Vetoomus Arrakosken voimalan lopettamiseksi

Kosken puolesta

/ #2 Lisätietoja Arrakosken voimalaitoksesta

21.01.2012 14:20

Arrakosken ennen niin elinvoimainen teollisuuskylä on pikkuhiljaa taantunut nykyiseen alennustilaansa. Suurimpana syynä ovat tietenkin olleet yleiset koko maata koskevat taloudelliset ja väestölliset muutokset, mutta Arrakosken kylällä on ollut lisäksi oma erityinen erikoispiirteensä: luonnonkaunis koskimiljöö, joka nyt on jo lähes tuhoutunut. Miten kylän taantuma tuntuukin saaneen alkunsa jo 1960-luvulla, jolloin voimalaitos rakennettiin ja koski kuivui! Koko ainutlaatuinen reitti Vesijaolta Päijänteelle on myös kärsinyt. Vesijakohan on harvinainen luontokohde Suomen maantieteessä: bifurkaatiojärvi, joka laskee kahteen eri vesistöön.

Arrakoski Oy:n perustivat 1957 ahneet liikemiehet käyttäen hyväkseen ymmärtämättömiä vanhuksia, joiden tonteille voimalaitoksen veden tuloputki 1963-1964 upotettiin. Samoin silloiset samanhenkiset koskiosuuksien haltijat luovuttivat osuutensa kyseisille liikemiehille helpon rahan toivossa.

Nykyinen voimalaitoksen omistaja tuntuu jatkavan perustajien linjalla: "Kangasalan puutarhuri" on ruopannut Vesijaolta lähtevän Sumperinojan syvemmäksi. Viranomainen Hämeen ympäristökeskus on vaatinut palauttamaan virtaaman ennalleen, mutta näin ei ole tapahtunut. Voimalaitos pyörii tälläkin hetkellä ilman lupaa!

Summaa summarum: rahan valta on tuhonnut tässäkin tapauksessa ainutlaatuista ympäristöä. Nyt on yhdestoista hetki yrittää muuttaa kehityksen suunta Arrakoskella.

Kommentoi adressia