Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #424 KOPIOITU MAASEUDUN TULEVAISUUDESTA 5.12.2012

06.12.2012 11:27

Turvemaiden raivauskielto

hämmentää eduskunnassa

Eduskunta tukee turvemaiden raivauskieltoa mutta ei aivan EU-komission ja hallituksen ajamassa muodossa.

Suuri valiokunta hyväksyi viime perjantaina äänin 16–7 lausuman, jonka mukaan vaatimuksen soveltaminen on rajattava kosteikkoihin ja kansallisesti määriteltäviin turvemaihin.

Valiokunta näki, että komission ehdotus aiheuttaisi sellaisenaan ongelmia maatilojen kehittämiselle monilla alueilla Suomessa, kun turvepitoista maata ei saisi kyntää.

Valiokunta edellyttää, ettei ehdotettua raivauskieltoa sovelleta takautuvasti kuluvaan vuoteen, kuten EU:ssa kaavaillaan.





Eläintiloille kohtuutonta



Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) arvioi, että Suomen kanta tietää kylmää kyytiä kehittyville kotieläintiloille. Leppä ihmettelee myös päätöksen sanavalintoja.

”Kuka Suomessa raivaisi kosteikkoja pelloiksi?”

Suomen kanta on nyt vahvistettu. Suuren valiokunnan päätöksen mukaisesti raivauskielto astuu voimaan reilun kuukauden päästä.

”Ensi vuoden alusta alkaen uusia peltoja ei saa raivata rehuntuotantoalaksi. Päätös on kova isku investointeja suunnitteleville kotieläintiloille”, Leppä päättelee.

Turvemaiden raivauskiellosta linjaa lopulta Euroopan parlamentti. Leppä toivookin, että EU:ssa viimein ymmärrettäisiin, millaisia kohtuuttomuuksia päätöksestä seuraisi Suomen maataloudelle.





Valiokunnat ristiriidassa



Hallituspuolueiden kansanedustajat suhtautuvat raivauskieltoon ristiriistaisesti.

Maa- ja metsätalousvaliokunnassa hallituspuolueiden edustajat vastustivat raivauskieltoa vihreiden edustajaa lukuun ottamatta. Lepän johtama valiokunta vastusti esitystä selvin luvuin.

Puolestaan ympäristövaliokunnassa hallitusryhmien edustajat hyväksyivät asian eräin huomautuksin. Oppositio – perussuomalaiset ja keskusta – vastusti asiaa tiukasti.

Maa- ja metsätalousvaliokunta arvioi, että raivauskielto koskisi lähes pelkästään Suomea ja ehkä Irlantia.



JANNE IMPIÖ