Ei pakkorokotuslaille

Vieras
Vieras

/ #406 LOL

15.12.2010 15:13

#403: -  

Iltasanomat Julkaistu: 19.11.2010 09:48

Paljon kohua herättäneen sikainfluenssarokotteen tilausta sveitsiläiseltä GSK-yhtiöltä perusteltiin Aamulehden mukaan salaisella muistiolla, jonka toinen laatija johti samaan aikaan GSK:n rahoittamaa tutkimusta.

Lehden mukaan 37 miljoonaa maksaneet Pandemrix-sikainfluenssarokotteet tilattiin salaisen perustelumuistion mukaisesti. Muistio on salainen sillä perusteella, että kolmisivuisessa muistiossa noin puoli sivua sisältää rokotevalmistajien liikesalaisuuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman muistion laativat Aamulehden mukaan THL:n lääketukkukaupan johtaja Rose-Marie Ölander ja ylilääkäri Terhi Kilpi.

Molemmat suosittelivat Suomea poikkeamaan hankintalaista ja tekemään sopimuksen GSK:n kanssa ilman tarjouskilpailua.

Kilpi johti samaan aikaan kyseisen yhtiön rahoittamaa valtakunnallista pneumokokkirokotetutkimusta.

Kilpi sanoo Aamulehdelle, ettei hän ajatellut juurikaan mahdollisia jääviyskysymyksiä. Hänen mukaansa rooli GSK:n tutkimuksessa ei vaikuttanut perustelumuistion suosituksiin. Rokotetilausta valmisteltiin pakkotilanteessa.

- Silloin oli päällimmäisenä hirvittävä huoli siitä, saadaanko Suomeen ylipäätään mitään rokotetta, Kilpi kertoo lehdelle.

- Se tietysti kiusaa, että tuijotetaan hirveästi sitä miltä asia voisi näyttää, eikä sitä kuinka asia on, hän lisää.

THL:n hallintojohtaja Jaakko Penttinen sanoo Aamulehdelle, ettei asiassa ole ongelmaa, eikä Kilven olisi pitänyt jäävätä itseään.

- Ei, koska hän on meidän paras asiantuntijamme tässä asiassa. Katsomme, että tutkimusrahoitus ei muodosta esteellisyyttä.