Olkahisen alkuluokkien puolesta
Vetoomus 1. ja 2. luokkien ryhmäjakojen säilyttämisestä ennallaan Olkahisen alakoulussa
Olkahisen alakoulussa on päädytty yhdistämään ensi syksynä ensimmäisen ja toisen vuoden opetus siten, että kouluun muodostetaan yhdysluokka 1.-2. sekä yksi ensimmäinen ja yksi toinen luokka. Lapsia on molemmilla nykyisillä luokilla jo tällä hetkellä yli kaksikymmentä ja esikoululaisia yli kolmekymmentä. Luokkakokojen kasvaessa me pienten koululaisten vanhemmat olemme huolissamme opiskelurauhasta, kouluviihtyvyydestä sekä lastemme oikeudesta tarvitsemaansa tukeen.
Olemme tyyttymättömiä koulun tapaan ilmoittaa luokkajaoista vasta nyt kouluvuoden lähestyessä loppuaan, kun päätökset on rehtorin mukaan jo tehty. Meille kaikille vanhemille, joiden lapsia asia koskee, olisi tullut järjestää tiedotus- tai keskustelutilaisuus – asia on otettu vanhempien kanssa kasvokkain puheeksi vain esikoululaisten vanhempainillassa. Keskustelutilaisuudessa talouden sanelemat eri vaihtoehdot tulee esitellä ja vanhemmille tulee selittää, millaista opiskelu yhdysluokassa on, minkä kokoisiksi luokat muodostuvat ja millaisia tukitoimia koululla on tarjota opiskelurauhan ja viihtyvyyden turvaamiseksi ja miten tuki käytännössä toteutetaan. Toistaiseksi nämä asiat on tiedotettu vanhemmille vain lyhyesti Helmi-viestissä.
Opetussuunnitelmassa painotetaan koulun ja kodin osallisuuden vahvistamista ja viestinnän sujuvuutta – tässä tilanteessa koulu on toiminut juuri päinvastoin.
Opiskelurauha vaarassa
Esikoulujen kanssa hyvin toteutetun yhteistyön ansiosta molemmat nykyiset ensimmäiset luokat ovat olleet porukkana lähes kokonaan jo esikoulusta alkaen ja heille on muodostunut hyvä ryhmähenki. Tästä huolimatta työskentelyrauha on luokkiin löytynyt vasta kevätlukukauden puolella, mikä kertoo pienimpien opiskelijoiden tarpeesta harjoitella koulussa tarvittavia taitoja. Yhdysluokassa tästä valitettavasti kärsivät eniten tulevat tokaluokkalaiset.
Ratkaisu, että luokat nyt hajotetaan opiskelurauhan vihdoin löydyttyä, on täysin ristiriidassa viime vuonna puhuttujen linjausten kanssa: silloin nimenomaan korostettiin, että ryhmät pidetään yhdessä ja tällä tavoin tuetaan yhteishenkeä ja koulun alkua. Nykyisten esikoululaisten kohdalla tämä ideaali siirtymisestä kouluun yhtenä ryhmänä ei toteudu uusien luokkajakojen toteutuessa.
Olkahisen koulussa on vahva perinne yhdysluokista. Oppilaiden ja meidän vanhempien kokemukset yhdysluokkaopetuksen toteuttamisesta Olkahisen koulussa vaihtelevat suuresti: yhdysluokkaopetus voi parhaimmillaan opettaa lapsille yhteistyötä ja muita sosiaalisia taitoja, mutta myös kielteisiä esimerkkejä opiskelurauhan ja oppimisen häiriintymisestä on lukuisia. On kuitenkin olennaista huomioida, että lasten sopeutumisen ja oppimisen kannalta on täysin eri asia opiskella yhdessä esimerkiksi viidennellä tai kuudennella luokalla kuin aloittaa koulunkäynti isossa luokassa vuotta kokeeneempien oppilaiden kanssa. Pienet koululaiset tarvitsevat mahdollisimman pienen vertaisryhmän, jotta opiskelutaitoja ja kouluelämää on mahdollista harjoitella riittävän tuen turvin.
Toteutuuko oppilaiden oikeus tukeen?
