Ota Vastaa Kallein Lahja Rahatta Hinnatta!

Juhani Starczewski
Jyväskylä

/ #1 Hotelli kieltäytyi Raamatuista - seurauksena valtava poru

16.04.2012 16:03

Hotelli kieltäytyi Raamatuista - seurauksena valtava poru
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/hotellin-raamattukiellosta-valtava-poru/1186314

http://www.ksml.fi/incoming/2012/04/15/428760.jpg/BINARY/original/428760.jpg...

Kuva: Evelin Kask
Raamattua ei pääse selailemaan kesäkuussa avattavassa hotelli Paviljongissa.


Jukka-Pekka Ronkainen
15.4.2012 17:13 (Päivitetty 15.4.2012 21:20)


Keskimaan edustajiston jäsen, kaupunginvaltuutettu Juhani Starczewski (kd.) sanoo, että Keskimaan edustajistossa tullaan keskustelemaan Lutakkoon valmistuvan Sokos Hotel Paviljongin päätöksestä olla varustamatta uusia hotellihuoneita Raamatuilla.

Edustajisto kokoontuu seuraavan kerran huhtikuun 25. päivänä Peurungassa.

Starczewski kertoo asiasta Keskisuomalaisen verkkosivujen keskustelupalstalla ja toimitukseen lähettämässään sähköpostissa. Hän purkaa keskustelupalstalla muutenkin pettymystään päätökseen ja valittelee "jumalattomuutta", josta hotelliraamattujen torppaaminen on oire.

"Olen iloinnut Keskimaan menestyksestä ja sen meille jäsenilleen tarjoamista hyvistä palveluista ja tuotteista. Nyt joudun sitten järkyttyneenä seuraamaan sen seilaamista suuria riskejä kohti", Starczewski kirjoittaa.

Sokos Hotel Paviljongin hotellinjohtaja Hannu Nirkkonen totesi Keskisuomalaisen Kaupunkilainen-liitteessä pääsiäisviikolla julkaistussa jutussa, että yli satavuotias perinne hotellihuoneen pöydänlaatikoihin hankittavista Raamatuista saa katketa, sillä tasapuolisuuden nimissä huoneisiin olisi Raamattujen ohella hankittava myös muiden valtauskontojen pyhät kirjat kuten Koraanit. Nirkkosen mukaan tapa olla ottamatta Raamattuja hotellihuoneisiin on yleistynyt viime vuosina.

Jyväskylän vanhoissa Sokos-hotelleissa, Alexandrassa ja Jyväshovissa, Raamatut saavat olla ja pysyä.

Kaupunkilainen-liitteen juttu julkaistiin myös verkossa, ja linkki siihen löytyy alta.



Lukijoilta ymmärrystä ja salaliittoteorioita

Kesäkuussa avautuvan hotellin uskontoneutraali ratkaisu on herättänyt keskustelupalstalla muutenkin valtaisan porun ja kirvoittanut lukijoilta poikkeuksellisen pitkän ja kirjavan viestiketjun. Alla lyhyt kooste kommenteista, joita voi edelleen käydä jättämässä.

Nimimerkki morgan kane pitää hotellin kieltäytymistä Raamatuista hyvänä, vaikka kertookin kunnioittavansa niin Raamattua kuin Koraaniakin kirjoina.

"Raamattu on hyvä kokoelma usean inhimillisen kirjoittajan näkemyksiä. Sen lukeminen ja tunteminen pääpiirteissään kuuluu yleissivistykseen, kuten monen muunkin maailman kirjallisuushistorian merkkiteoksen. Myös Koraanin, joka Raamatun ohella löytyy omista kirjahyllyistäni. Hotellihuoneeseen otan mielelläni mukaan oman kirjan, mikä sillä hetkellä sitten sattuukin olemaan kesken", morgan kane toteaa kommenttiketjun avausviestissä.

Ajatusta monipuolisemmasta pyhien kirjojen valikoimasta hotellihuoneiden pöydänlaatikoissa pyöritellään useassa viestissä. Esimerkiksi Juhani Starczewski tyrmää keskustelupalstalla idean: Kantaansa hän perustelee kristinuskon kymmenestä käskystä ensimmäisellä ("Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia").

Aabraham2 korostaa hotellien ydintarkoituksen olevan "matkalaisen tilapäinen leposija", mikä ei vaadi vuodevaatteita ja pesutiloja kummempia varusteluja. päiväperhonen kuitenkin toivoisi, että hotellihuoneissa olisi "minibaarien ja pornokanavien" ohella tarjolla vähemmän paheellisia ajanvietteitä.

hagrid mainitsee, että painetun Keskisuomalaisen mielipidepalstalla Sokos Hotel Paviljongin johtajaa oli soimattu pelkuriksi, mutta näki Nirkkosen päätöksen päinvastoin rohkeana ratkaisuna. Jotkut kommentoijista ehdottivat, että Paviljongin huoneisiin asennettavaa langatonta verkkoa voisi halutessaan hyödyntää nettiraamattujen lueskeluun.

Rötkäleellä on Raamatuista pidättäytymisestä oma teoriansa, joka nojaa arvioon hotelliketjun omistajien maailmankatsomuksista.

"Varmaan selviää aikanaan myös koko totuus? Hotellin omistajistoon kuuluu koraanilaisia tai halutaan pitää Raamatut poissa koraanilaisten hotellivieraiden silmistä. Tuskin tuo tilan ahtaus menee läpi sellaisille ihmisille, jotka joutuvat käyttämään hotelleja työnsäkin puolesta, sillä ei ole ainakaan meikäläisen kohdalle tullut niin pientä hotellia ettei kaksi kirjaa mahtuisi hotellihuoneeseen".



Raamatut ravintoloihin?

Hotelleihin Raamatut jakaa kristillinen järjestö Gideonit, joka ei peri maksua jakamistaan Raamatuista. Nimimerkki hande ei gideoneitten työstä kuitenkaan perusta, vaan toteaa, että "Raamattujen tarkoitus on levittää propagandaa - siksi kirjoja jaetaan ilmaiseksi. Raamattujen levittäjät (gideonit) tietenkin kuvittelevat saavansa työstään "taivasosuuspisteitä", joten kirjat palvelevat myös heidän ikuisuusharhojaan".

seppoj ymmärtää paremmin gideoneitten työtä.

"Raamattu on ollut tähänkin asti ihan vapaaehtoisesti valittavissa eli tuo kirja ei liity mitenkään uskonnon vapauden rajoittamiseen. Se on siellä hotellihuoneen pöytälaatikossa muiden esitteiden ja hotellikirjan kanssa. Hotellit ovat ottaneet mieluusti vastaan ilmaisen lahjan, minkä olen itsekin todennut, kun Gideoneissa tätä hommaa aikoinaan tein".

gavriel juudah leikittelee ajatuksella, että juniin, uimahalleihin, ravintoloihin, urheilukentille tai kioskeihin tuotaisiin Raamatut ja kehottaa miettimään, miten siihen suhtauduttaisiin.

Julkisissa laitoksissa maailman painetuinta kirjaa on ollutkin hyvin saatavilla, muistaa Mauno Voutilainen, joka mainitsee, että aikoinaan Vaajakosken putkassa on saanut luettavakseen vain Raamatun.