Adressi Paskakaupunni ry:n nimen säilyttämiseksi

Kulttuuriyhdistys Paskakaupunni ry on perustettu tammikuussa 2006 nuorten oululaisaktiivien toimesta. Yhdistyksen synnyn taustalla oli tarve luoda yhteisö, joka tuottaa Ouluun lisää jäsentensä näköistä kulttuuritoimintaa. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on tarjota kenelle tahansa yksityiselle henkilölle tai ryhmälle foorumi järjestää uudenlainen kulttuuritapahtuma Ouluun yhdessä yhdistyksen muiden jäsenten kanssa.

Patentti- ja rekisterihallitus on evännyt yhdistykseltä nimen käytön vedoten hyviin tapoihin sekä paska -sanan käyttöön osana nimeä. Mielestämme paska -sanan käyttöä osana yhdistyksen nimeä ei kuitenkaan voida tulkita loukkaavaksi, koska sen merkitys ei ole loukkaava. Yhdistyksen nimi ei toisin sanoen pyri loukkaamaan oululaisia tai Oulun kaupunkia, vaan on pikemminkin rakkauden tunnustus kaupungille ja sen (nuoriso)kulttuurin historialle.

Paskakaupunni -graffiti on osa yleisesti tunnettua oululaista kaupunkimaisemaa sekä henkistä (sellutehtaan ansiosta myös hajullista) perinnettä, ja sen innoittajan Kauko Röyhkän kappale "Paska kaupunki" miltei kansallislaulun asemaan noussut paikallisidentiteetin tuki. Yhdistyksen nimeksi valittiinkin Paskakaupunni, koska se yhdistää henkisesti erilaisia paikallisia toimijoita, ja koska muuallakin Suomessa yleisesti tunnettu nimi paikallistaa toiminnan Ouluun.