Koulukodeissa kaikkien vaativien lasten opetus sallittava

Onko sinulla erityislapsi tai tunnetko edes yhden lapsen joka on? Lue ja allekirjoita.

Perhekuntoutuskeskus Lausteen yhteydessä sijaitseva Satulavuoren koulu on opettanut vaativimpia lapsia jo yli 30 vuotta. Jossain kohtaa koulu siirtyi opetusministeriön alle ja vasta viime vuosina sieltä tuli pyyntö että täytyy laittaa opetusluvat ajantasalle. Käsittääkseni ongelma on kuitenkin koko Suomen laajuinen. Koulukodeilta on evätty lupa opettaa muita kun niihin sijoitettuja lapsia. Tämä koskee siis kotoa opiskelevia sekä muualle kuin laitokseen sijoitettuja lapsia. Päätökset on lainvoimaisia, vaikka päätösten perusteluista osa (Päätökset voi hakea ministeriöltä luettavaksi) ei pidä paikkaansa. Otan tähän alle suoraan otteen Turun Sanomien uutisesta opetusministeriön vastineen: 

"Päätöksessä todetaan, että perusopetuslain mukaan on kunnan velvollisuus järjestää opetus kaikille muille paitsi koulukotiin sijoitetuille lapsille.

Ministeriö vielä lisää, että koulukodin opetustoiminnan laajentaminen koskemaan myös ei-sijoitettuja lapsia ei ole näiden lasten etujen mukaista, koska koulukoteihin on sijoitettu kaikkein vaativahoitoisimmat ja haasteellisimmin käyttäytyvät lapset."

 https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4674888/Opetusministerio+ajoi+turkulaiskoulun+vaikeuksiin++oppilasmaara+romahtaa+koska+ministerio+hylkasi+lupahakemuksen 

(Luettavissa vain tilaajille.)

Tuo vastaus kuvastaa mielestäni parhaiten sitä miten kaukana päätösten tekijät ovat ymmärtää näiden lasten ongelmia. Koulun tuella nuo vaativimmat lapset, ei ole kaikki sijoitettuna. 

Lisätään vielä, että meidän tapauksessa kunnan vaihtoehto ilman Satulavuoren koulua tulisi olemaan sairaalakoulu, joka ei saa olla muuta kuin lyhytaikainen ratkaisu. Osa koulun oppilaista on ennen tätä koulua ollut jo 5 eri koulussa, joissa koulu nostaa kädet pystyyn. Vanhempia pyydetään lainvastaisesti hakemaan lapsi kesken koulupäivää pois koulusta, koska koulu ei pärjää lapsen kanssa. Meidän kohdalla puhuttiin ekaluokkalaisesta. Erityiskoulun henkilökunta EI PÄRJÄÄ EKALUOKKALAISEN KANSSA. Entä kun se kasvaa ja on kooltaan jo aikuisen mittakaavassa ja jo ekaluokkalaisena asioiden käsittely on luokkaa Poistetaan koulusta aina kun on ongelma.

Facebookiin kirjoitin näin kun tänään tuli TS juttu vastaan otsikolla Lukijalta: Satulavuoren koululaisten pompottelu jatkuu

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4738153/Lukijalta+Satulavuoren+koululaisten+pompottelu+jatkuu 

Ainoa koulu joka ei säilö lapsia vaan hoitaa samalla kun opettaa. Ainoa koulu joka auttaa ylläpitämään lasten hyvinvointia eikä pelkkään opetussuunnitelmaan nojaten pahenna lasten vointia koska se vaan on aina ollut niin että pitää istua 45 minuuttia ja tauko on sitten 15 minuuttia. Mennään lapsen kunnon ja voinnin mukaan. Ainoa koulu kun raportoi päivistä suoraan sosiaalitoimelle sen sijaan että tekee lasuja sinne, kuitenkaan muuttamatta omaa toimintaansa joka yleensä on alunperin se mikä saa lapsen räjähtämään kun ei ole taitoja opettaa tilanteiden käsittelyä. Eikä tilanteita oikeasti käsitellä eikä parempia tapoja opetella juuri koska "Ei koulu ole hoitotaho". Hoitotahot on siis niitä joissa on kontrolli 2 x vuodessa lääkityksen tarkistukseen. Asioita hoitotahon kautta käsitellään n kerran viikossa alle tunnin terapeutin kanssa ja kotona joka tilanteessa lapsen kanssa. Mutta kun se lapsi on arkena puolet ajasta koulussa.


Toivoisin että maailman jokainen koulu ottaisi mallia tästä koulusta ja lapset saisi mahdollisimman nuorena avun ongelmiin kaikkialla. Olkoon miten pieni marginaali lapsia jotka ei pärjää perus erityiskouluissa, kuten tuokin Varsinais-Suomen 30 lasta. Joka ei ole täysin oikea luku, koska tähänkään asti kaikki kunnat ei ole olleet tuolta apua saamassa mm eräs pikkukunta "hoitaa" omat erityislapsensa itse. Mikä tarkoittaa liian usein tavallista luokkaa johon ei ole resursseja ottaa edes kipeästi kaivattua avustajaa lapselle. Liian usein lapsi vaan jää luokalleen, ei siksi, ettei osaa ekaluokkalaisen oppiaineita, vaan koska jää ilman tukea vaikeissa tilanteissa ja lääkärin todistuksellakin vahvan suosituksen saanutta avustajaa ei kouluihin hommata. Vaikea edes sanoin kuvailla miten tärkeä koulun apu on ollut meille viimeisen 4 vuoden aikana.

Li Andersson on tämän päätöksen tehnyt tätä koulua koskien, mutta jos ongelma on valtakunnallinen niin se koskee paljon useampaa kuin näitä 30 lasta. 

Ajattelitko hommata lapsia? Olisiko mukava tietää, että jos sinun lapsesi on joku päivä se erityislapsi, niin hänelläkin on paikka mihin mennä ja missä häntä arvostetaan ja pidetään tärkeänä ongelmistaan huolimatta? Sitä tämä koulu on meidän lapsille.

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Anu Suonpää voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Huomaathan, ettet voi vahvistaa allekirjoitustasi vastaamalla tähän viestiin.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Tulisiko ruotsin opiskelun olla vapaaehtoista?