Vetoomus Naze Aghain puolesta

Naze tarvitsee apua!
- vetoomus Naze Aghain puolesta

Naze Aghai, Iranin kurdi, pelkää Metsälän säilöönottokeskuksessa palauttamista Iraniin. Naze pelkää kuolemaa, mutta vielä enemmän hän pelkää raiskausta, kidutusta ja teloitusta.
Naze haki turvapaikkaa Suomesta vuonna 2005 poliittisen vainon ja pakkoavioliiton perusteella. Tähän mennessä hän on saanut vain kielteisiä päätöksiä eri viranomaisilta. Viimeisin, vielä julkaisematon päätös, tehtiin perjantaina 31.8. Palauttaminen Iraniin näyttää todennäköiseltä.

Aiemmat viranomaisten kielteiset päätökset ovat perustuneet Iranin turvalliseen tilanteeseen, pakkoavioliittojen olemassaolon kyseenalaistamiseen sekä arvioon vähäisestä poliittisesta toiminnasta kurdivähemmistöjen ja naisten aseman parantamiseksi.

Todellisuus on toinen. Suomessa asuvat Iranin kurdit kertovat, että teloitukset, kidutukset sekä naisten kivittämiset ovat lisääntyneet merkittävästi, opposition ja muiden poliittisten toimijoiden pidätykset ovat yleistyneet ja yleinen turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne on selkeästi huonontunut tämän hetkisen hallituksen aikana.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Suomessa Naze on opiskellut suomea, saanut jatko-opiskelupaikan, rakentanut ystäväpiirin sekä kotiutunut Suomeen hyvin: hänen kotinsa on Turussa.

Inhimillisyyden, kohtuuden ja kansainvälisen ihmisoikeuslakien hengen mukaisesti me allekirjoittaneet vetoamme, että Nazea ei palauteta Iraniin, ja että hänelle myönnetään oleskelulupa Suomeen välittömästi.


Lisätietoja:
Raija Ala-Lipasti, tel. 045 1339 166
Jaffar Mostafa Soltani, tel. 040 7415 328

Lue lisää:
Euroopan parlamentti ilmaisi huolensa Iranin huonontuneesta ihmisoikeustilanteesta marraskuussa 2006. Lue parlamentin päätöslauselma Iranista.

Allekirjoittaaksesi vetoomukseen voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen Auta.Nazea @ gmail.com, missä kerrot nimesi ja halutessasi edustamasi organisaation. Toimi nopeasti, sillä maanantaina 3.9. julkistettava päätös toimeenpannaan välittömästi.

Ole ystävällinen ja lähetä vetoomus myös eteenpäin.