Rädda Tallkottens Eftis!

Bengt Lassus, khde

/ #8 Kyrkoherden i Petrus kommenterar

15.12.2012 12:48

Bästa föräldrar,

Tack för ert engagemang för barnen och för församlingarnas eftisar! 
Det är roligt att höra att ni uppskattar församlingens eftisverksamhet och gärna vill att den fortsätter.
Jag tycker själv också att verksamheten varit bra, och vi har fått god feedback.
Ärendet som nu är aktuellt handlar ändå inte om verksamhetens kvalitet, utan om andra faktorer.

Det finns några fakta kring den uppkomna situationen som jag tror det är bra att ni känner till:

Kort version:
1) Staden föreslår att Folkhälsan skall ta över församlingens eftisar i södra Haga och Sockenbacka. Det är alltså inte i detta skede församlingens eget initiativ.
2) Folkhälsan är villiga att anställa Petrus nuvarande personal, och ta emot de barn som nu går i eftis.
3) Eftisverksamheten i Petrus kostar c 240 000 euro per år. Av detta finansierar staden c 45 000 euro per år, en privat stiftelse c 40 000 euro per år och föräldrarna c 45 000 euro per år. Församlingen bekostar c 90 000 euro av det.
4) Petrus måste spara c. 100 000 euro på årsnivå pga minskande medlemsantal. Vi har redan sparat 250 000 euro de senaste åren, och nu finns det inte så mycket kvar som vi kan spara på.
5) Församlingsrådet diskuterar stadens förslag tisdagen 18.12, men fattar officiellt beslut i början av januari. Tyvärr är de alternativ som församlingsrådet har enbart tråkiga.

Mera bakgrundsfakta:

1) Vad är på gång?
Stadens utbildningsverk har närmat sig Folkhälsan och församlingarna i Helsingfors i november. 
Utbildningsverket skulle vilja ha större eftisar, med större personal än de nuvarande. I klartext handlar det om 20-25 barn per eftis.
Eftersom Folkhälsan är stadens största tjänsteproducent då det gäller eftisar gick frågan till dem om de kunde tänka sig att ta över all eftisverksamhet i bl.a. södra Haga och Sockenbacka. Stadens policy är att skapa starka eftisar kring varje lågstadium, med minst 2 heltidsledare, i stället för att ha flere små grupper med en ledare per eftis.

Petrus församling har fått frågan om vi är villiga att avstå från våra eftisar, som skulle övergå i Folkhälsans regi.
Den 30 januari börjar anmälningen till eftisarna, och därför måste beslut om vilka eftisar som är i funktion nästa läsår tas snabbt.

2) Hur ser kyrkoherden i Petrus på situationen?
Vi vill helst inte att barnen hamnar i kläm. Vi vill helst inte att vår personal blir utan arbete.
Därför har vi i diskussioner med staden och Folkhälsan velat försäkra oss om:
a) att alla eftisbarn ryms med i de nya Folkhälsan-eftisarna i södra Haga och Sockenbacka
b) att vår personal blir anställd som "gamla anställda" hos Folkhälsan

De kraven har vi i en muntlig förhandling med staden och Folkhälsan fått igenom. Sedan är det ju förstås upp till de enskilda anställda om de vill bli anställda av Folkhälsan eller inte.

Samtidigt har vi i Petrus stora strukturella förändringar inför oss. 

Vi har tappat 400 medlemmar på 4 år. De flesta av dem beror inte på utskrivningar ur kyrkan, utan på att det dör mera människor än det döps nya barn på Petrus område. Ett medlemsbortfall på 400 medlemmar leder till att vi tappat c. 250 000 euro ur vår årsbudget. 
Vi har sparat genom att minska på personalen, genom att skära i kostnader för kansliet, genom att avstå från utrymmen som vi inte längre behöver.
Vi har och kommer att minska på antalet präster, vi har minskat på antalet kantorer, på antalet diakoni-arbetare och på vår kanslipersonal. Den enda grupp som vi inte ännu sparat på är barnarbetarna (som nu är vår största grupp anställda). I församlingsrådet har man varit måna om att satsa på barnen och på ungdomarna.

Ändå står vi nu inför ett sparbehov på ytterligare 100 000 euro. En del av vår verksamhet är lagstadgad. Den får vi inte själva bestämma om vi vill spara på eller inte. Vi har egentligen bara tråkiga sparalternativ kvar:
* diakoni - arbete bland åldringar och de fattiga
* ungdomar - men våra kostnader för ungdomsarbetarna är redan den lägsta personalkostnaden
* barnen - vi har barngrupper som samlar c 150-200 barn per vecka, och så har vi eftisarna med c 45-50 barn

Som ni säkert förstår är inget av dessa ändamål något jag skulle vilja ta bort pengar ifrån.
Och det handlar alltså om att spara på personalkostnader för c 100 000 euro.

Därför ser jag den uppkomna situationen ur Petrus' synvinkel som allt annat än optimal.
Men om vi står inför alternativet att skära i det arbete som görs bland andra barn eller bland de utslagna i samhället, eller å andra sidan står inför en lösning att Folkhälsan tar över våra eftisar, så lutar jag personligen åt det senare alternativet.

3) Vad händer härnäst?
Tisdagen den 18.12 har vi församlingsrådsmöte. Enligt beredningens förslag kommer inget beslut ännu att fattas, men församlingsrådet kommer att diskutera stadens förslag om att Folkhälsan skulle ta över eftisarna i södra Haga och Sockenbacka.

Under första hälften av januari (datum slås fast på tisdag) kommer församlingsrådet att ha ett nytt möte, då Petrus församling officiellt tar ställning till förslaget om att eftisarna i södra Haga och Sockenbacka övergår i Folkhälsans regi från höstterminen 2013.

Ifall ni vill diskutera saken vidare med mig, får ni gärna skicka e-post.

Med vänlig hälsning,


Bengt Lassus,
kyrkoherde, Petrus församling
bengt.lassus@evl.fi