Näppäreitä ei saa heittää kansalaisopistosta

Lisäys 25.8.: Adressi suljetaan sunnuntaina 28.8. klo 24.00., jonka jälkeen se toimitetaan kansalaisopiston ja Kaustisen virkamiesjohdolle ja luottamushenkilöille.

 

Perhonjokilaakson kansalaisopiston johtokunta on päättänyt poistaa ns. Isonäppäri-kurssin eli Näppärien suuren yhteisharjoituksen kansalaisopiston syksyn opinto-ohjelmasta 2016. Saman kohtalon ovat kokeneet Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset-kansantanssijoiden säestysryhmien tunnit. Leikkauksiin vaikuttaa merkittävästi Kaustisen kunnan päätös olla maksamatta kansalaisopistolle pyydettyä kuntaosuutta.

Näppäripedagogiikka on yksi menestyksekkäimmistä ja merkittävimmistä pedagogisista innovaatioista, joita maassamme on syntynyt.  Näppärimetodi, jossa keskeisinä lähtökohtina on nojaaminen omaan paikalliseen perinnemusiikkiin sekä kaikkien eri tasoisten ja -ikäisten soittajien ottaminen mukaan yhteiseen soittoon ja elinikäisen terveen musiikkisuhteen luominen, on ainutlaatuinen, ihailtu, edellä aikaansa oleva ja esikuvalliseksi nostettu. Tämän osoittavat mm. metodin luojan Mauno Järvelän saamat lukuisat palkinnot ja huomionosoitukset, Näppärikurssien ja ‑konserttien kysyntä Suomessa ja ympäri Eurooppaa ja jopa sen ulkopuolella, Näppäreille kehittyneet laajat kansainväliset yhteistyöverkostot ja lukuisien Näppäreiden kanssa yhteistyötä tehneiden eri musiikinlajien huippuammattilaisten innostus.

Kaustisen näppäriryhmä on tämän toiminnan lippulaiva ja keskeinen tukipilari, jonka viikottaisessa opetuksessa näppäriopetuksen metodit ovat kehittyneet ja kehittyvät ja uusi näppäriopettajasukupolvi on saanut oppinsa. Kaustisen Näppäreissä on kasvanut huikea määrä niin kansanmusiikin kuin muiden musiikinlajien ammattilaisia, jotka vievät Kaustisen mainetta maailmalle, mutta yhtä lailla myös valtava määrä kaustislaisia harrastajia, joiden harrastus on jatkunut aikuisuuteen ja seuraavaan sukupolveen asti.

Kaustisen Näppärit ovat myös tärkein jatkuvuuden tae Kaustisella ainutlaatuisella tavalla säilyneelle pelimannitraditiolle, joka on synnyttänyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ja kaiken niiden ympärille puolessa vuosisadassa kehittyneen toiminnan ja tehnyt Kaustisesta kansainvälisesti tunnetun maamme kansanmusiikin henkisen keskuksen. Kaustisen pelimannitraditiolle myönnettiin vuonna 2015 Europa Nostra ‑kulttuuriperintöpalkinnon erityismaininta ensimmäisten aineettoman kulttuuriperinnön kohteiden joukossa, ja Kaustisen pelimannitraditio on yksi ensimmäisinä esitellyistä traditioista Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen kansallisessa toimeenpanoprosessissa, jonka tavoitehorisontissa häämöttää suomalaisten kohteiden saaminen Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Näissä yhteyksissä painotettu ja vaadittu perinteen elävyys nykyajassa on Kaustisen osalta merkittävästi Näppärien varassa.

Näppärien pudottaminen kansanlaisopiston ohjelmasta on vakava horjuttava isku näppäritoiminnalle sekä Kaustisella että laajemmin. Toiminta jäisi pienen Kaustisen Näppärit ‑yhdistyksen varaan, ja kansalaisopiston resurssin katoaminen johtaisi todennäköisesti merkittäviin osallistumismaksujen korotuksiin, opettajaresurssien putoamiseen tasolle joka ei voi olla vaikuttamatta opetuksen ja toiminnan laatuun sekä mahdollisesti osan halukkaista soittajista sulkemiseen ulkopuolelle. Ajatus kaustislaisista tanssiryhmistä esiintymässä nauhamusiikin säestyksellä on yksinkertaisesti skandaali. Kaustisen kunnan kannalta tällainen vahvoihin menestystekijöihin kohdistuva leikkaaminen on strategisesti täysin nurinkurista.

Me allekirjoittaneet esitämme järkytyksemme kansalaisopiston sekä Kaustisen kunnan vahingollisista päätöksistä Näppärien sekä Ottosten säestysrymien osalta ja vetoamme niiden pyörtämiseksi.

 

(Huom. addressia muokattu 24.8.2016 klo 14.45: korjattu 1. kpl virheellinen tieto, että Ottosten säestysryhmät koostuisivat näppärisoittajista, koska mukana on myös soittajia jotka eivät ole olleet näppäreissä.)

 


Lauri Oino, puheenjohtaja, Kaustisen Näppärit ry.    Ota yhteyttä adressin tekijään