Pro Kirkkoharju

Pekka Kannus, Pro Kirkkoharju
Vieras

/ #68 Pelkästä tahdosta on Kirkkoharjun suojelu kiinni

15.10.2010 11:30

On mukava nähdä, että edes joku niistä harvoista, jotka Kirkkoharjun tuhoamista kannattavat, uskaltaa kirjoittaa omalla nimellään. Niin teen minäkin niin tässä kuin Kangasalan Sanomissa.
Samaa toivoisi mm. nimimerkiltä "Virkamies".

Sorolan perikunnan jäsenet tuskin ovat niin Kirkkoharjun ja harjuluonnon säilyttämistä vastaan, että haluaisivat ehdoin tahdoin rakentaa Kirkkoharjun pohjoisrinteen täyteen kerrostaloja. Kukapa nyt kasvojaankaan haluaisi kuntalaisten silmissä pelkän rahan takia menettää. Oikeutettu kysymys on tietenkin kysymys maan arvosta varustettuna aiemmin mainitulla n. 12000 kerrosneliön rakennusoikeudella. Tähän auttaa maanvaihto, joka on kuntien yleinen tapa järjestellä maanomistuksiaan.

No, maksaako se? Totta kai, muttei äärettömästi eikä välttämättä käteistä rahaa, niin kuin jotkut harjun tuhoajat antavat ymmärtää. Eikä kunta niin köyhä ole kuin usein annetaan ymmärtää. Uimahalli oli kovasti tarpeen, maksoi jotain 12-13 miljoonaa euroa. Ja päälle vuosittaiset kunnan käyttötuet. Nyt sopii olemaan vuorossa kertaluonteinen satsaus harjuluonnon ja luontoliikunnan puolesta. Tätä haluaa jo tuhansissa laskettavat kangasalalaiset ja Pro Kirkkoharju -liike.

Maanvaihto vastaavine kerrosneliöineen on hyvä tapa pelastaa Kirkkoharju, koska siinä ei tarvitse liikutella käteistä rahaa eikä maalle siten välttämättä tarvitse laskea lopullista "markkina-arvoa", kun maat päikseen vaihdetaan.

Keskustelussa on valitettu vaihtomaiden puutetta. Ei pidä paikkaansa: Kunnalla on runsaasti kerrotaloille suunniteltuja vaihtomaita jo nyt ja lisää tulossa. Esim. Ilmoninmäki (nykyinen lukio), Tarpilan alue Kirkkoharjun koulun vieressä, Valimon alue Pikonkankaalla (1000-2000 uutta asukasta!) ja Pitkäjärven alue Ilkonmäessä. Lisäksi esim. Pikonlinnaan on tulossa paljon kerrostaloja. Ja lisää löytyy vain käymällä kunnan kaavoituksen kotisivuilla kohdassa "vireillä olevia kaavoja".

On siis perusteetonta väittää, etteikö vaihtomaita löytyisi, varsinkin kun vaihdettava rakennusoikeus on "vain" 12000 kerrosneliötä eli noin 250 asukkaan asunnot. Tahdosta se on kiinni, ei maista. Nyt tarvitaan kunnalta työryhmä neuvottelemaan maanomistajien kanssa maanvaihdosta. Ei se ole sen vaikeampaa.

Sopimuksen saattamista julkiseksi olen 2 otteeseen esittänyt KS:n sivuilla. Lisäksi olen nyt jättänyt asiasta virallisen pyynnön ja valtuustoaloitteen. Kiintoisaa nähdä, miten valtuusto tai kunnan johto vastaa. Näin suuressa ja yleistä mielenkiintoa herättävässä asiassa ei voi enää paeta nimimerkin "Virkamies" esittämään menettelytapaan "menkää kunnanviraston neuvontaan kyselemään ao. paperia". Sitä tuskin neuvonnan henkilökunnalta löytyy. Tämä tapa kuuluu menneisyyteen. Nykydemokratiaan kuuluu, että valtuusto kertoo itse ja avoimesti, miten, missä ja milloin kuntalaiset voivat ao. sopimukseen tutustua. Sopimus PDF-liitteenä kunnan kotisivuille olisi nykyaikaa ja palvelua parhaimmillaan!

Pro Kirkkoharju seuraa Kirkkoharjun kohtaloa avoimesti ja julkisesti. Näin nähdään, miten asiat kunnallisdemokratiassa ihan oikeasti menevät ja kuka lopulta äänestää mitenkin. Kuntalaiset ja Kirkkoharju ovat tämän ansainneet.

Rakentaa siis saa, muttei Kirkkoharjuun. Tätä mieltä on Pro Kirkkoharju ja sen jo yli 1000 (!) kannattajaa nettiadressissa. Lisäkannatus ei ole pahasta, joten kaikki vain mukaan adressin allekirjoittajiksi.

Lopulta me Pro Kirkkoharjun kannattajat toivomme kunnan johdolta ja valtuustolta aika pientä asiaa eli viisautta ja rohkeutta säästää Kirkkoharju. Jos näin käy, olemme valtavan helpottuneita ja tyytyväisiä.