Pelastetaan Rutalahden sydän, Koskikaran koulu

Tämä adressi on hätähuuto keski-suomalaisen, Joutsan kunnan Rutalahden kyläkoulun pelastamiseksi ja kylän tulevaisuuden kehityksen ylläpitämiseksi.  Jos menetämme koulun, menetämme kylämme sydämen. Koulun lopettamisasiaan voi käydä tutustumassa facebook sivulla "Koskikaran koulun tukiryhmä" se on avoin kaikille... samalla voit liittyä tukiryhmään...  Tehdään yhdessä loppu näistä kuntien "muka" säästöistä palvelujen kustannuksella..

21 oppilaan + eskarilaiset (2012-2013)  kyläkoulussamme tehtiin asbesti löytö syysloman (tulos saatu 19. 10:ttä) aikana tehdyssä "teippi" kokeessa, päätös lasten siirtämisestä kirkonkylänkouluun 13 km päähän tehtiin viikonlopun aikaan ja sunnuntaina vanhemmille ilmoitettiin että lapset siirretään heti maanantai aamuna 22. pvä. Edes henkilökohtaisia tavaroita oppilaat eivät saaneet hakea sieltä ennen "puhdistusta", kuitenkin epäily asbestin mahdollisesta esiintymisestä huoneilmassa oli herännyt jo heinä-elokuussa kun ilmastohormien puhdistusfirman edustaja esitti sen kuntaan, mutta lapsia pidettiin kuitenkin yli kaksi kuukautta "saastuneissa" tiloissa. Tiedotus tilaisuudessa 23.10:tä alkoi tuntua siltä että asbestilöydön varjolla yritetäänkin saada aikaiseksi koulun mahdollinen kokonaan sulkeminen. Kunnassa ei oltu edes harkittu muita mahdollisuuksia koulutiloiksi kuin kirkonkylän koulu. Kun kylällä on esim; vasta peruskorjattu iso nuorisoseuran talo jossa on uudet wc-tilat, koneellistettu keittiö ja se sijaitsee aivan kylän keskellä n. 400m päässä "saastuneesta" koulusta... Talon vieressä on iso kenttä ja jääkiekkokaukalo pukukoppeineen..

Suurin osa lapsista on niin läheltä koulua että heillä ei ole normaalisti koulukuljetusta, mutta nyt heidät esikoululaisia myöten kuljetetaan takseilla em. kouluun... Kylätoimikunta on esittänyt koulun korjaamista tai uuden rakentamista jopa talkoovoimin ja on valmis sijoittamaan myös rahaa tarvikkeiden ostoon, että lapset saataisiin mahdollisimman pian takaisin tuttuun ja turvalliseen ympäristöön.
Koulun lopullisella sulkemisella on myös kylän/kunnan kannalta negatiivinen vaikutus kylä yhteisön kehitymiseen, koska oma lähi koulu on se todellinen houkutin mikä on saanut uusia, nuoria lapsiperheitä muuttamaan kylään, eivät pelkästään maisemat ja maaseudun rauha. Eikä sulkeminen toisi todellisuudessa mitään säästöjä. Koulun myötä menetettäisiin myös kyläläisten harrastus- ja kokoontumis paikka, mahdollisesti myös siipirakennuksessa sijaitseva ryhmäpäiväkoti ja kirjaston sivupiste....

Asbestia löytyi kahdesta huone tilasta, jumppasalista ja eteisaulasta, luokkahuoneissa, opettajienhuoneesta eikä mistään muistakaan tiloista sitä ei löytynyt, eikä sitäkään kerrottu mistä kohtaa näytteet on otettu, onko ne otettu suoraan asbestia sisältävän levyn pinnalta.

Lasten terveyden tilastakin huolen kantaminen on näennäistä koska asbestilevyt ovat olleet paikalla 1960-luvulta asti ja vioittuneista levyistä ilmoitettiin viranomaisille jo kesällä. 
Kyläämme on rakenettu vuoden 1986 jälkeen n. 30 uutta omakotitaloa ja tänne on muuttanut n. 50 uutta perhettä joista suurin osa lapsiperheitä, vauvoja on syntynyt 2-3 lapsen vuosi vauhdilla ja uusia odotellaan.  Vakituisia asukkaita n. 200+ ja erittäin runsas kesäasukas määrä.

Jotenka olemme erittäin kiitollisia jokaisesta nimestä ja olemme vastavuoroisesti valmiita antamaan tukeamme muidenkin pien- ja kyläkoulujen pelastamiseksi...

Ps. Koulutilojen sulkeminen ja lasten siirtäminen toiseen kouluun tapahtui todella ripeästi, mutta nyt asioista päättäminen koulun jatkamisen suhteen, (rakennetaanko uusi vai remontoidaanko tai ?? ) meneekin nyt kaiken byrokratia kiemuroiden kautta ja lapset ovat ne jotka kärsivät tilanteen epävarmuudesta eniten..

Ajattelin ensin sulkea tämän adressin 12. 11. 2012, mutta tulin siihen tulokseen että voimme vielä kerätä nimiä, koska tämähän on kannan otto muidenkin kyläkoulujen säilyttämisen puolesta.... ja hyvä toimittaa jossain vaiheessa vaikka opetusministerille.....

www.rutalahti.fi