tinkimaito

Lypsäjä

/ #35 Re: Re: Re: Re: Re: asiat ruotuun

20.08.2012 16:07

#29: Käsittelemätön ture maito on puhdas luonnon tuote - Re: Re: Re: Re: asiat ruotuun

Niin mitä kohtaa tekstissäni siis moitit? Kirjoitin vain auki maidon kulun tilalta meijeriin ja kauppaan, sekä korostan käsittelyhygienian merkitystä. Meillä tuotetaan ja juodaan omaa maitoa, myydään tinkimaitonakin. Mutta hyväkin tuote saadaan pilalle huonolla käsittelyllä ja säilytyksellä.

Siitä olemme samaa mieltä, että tuore käsittelemätön maito on paras, mutta koska oma lehmä per perhe on aika mahdoton yhtälö, on maidon turvallisuuden takaamiseksi kehitetty säilyvyyttä ja turvallisuutta lisääviä menetelmiä. Tuota, miten kauppaan myyntiin tuleva maito voi olla viikon vanhaa, en ymmärrä. Tiloilta maito keräillään joka toinen päivä, ja kauppaan maito menee alle vuorokaudessa meijerille tulosta, pastöroinnin, homogenoinnin ja jäämätestauksien jälkeen. Ellei siitä siis jalosteta jotain muuta, esim voita tai juustoa, jotka säilyvät kauemmin. Iskukuumennettu maitokaan tuskin on meijeriltä poistuessaan viikon vanhaa, tosin sen hyllyikä on tolkuttoman pitkä, ja voi kaupan varastossa odotella pitkäänkin.

Sen verran voin provosoitua, että totean mm lapsikuolleisuuden pudonneen merkittävästi pastoröinnin vakiintumisen myötä, joten ei tästä "maitoteollisuuden" salaliittoa saa tekemälläkään.

Mulle sopii oikein hyvin, että ollaan yhdessä erinomaisen suomalaisen tinkimidon asialla, säilytetään vaan sitä kuten tuoretuotetta kuuluu!