Kotihoidon työntekijöille maksuton pysäköinti, sekä oikeus poikkeavaan pysäköintiin työtehtävänsä aikana.

Suomen eri kunnissa on hyvinkin paljon toisistaan eroavia käytäntöjä siitä, miten ja mihin kotihoidon työntekijät saavat autonsa parkkeerata käynnillään asiakkaan luona. 

Ministeri Sanna Marin haluaa luoda nyt asiassa yhtenäisen käytännön koko maahan. Marinin avaus on todella tervetullut. On täysin kohtuutonta, että hoitajan aikaa ja rahaa kuluu parkkipaikan etsimiseen, sekä parkkimaksujen ja mahdollisten sakkojen maksuun. Marin ehdottaa, että kotihoidon työntekijät saisivat jatkossa pysäköidä maksutta käydessään asiakaskäynneillä. 

Lähihoitajan peruspalkka on kunnallisella työnantajalla keskimäärin hieman yli 2000eur/kk. Yksityisellä puolella palkka on usein tätäkin pienempi. Verojen jälkeen käteen ei jää järin suurta summaa. Jos työssään parkkeeratessaan saa parkkisakon, joutuu hoitaja maksamaan sen itse. Työnantaja ei yleensä vastaa sakoista. Näin ollen moni pienipalkkainen hoitaja joutuu rahallisesti täysin kohtuuttomaan tilanteeseen. Pysäköintivirhemaksuhan voi olla jopa 80eur. 

Kotihoidossa yhdellä hoitajalla voi olla vuoronsa aikana yli 20 käyntiä, joten auton ratissa kuluu reilusti aikaa joka päivä. Parkkipaikan etsimiseen samoin kuluu paljon aikaa ja se aika on kaikki pois asiakkaiden hoidosta. Lisäksi hoitajilla on usein mukanaan painava repullinen tarvittavia tavaroita, esimerkiksi erilaisia mittareita ja jopa henkilövaaka ym.

Maksuton pysäköinti olisi toteutettavissa siten, että kotihoidon henkilöstölle annettaisiin oma pysäköintitunnus. Samaan tapaan kuin mitä nyt on jo liikuntarajoitteisilla henkilöillä.

Me hoitajat ja muut allekirjoittaneet vetoamme hallitukseen ja eduskuntaan kotihoidon maksuttoman pysäköinnin puolesta.

Haluamme myös lisätä, että maksuttoman pysäköinnin lisäksi olisi erittäin tarpeelista säätää kotihoidon työntekijöille oikeus poikkeavaan pysäköintiin ja ajo-oikeuteen esim. pihamaille, ilman aikarajaa. Samaan tapaan kuin nyt jo sallitaan poikkeava pysäköinti hälytysajoneuvoille tai huolto-ajossa oleville ajoneuvoille. 

Kotihoidon henkilökunnan on toki noudatettava harkintaa pysäköinnissä siten, ettei sivullisten turvallisuus vaarannu tai pelastusteitä tukita. 

 

Adressin voit allekirjoittaa 15.9.2019 mennessä.

 

Hattulassa 21.7.2019

Hanna Jokinen

Lähihoitaja

SuPerin Hämeenlinnan ammattiosasto 610 PJ

Hämeenlinnan kaupungin kotihoidon alakohtainen luottamusmies. 

 


Hanna Jokinen/SuPer ao 610 PJ    Ota yhteyttä adressin tekijään