LINTUNEVAN PELASTAMINEN TURVETUOTANNOLTA / Help us to rescue a Lintuneva!

Hannu Heinonen
Vieras

/ #254 Turvetuotantoa syytetään suotta

03.12.2010 11:38

Turvetuotannon aiheuttamasta pölylaskeumasta on tehty vuosikymmenten ja vuosien aikana hyvin monia kattavia tutkimuksia. VTT, Pöyry, Ilmatieteen Laitos, Mypo, Kuopion Kansanterveyslaitos ovat olleet tutkimusten tekijöinä vain muutamia mainitakseni. Tutkimuksissa on selvästi tullut esille. että 800 metriä on se raja, jonne saakka enimmillään turvepölyä kulkeutuu. Tälläkin etäisyydellä voidaan pölyä havaita vain tarkoilla mittauslaitteilla mitä Ilmatieteen laitos käyttää.

Toki on erityistapauksia, joskin erittäin harvinaisia sellaisia, että pölyä voi kulkeutua hieman kauemmas. Onhan Venäjältäkin tullut savu- ja pienhiukkaspäästöjä koko Suomen alueelle metsäpaloista, Islannin tulivuorentuhkaa koko Eurooppaan, Saharan hienojakoista hiekkaa Keskiseen Eurooppaan saakka, mutta nämä tällaiset ovat harvinaisia.

Alavuden tapauksessa lienee erityisen "hilpeää" edes ajatuksena heittää tuollainen toteamus, että ne monet metrit siellä lammen pohjassa olevaa turvetta olisi kulkeutunut ilmojen teitse. Ja siksi toiseksi välittömässä läheisyydessä ei edes ole tuotantoalueita. Metsäojituksia kyllä on alueella.

En tiedä tarkkaan kenelle osoittaisin kommenttini, koska edellisen kommentin kirjoitin selkeästi Hakalalle, mutta Peltolahan sieltä kuitenkin vastasi. No sopii minun puolestani jos olette keskenänne sopineet että toinen voi vastata toisen puolesta ja toisen "suulla".