Citykanit suojeltava!

cityihminen

/ #3 Kaniini on Euroopassa kotoperäinen laji

02.11.2012 16:29

Suomen luonto ei ole museo. Kun ilmasto lämpenee, eteläiset lajit leviävät meille ja pohjoiset taantuvat. Kani on jo nyt vakiintunut osaksi maamme luontoa.

Suosittelen, että "huopis" lukisi tietokirjailija Riku Lumiaron artikkelin Kani - Onni vai onnettomuus? (Ympäristö-lehti 5/2009). Löytyy helposti Googlella. Juttu on hyvä ja varsin tasapuolisesti kirjoitettu, mutta on siinä sentään jokunen asiavirhe.

"Kaniinit saavat ensimmäisen poikueen jo huhtikuun lopulla, ja kesän aikana syntyy kolmesta neljään poikuetta, joissa kussakin on keskimäärin kolmesta neljään poikasta. Keväällä syntyneet kanit voivat lisääntyä jo ensimmäisenä elinkesänään." Suomen oloissa kani saa lisääntymiskaudella (siis kesäkuukausina) korkeintaan kolme poikuetta, ja nuori kani ei lisäänny vielä syntymävuotenaan, vaan vasta seuraavana kesänä. Mikäli se on selvinnyt talven koettelemuksista.

"Petojen puuttuessa kanit lisääntyvät kuin kanit." Jopa Helsingin ydinkeskustassa on havaittu petoja: huuhkajia, kettuja, kanahaukkoja, supikoiria ja kärppiä. Nimenomaan kanit houkuttelivat huuhkajat kantakaupunkiin. Kanikanta on kuitenkin romahtanut kolmen ankaran lumitalven johdosta, joten Bubi lajitovereineen onkin lähtenyt paremmille metsästysmaille.

Vieroksuuko "huopis" myös kaksijalkaisia maahanmuuttajia? Jos näin on, kannattaisi lukea myös Korkeasaaren eläintarhan entisen johtajan Seppo Turusen kolumni GEO-lehdessä. Linkki tässä:
http://www.geo-lehti.fi/luonto/malttia-vieraslajien-torjuntaan