Pelastetaan Annala!

Helsingin vanhimman puuhuvilan, Villa Annebergin myynti uhkaa kariuttaa puutarhakulttuurin keskuksen kehittämisen Helsinkiin!  

Villa Anneberg eli Annalan huvila, joka tunnetaan paremmin nimellä Annalan kartano, sijaitsee Helsingin syntysijoilla, Vanhassakaupungissa. Se on perustettu v. 1826. Annalan alue muodostaa kahdeksan rakennuksen historiallisen, 1800-luvulta peräisin olevan huvilapihapiirin, johon kaupunkisuunnitteluvirasto on v. 1997 suunnitellut toteutettavaksi puutarhakulttuurin keskuksen. Kaupunki on kunnostanut historiallisen puiston osaksi suunniteltua puutarhakulttuurikeskusta ja puistoakselit liittyvät kiinteästi päärakennuksen arkkitehtuuriin. Hyötykasviyhdistys on omalta osaltaan toteuttanut puutarhakulttuuria Annalassa vuodesta 1999 lähtien tuottaen puutarha-alan neuvontaa, koulutusta ja elämyksiä sekä hoitanut kasvimaapalstoja, teemapuutarhaa, vaalinut perinnekasveja ja tarjonnut puutarhaharjoittelu- ja kuntoutumispaikkoja tarvitseville. Annala on keidas keskellä kaupunkia, jonka tilaisuuksiin osallistuu vuosittain tuhansia ihmisiä!  

Annalan huvilan perusti kauppias Gustav Otto Wasenius ostettuaan 1826 huutokaupassa paikalla sijainneen kalastajan torpan. Huvila toimi alkuun kesähuvilana, mutta muodostui pian monipuoliseksi puutarhaksi harvinaisine kasveineen. Wasenius nimesi huvilan vaimonsa Annan ja kallioisen maaston perusteella Villa Annebergiksi. Päärakennuksen lisäksi pihapiirin muodostavat seitsemän suojeltua, historiallista rakennusta ja talvipuutarha eli orangeria, muotopuutarha, teemapuutarha sekä viljelypalsta-alue. Lisäksi Annalan vieressä sijaitsee Helsingin toiseksi vanhin tammimetsävaltainen puisto, vain Kaisaniemen puisto on vanhempi.. Tällä hetkellä koko Annalan alue kuuluu Helsinkipuistoon valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna ympäristönä. Helsinkipuiston yleissuunnitelmassa Annalan huvilan ja siihen liittyvien puutarha-alueiden arvojen säilyminen turvataan ja Annalaa kehitetään voimassa olevan kaavan mukaisesti historiallisesti arvokkaana puistoalueena, jota tulee hoitaa alueen historiallista kerrostuneisuutta säilyttävällä tavalla. Alueen rakennuksiin saa sijoittaa puutarhakulttuuriin liittyviä toimintoja. Annalan huvilan tulee pysyä julkisessa käytössä ja pihapiirin julkisena puistona. Päärakennuksen ja orangerian suojelupäätös on SR1, muiden rakennusten SR2. Kaupunkisuunnitteluvirastossa (KSV) v. 1997 tehdyssä alueen käyttösuunnitelmassa Annalan alue on nimetty puutarhakulttuurin keskukseksi, mutta suunnitelma on toteutunut vain osittain. Päärakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2011 lähtien odottaen kunnostusta. Uusin kuntokartoitus on tehty tänä vuonna. KSV:n suunnitelmassa päärakennukseen esitettiin sijoitettavaksi puutarhakulttuuriin liittyvää toimintaa ja muusta käytöstä vapautuvat tilat tuli ohjata Hyötykasviyhdistyksen käyttöön.  

Mutta nyt Helsingin kaupungin tilakeskus on päättänyt myydä päärakennuksen ja KSV on valmistellut kaavamuutoksen, joka mahdollistaa rakennuksen myynnin myös yksityiskäyttöön! Jos Annalan päärakennus myydään yksityiselle, se merkitsee pihapiirin rikkoontumista ja puutarhakulttuurikeskus-suunnitelman kariutumista. Tätä emme voi sallia! Ruotsissa vastaavanlaisia puutarhakulttuurin keskuksia on Tukholmassa, Malmössä ja Göteborgissa. Helsinki ansaitsee myös oman monipuolisesti toimivan puutarhakulttuurin keskuksen ja Hyötykasviyhdistys haluaa edelleen olla mukana sen kehittämisessä.  

Me allekirjoittaneet puutarhakulttuurin ystävät vaadimme, että kaupunki jatkaa voimassa olevan asemakaavan edellyttämää ja KSV:n suunnitelman mukaista toteutusta ja lunastaa lupauksensa puutarhakulttuurin keskuksen kehittämiseksi Annalaan!

www.hyotykasviyhdistys.fi

  


Riitta Korhonen, Hyötykasviyhdistys    Ota yhteyttä adressin tekijään