Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Henri Heinonen

/ #893 Propagandaa - en allekirjoita

11.06.2012 00:01

Tshernobyl, Fukushima, ydinjäte...

Hyväuskoisia on helppo jymäyttää suuria tunteita aiheuttavilla sanoilla.

Tshernobyl? Tshernobyl edusti ikivanhaa teknologiaa, jota valitettavasti edelleen käytetään Suomenkin rajojen tuntumassa. Jospa tämän adressin ylläpitäjät osoittaisivat adressinsa Tshernobyl-tyyppisten voimaloiden alasajamiseksi... Lienee turhaa toiveajattelua minulta.

Muistettava on myös, että Tshernobylissä menivät asiat pieleen, koska siellä otettiin tietoinen riski. Ei se onnettomuus ihan itsestään aiheutunut.

Fukushima? Noin 9 Richterin maanjäristys ja voimala sentään jäi pystyyn. Ei huonompi saavutus ikivanhalta laitokselta. Onko pakko rakentaa maailman järistysherkimmälle alueelle yhtikäs mitään? Vähän sama jos menisi vetämään nokosia moottoritielle...

Ydinjäte? Tämä tuntuu olevan mm. Greenpeacen valttikortti. En ole *ikinä* kuullut heidän puhuvan ydinjätteen kierrättämisestä uudentyyppisissä ydinvoimaloisisa enkä ydinjätteen transmutatoinnista. Aina he dramaattisesti puhuvat tuleville polville jätettävästä säteilevästä perinnöstä. Onkalon voitte unohtaa. Sitä ei olla sulkemassa seuraavaan 100 vuoteen ja siinä ajassa kaikki maailman ydinjäte onkin jo ehditty muuttaa vaarattomaan muotoon.

En allekirjoita tällaista propaganda-adressia. Allekirjoittaisin kyllä, jos siinä ajettaisiin hiilivoiman ja vanhantyyppisten ydinvoimalaitosten alasajoa sekä neljännen ja viidennen polven ydinvoimaloiden kehittämistä nopeammalla aikataululla.