Pro Kirkkoharju

Pekka Kannus, Pro Kirkkoharju
Vieras

/ #93 Valtuusto päättä harjun suojelusta

25.10.2010 11:30

Taas kerran: kuten valtuusto jo keskustan osayleiskaavan (oyk) hyväksymisen yhteydessä kauniisti totesi alkusyksyn kokouksessaan, oyk antaa vain suuntaviivat asemakaavoitukselle. Kaavoitusta voidaan muuttaa. Rakentaa ei voi yli oyk antamien rajojen, mutta ympäristöä voi aina suojella enemmän kuin oyk ehdottaa.

Näin ollen ao. Mäntyveräjän korttelia 96 ei todellakaan ole mikään pakko asemakaavoittaa. Jos tällainen lakiperusteinen pakko olisi, se olisi jo tullut esille näissä keskusteluissa ja se olisi toteutettu jo aikaa sitten (suhdanteet ovat vaihdelleet 20v. aikana jo moneen otteeseen). Valtuustolla on siis täydet valtuudet aloittaa ym. maanvaihtoneuvottelut ja muuttaa tämä oyk virkistys-liikunta-alueeksi (VL-alue) muun Kirkkoharjun tapaan.

Kaavoittajan tehtävä on kaavoittaa (näemmä vaikka puoliväkisin Kirkkoharjukin kuntalaisten mielipiteistä välittämättä), joten kaavoittajan näkemys Kirkkoharjun pohjoisrinteen kaavoittamisen tarpeellisuudesta kaavaselostuksissa on tietenkin hyvin yksipuolinen.

Sinällään 15.6.2010 päivätty ao.kaavan valmisteluaineisto sisältää mielenkiintoisia kohtia, mutta ne kaavoittaja näyttää ohittavan varsin kevyesti: 1. Siinä tunnustetaan, että "Kirkkoharju on keskustaajaman tärkein virkistysalue", 2. "Alue on pohjavesialuetta", 3. "Radonin esiintyminen on todennäköistä", 4. "Voimassa olevassa, v. 1952 hyväksytyssä kirkonseudun rakennussuunnitelmassa alue on osoitettu puistoksi" (eli jo 1950-luvulla Kirkkoharjun nähtiin säilyttämisen arvoiseksi), 5. "Alueen luontoarvot on selvitetty Sorolan yleiskaavoituksen yhteydessä" (eli kaavoittajalle 20v. vanhat luonto- ja muut YVA-selvitykset näyttävät riittävän, onneksi ei kuitenkaan kuntalaisille eikä valtuustolle), 6. "Rakentaminen ei lisää alueen liikennettä merkittävästi" (mihinkähän muuhun kuin kaavoittajan omaan mutuun tämä perustuu? Ei ainakaan mihinkään tutkimuksiin. Maalaisjärki sanoo, että 250 uutta asukasta kapean Asemantien varteen lisäisi Asemantien tunnettuja liikenneongelmia entisestään), 7. "Toteutuksessa seurataan Kirkkoharjun kulutuksen muutoksia ja Asemantien liikenteen turvallisuutta" (mitäs tämä sitten enää auttaisi? Tottakai 250 ihmistä asutettuna suoraan harjun rinteeseen lisää Kirkkoharjun kulutusta ja pilaa kunnan valaistun päähiihtoladun aivan suunniteltujen kerrostalojen takana, samoin kuin heikentää asemantien turvallisuutta). Mitä sitten näille asioille enää voi, jos 10 kerrostaloa on jo rakennettu?

Kaavoittaja eli käytännössä kunnan kaavoituspäällikkö Markku Lahtinen on näissä asioissa hyvin yksioikoinen, mutta meidän kuntalaisten ja valtuuston tehtävä onkin nähdä kokonaisuus ja päättää asiat kuntalaisten parhaaksi. Toivottavasti Sorolan perikunnan nykyiset jäsenet ymmärtävät myös asian tärkeyden ja lähtevät mukaan Kirkkoharjun suojeluun.

Asiaan käsittelevä valtuuston kokous tulee aikanaan olemaan erittäin mielenkiintoinen. Pro Kirkkoharju toivoo heille viisautta nähdä asia laajemmassa yhteydessä ja päätyä Kirkkoharjun suojeluun esim. ehdotetun maanvaihdon avulla.