Nokkamukit takaisin

"Roihuvuoressa sijaitsevan vanhainkodin työntekijä kertoo, että nokkamukikiellon seurauksena voi pahimmillaan olla nestehukka."

"Noin kuukausi sitten kaikki nokkamukit vietiin vanhainkodin asukkailta pois. Aiemmin hyödyllisestä apuvälineestä oli nyt määritelty vaaralliseksi ja kielletyksi. Mitään vaihtoehtoa tai korvaavaa apuvälinettä ei saatu tilalle.

Kielto tehtiin Roihuvuoren monipuolisessa palvelukeskuksessa, mutta se on vanhainkodin työntekijän mukaan ollut käytössä myös monessa muussa helsinkiläisessä vanhainkodissa."

Vanhainkodin johtaja perustelee kieltoaan Yhdysvaltalaisella tutkimuksella jossa todetaaan pitkävartisten nokkamukien olevan vaarallisia. Käytössä ei kuitenkaan ole ollut pitkänokkaisia nokkamukeja!

Lisäksi hän sanoo niiden olevan rumia!

"Nokkamukikielto on ongelmallinen, koska joillain vanhuksilla etenevän sairauden myötä suu ei enää aukea kunnolla, mikä hankaloittaa syömistä ja juomista. Lusikka ei mahdu suuhun ja tavallisesta lasista juoma valuu ohi suun. Vaihtoehdoksi on esitetty pilliä tai lusikasta juottamista. Osa dementoituneista vanhuksista ei enää ymmärrä mitä pillillä tehdään. Lusikasta juottamalla juotavaa ei mene riittävästi suuhun myöskään lääkkeiden nielemistä varten.

- Tässä on järjenkäyttö hukassa. Nyt kaikki juovat posliini- ja lasimukeista. Täällä on sellaisia asukkaita, joilla suu ei edes aukea ja on yritetty sitten teelusikalla juottaa heitä. Tämä on vähän sama kuin jos vietäisiin pyörätuolit pois, vanhainkodin työntekijä harmittelee."

 

Lainaukset Iltalehti 5.6.2015

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060519810939_uu.shtml

Me allekirjoittaneet vaadimme nokkamukien palauttamista käyttöön!