RUDUS Lempäälän Sääksjärven kiviaineksen otto 2.vaihe

Matti Pirhonen
Vieras

/ #20 HUOMIOITA LAUSUNNOISTA JA MIELIPITEISTÄ

24.01.2011 14:14

Pirkkalan ympäristölautakunta ja Lempäälän ympäristöjaosto ovat antaneet kunnanhallitustensa hyväksyttäviksi lausunnot Sääksjärven louhoshankkeesta. Analysoin tässä hieman näitä lausuntoja.
Pirkkala on antanut jo YVA:n ohjelmavaiheessa mielestäni kriittisen lausunnon tästä hankkeesta. Silloin todettiin, että näin suuret kallionottoalueet pitäisi olla maakuntakaavassa. Samoin todettiin maakuntakaavan maa- ja metsätalousalueeksi merkityn alueen arvo, jolla on merkittävää ulkoilun ohjaamistarvetta. Pirkkala piti hanketta jopa niin puutteellisena, että hankevastaavan olisi ollut syytä harkita arvioinnin keskeyttämistä.
Tässä uudessa YVA-selostusvaiheessa Pirkkalan kunnan ympäristölautakunta edelleen viittaa aikaisempaan lausuntoonsa ja pitää hanketta lähtökohdiltaan puutteellisena. Tätä aluetta pidetään tärkeänä virkistysalueena ja luonnon monimuotoisuutta ylläpitävänä luontokäytävänä. Virkistysreitin melutaso ylittäisi selvästi ohjearvon. Uudessa lausunnossa on kiinnitetty suurta huomiota arseeniasiaan laajasti. Samoin arseeni olisi pitänyt selvittää riittävillä kairauksilla.
Lempäälän lausunto on melko pitkä läpileikkaus selostuksesta. Siinä on tuotu esiin monia haittavaikutuksia ihmisille, luonnolle ja ympäristölle. Tämä lausunto tuo esiin myös hankkeen kaavojen toteutukselle aiheuttamat haitat niin maakuntakaavoituksen, yleiskaavan, kuin asemakaavan osalta.
Lempäälän lausunnossa on myös laajasti käsitelty osa pintavesien virtausten muutoksista. Nimittäin tältä ylänköalueelta virtaavat vedet pääosin kolmeen eri suuntaan. Nyt louhinnan suunnittelussa pintavedet suunnattaisiin hulevesinä pohjoiseen pikkuiseen Ammejärveen ja sitä kautta lopulta Sääksjärveen. Ammejärveen tuleva vesimäärä moninkertaistuisi. Tästä johtuvia seurauksia kuten ravinnemääriä ei ole riittävästi tutkittu.
Lisäisin tähän virtausasiaan oman käsitykseni, että luonnon monimuotoisuus kärsisi huomattavasti ympäröivillä itäisellä ja läntisellä virtausten muutosalueella. Ekosysteemin kannalta tärkeät pienvedet ja kosteikot tulisivat kuivumaan lähietäisyydellä.
Tässä on vain pieni osa-analyysi lausunnoista. Jokainen voi tutustua näihin yleisen tason mielipiteisiin kuntien nettisivustoilla ja tuomaan omissa mielipiteissään ELY-keskukselle esiin itselle tärkeitä asioita. Pirkkalan ympäristöyhdistys ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri valmistelevat omat mielipiteensä asiasta. Luonnonsuojelupiirin mielipide YVA:N ohjelmavaiheesta on näkyvillä piirin kotisivuilla.
Avainasemassa ovat Sääksjärventien ja muidenkin asukasyhdistysten mielipiteet yhdessä paikallisten ihmisten kannanottojen kanssa asuinympäristönsä hyvinvoinnista.

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…