VETOOMUS JYRKI KATAISEN EROTTAMISESTA

HALLITUS VAIHTOON

/ #894 Urpilainen ja VM

27.07.2012 21:34

Valtiovarainministeriö on julkistanut Espanjan kanssa solmitun vakuussopimuksen asiakirjat. Ainakin Helsingin Sanomat, STT ja Yle ovat saaneet tänään sopimuksen tuntuvasti sensuroidut asiakirjat valtiovarainministeriöltä.

Helsingin Sanomat sai haltuunsa vastaavilta osin sensuroidut sopimuspaperit jo viime viikolla. Myös kansanedustajat ovat saaneet alkuperäiset paperit samanlaisessa muodossa.

Kaikkiaan 123-sivuisesta dokumentista 13 on kokonaan sensuroitu, minkä lisäksi dokumenteista on peitetty runsaasti yksityiskohtia, kuten esimerkiksi vakuusjärjestelyn asiamiehenä toimivan investointipankin nimi ja yhteystiedot.

Vakuussopimuksen solmimisen yhteydessä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) vakuutti, että sopimus on "mahdollisimman julkinen".

Esimerkiksi sopimusta koskevassa tiedotustilaisuudessa Urpilainen puhui lähinnä tilinumeroiden sensuroinnista.

Kreikan kanssa tehdyn vakuussopimuksen salaamisesta nousi keväällä vilkas keskustelu, jonka yhteydessä oikeustieteilijät kritisoivat valtiovarainministeriötä julkisuuslain rikkomisesta.

Ministeriö myönsi myöhemmin tehneensä virheen ja toimitti huhtikuussa osittain sensuroidut sopimusasiakirjat niitä vaatineille tiedotusvälineille. Ministeriö salasi edelleen muun muassa sopimuskumppaneina toimivien pankkien nimet ja asiamiehenä toimivan investointipankin.

#9: -