttaa veronmaksajienkin eduksi (esimerkiksi 1-kohta).
http://www.rautatiematkustajat.fi/VR_osto.pdf

Olisikohan jo aika nousta kapinajunaan kemijärveläisten tapaan ja käydä eduskuntatalon portailla kyselemässä, mitä tolkkua harjoitetussa rautatieliikennepolitiikassa on?

Terveisin Kalevi Kämäräinen
www.rautatiematkustajat.fi