Opetussuunnitelman mukaan koulupäivän tulee rakenteellaan, sisällöillään ja toimintatavoillaan luoda mahdollisuudet rauhalliseen työskentelyyn ja asioihin syventymiseen, yhdessä oppimiseen ja tekemiseen sekä oppimisen ilon ja mielekkyyden kokemuksiin. Yhdysluokissa on erityisesti huolehdittava oppilaiden opiskelutaitojen kehittymisestä. Olemme huolissamme, että nämä lain sanelemat perusedellytykset pienimpien oppilaiden koulupäivässä eivät toteudu isoissa luokissa.
Ensi syksynä 1. ja 2. luokilla opiskelee käsityksemme mukaan myös useita yleistä ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia. Opetussuunnitelman mukaan tulisi erityisesti huolehtia tuen jatkumisesta lapsen siirtyessä esimerkiksi esiopetuksesta perusopetukseen. Oppimisessa ja koulunkäynnissä ilmeneviin tuen tarpeisiin tulee vastata muun muassa opetusta eriyttämällä sekä tekemällä oppimisympäristöön liittyviä ratkaisuja. Yhdysluokkaopetuksessa näiden järjestelyjen merkitys korostuu, eikä isoa luokkaa muutenkaan voi missään nimessä pitää ihanteellisena ratkaisuna tukea tarvitseville oppilaille.
Opettajalla on vastuu opetusryhmän ja sen jokaisen oppilaan erilaisten lähtökohtien ja tarpeiden huomioonottamisesta opetuksessa. Isojen luokkien ja yhdysluokan toteutuessa olemme huolissamme, toteutuuko lasten oikeus tukeen ja jäävätkö hyvin koulussa suoriutuvat oppilaat resurssien puutteessa vaille huomiota. Lisäksi myös opettajan jaksamisella on iso merkitys koululaisten hyvinvoinnille.
Onko kaikki keinot käytetty?
Rehtorin mukaan luokkien lukumäärää vähennetään, koska koulun oppilasmäärä oletettavasti laskee ensi lukuvuonna ja siksi Tampereen kaupungin koululle osoittama, opetuksen järjestämiseen annettava resurssi pienenee. Meistä vanhemmista ei tunnu uskottavalta, että juuri alkuluokkalaisten oppilasmäärä putoaisi rajusti tai että koulun resurssit opetuksen järjestämiseen olisivat yhtäkkiä vain kadonneet eikä tilannetta olisi osattu ennustaa aiemmin keväällä.
Valtio myöntää opetuksen järjestäjille avustusta nimenomaan ryhmäkokojen pienentämiseen, jotta yhdenvertaisuus opetuksessa toteutuisi. Tämän tuen avulla suurten oppilasryhmien määrä on Opetusministeriön mukaan lähes puolittunut vuodesta 2008, ja esimerkiksi Pirkanmaalla ryhmän koko oli 19,74 oppilasta vuonna 2013. Tampereella alakoulun ryhmäkoot ovat Opetusministeriön mukaan kuitenkin edelleen selvästi valtakunnallista keskiarvoa suurempia (21,63 oppilasta) – nyt valituilla säästötoimilla ryhmäkokoja kasvatetaan Olkahisen alakoulussa entisestään. Meidän vanhempien mielestä pienimpien oppilaiden kouluhyvinvointiin kohdistuvat säästötoimet eivät ole hyväksyttäviä.
Lisäksi opetusministeriö on huhtikuussa myöntänyt 17 miljoonaa euroa valtion erityisavustusta esi- ja perusopetuksen laadun kehittämiseen. Tuosta tuesta Tampereen kaupunki sai 646 400 €. Avustusta myönnettiin esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin pedagogiseen kehittämiseen sekä kodin ja koulun yhteistyön tiivistämiseen toimenpitein, jotka edesauttavat oppilaiden ja huoltajien osallisuutta. Tampereen kaupungin sivuilta ei löytynyt tietoa, mihin tämä avustus kohdennetaan.
Me allekirjoittaneet vetoamme päättäjiin, että Olkahisen alakoululle osoitetaan resurssit kahden alkavan 1. luokan opetuksen järjestämiseksi sekä alkavien 2. luokkien ryhmäjakojen pitämiseksi ennallaan.
Pauliina Sillanpää Ota yhteyttä adressin tekijään
Tämän verkkosivuston ylläpitäjän ilmoitusOlemme sulkeneet tämän adressin ja poistaneet allekirjoittajien henkilötiedot.Euroopan unionin yleiset tietosuoja-asetukset (GDPR) vaativat asianmukaisen syyn henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle sekä vaativat, että tietoja säilytetään niin lyhyen aikaa kuin suinkin on mahdollista. |