Nuorten maksuttomat liikuntavuorot säilytettävä Oulussa!

Opetusministeriön huhtikuussa julkaisema selvitys kertoo, että lasten ja nuorten urheilun ja ohjatun liikunnan kustannukset ovat kolminkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ne ovat kasvaneet monen lajin osalta niin suuriksi, että harrastemahdollisuudet ovat karkaamassa isolta osalta suomalaisperheistä. Selvityksen mukaan jopa 2/3 perheistä on nykyisin ohjatun liikuntatoiminnan ulkopuolella.

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta esitti 24.6. pidetyssä kokouksessaan alle 18-vuotiaiden liikuntavuorojen harjoitus- ja kilpailukäytön maksuttomuudesta luopumista. Tämä leikkaus kuuluu lautakunnan ehdotukseen ensi vuoden talousarvioksi.

Oulu on ollut tähän asti edelläkävijä nuorten liikuntaharrastusten tukemisessa. Maksuttomat liikuntavuorot kaupungin liikuntapaikoilla ovat vaikuttaneet siihen, että liikunnan harrastaminen on ollut nuorille edullisempaa. Vuorojen maksuttomuus on keventänyt seurojen ja vanhempien taloudellista taakkaa. Tämä on ollut tärkeä asia erityisesti pienituloisille perheille.

Jos maksuttomuus poistetaan, eriarvoisuus lisääntyy. Siitä luopuminen tulisi näkymään myös sosiaali- ja terveyspuolen kulungeissa, sillä liikunnan ennaltaehkäisevä vaikutus sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen on yksiselitteinen asia. Nuorena opitaan (tai ollaan oppimatta) paljolti myös aikuisuuden liikuntatottumukset.

Ihmisten hyvinvoinnin ja myös talouden kannalta parempi vaihtoehto löytyy edelleen liikunnan iloista. Sen vuoksi alle 18-vuotiaiden liikuntavuorojen on oltava maksuttomia Oulussa myös jatkossa.

teksti: Olli Kohonen ja Jaakko Alavuotunki

Päivitys pe 27.6. klo 21.51: ensimmäisen vuorokauden aikana hienot 816 allekirjoittajaa, eiköhän kiristetä tahtia entisestään! Eli addressia jakoon tuttaville, ystäville ja muille mahdollisesti aihetta tärkeänä pitäville. Tärkeää on myös olla suoraan yhteydessä asiasta Oulun kaupunginvaltuutettuihin, jotka viime kädessä päättävät vuorojen maksuttomuuden kohtalosta. On syytä aktivoida kaikkia poliittisia ryhmiä eli viestiä menemään niille, joille äänenne annoitte edellisissä kuntavaaleissa. Valtuutettujen yhteystiedot löytyvät täältä: http://www.ouka.fi/oulu/paatoksenteko-ja-hallinto/kaupunginvaltuusto-kokoonpano

Päivitys to 3.7. klo 22.15: Tällä hetkellä 2 404 allekirjoittajaa! Oululaiset lähteneet hienosti isolla joukolla kertomaan mielipiteensä tästä tärkeästä asiasta. Alkuviikosta lähti tiedote adressista paikalliselle medialle ja se on huomioitu ainakin Oulu-lehdessä ja Forum24:ssa. Nimiä adressiin kerätään 15.8. asti, minkä jälkeen se lähetetään vetoomuksena Oulun kaupungin johtaville viranhaltijoille, kaupunginvaltuutetuille ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenille.

Päivitys ti 19.8. klo 11.16: Adressiin tuli lopulta 3 703 allekirjoitusta, kiitos kaikille! Vetoomus kaupungin päättäjille lähetetään tänään.

Päivitys ke 1.7.2015: Addressi avattu uudelleen. Sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää, että alle 18-vuotiaiden liikuntapaikkavuoroista perittäisiin 25 prosenttia aikuisten urheiluseurahinnoista. Lopullinen päätös tehdään syksyllä, kun kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden budjetista. Uutinen: http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oulu-laittaa-nuorten-harjoitusvuorot-maksullisiksi/700274/

 


Jaakko Alavuotunki    Ota yhteyttä adressin tekijään