Kolin kirjaston säilymisen puolesta!

Adressi Kolin kirjaston säilymisen puolesta!

Lieksan kaupungin hyvinvointilautakunta on harkinnut lakkauttavansa Kolin koululla sijaitsevan kirjaston toiminnan.  Kylän kirjasto eli Kolin siirtokokoelma on osa Pohjois-Karjalan Vaara-kirjastojen verkostoa. Kirjaston tilalle suunniteltu kaksi kertaa kuukaudessa kylällä vieraileva kirjastoauto ei korvaa kirjaston viikoittaista toimintaa. Kirjasto on kylän ainoa säännöllisin ajoin auki oleva yhteisöllinen kokoontumispaikka. Kirjastossa käyvät paikalliset asukkaat niin lainaamassa kirjoja, kuin myös hoitamassa Internet-asiat ja tapaamassa muita kyläläisiä.

Kirjasto sijaitsee Kolin koulun tiloissa ja on auki koululaisille kouluaikaan kerran viikossa. Kirjat kotien kirjahyllyissä vähenevät digitalisoitumisen myötä ja niin painettujen kirjojen lukeminen vähenee. Kolin kirjasto vahvistaa lasten suhdetta tarinoihin ja kannustaa lapsia lukemaan tarjoamalla mielenkiintoista luettavaa kaikenikäisille koululaisille.

Kirjastolla on järjestetty mm. runo-, luku- ja sukankutomispiirejä. Näitä ja muuta toimintaa kirjastolle on toivottu lisää. Tavoitteena on myös jatkossa järjestää yhteisöllistä toimintaa. Kirjastolle on suunnitteilla mm. lautapelikerho, mikä innostaisi niin lapsia kuin myös aikuisia kokoontumaan.

Paikallisten lisäksi kirjastoa käyttävät Kolin kesämökkiläiset ja Kolin taiteilijaresidenssin kuukausittain vaihtuvat taiteilijat. Ulkopaikkakuntalaisille kirjasto on oiva paikka tutustua paikallisiin ja saada lukemista vierailuajalleen.

Kirjastoa on hoitanut vuosia lapsia ja aikuisia innokkaasti lukemaan kannustava kyläläinen. Hänen tänä keväänä jäätyään eläkkeelle, kirjastolle olisi tiedossa paikallinen jatkaja. Monen kyläläisen mielestä ei ole syytä lakkauttaa kirjastoa, ja lakkauttaminen olisi todella iso menetys kylän yhteisöllisyyden kannalta.

Kirjasto on yksi sivistyksen merkki! Me tämän adressin allekirjoittaneet vaadimme Lieksan kaupungin hyvinvointilautakuntaa säilyttämään Kolin kylän kirjaston/siirtokokoelman toiminnot ja aukioloajat vähintään entisessä laajuudessaan tai jopa kehittävän niitä entisestään.

Adressin keräys päättyy kesikiviikkona 29.7.2020 kello 18.00.

Adressin kerää Kolin Kulttuuriseura ry.  


Kolin Kulttuuriseura ry    Ota yhteyttä adressin tekijään
Facebook
Tulisiko ruotsin opiskelun olla vapaaehtoista?