Kaikille peruskoulunsa päättäneille erityisoppilaille taattava paikka yhteiskunnassa koulun jälkeen.
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#1
Nyt on korkein aika laittaa vammaisten oikeudet, mm oppivelvollisuuslaissa tarkoitettu peruskoulun jälkeinen jatkokoulutus sekä YK:n vammaissopimus käytäntöön ja lopettaa puolustuskyvyttömien yhteiskunnallisen aseman jatkuva heikentäminen.Petri Virolainen (Kerava, 21.06.2023)
#2
Mielestäni on häpeällistä, että tarvitaan adressi jotta joku harkitsi, aletaanko jo aiemmin säädettyjä noudattamaan.Antti Aittola (Kirkkonummi, 21.06.2023)
#12
Suomi rikkoo edelleen YK:n ihmisokeuslakia räikeästi ja tämä hallitus vain lisää vammaisten oikeuksien rikkomista ja yhdenvertaisuuslakeja, siihen pitää jo viimein tulla muutos. Vammaisilla on yhtäläiset oikeudet koulutukseen kuin terveillä!Erja Simonen (nakkila, 21.06.2023)
#14
Yhteiskunnan on pidettävä huoli heistä, jotka vammaisuutensa takia eivät siihen itse pysty, takaamalla heille jatkopaikka peruskoulun jälkeen. Valtio, joka ei pidä huolta heikoimmista jäsenistään, saa todella hävetä.Leena Leinonen (Hyvinkää, 21.06.2023)
#19
Koulutus kuuluu meille kaikille!Kaarina Nivala (Kerava, 21.06.2023)
#31
Heikoimmat ja vähäosaisimmat tarvitsevat oikeutta ja tukea!Hilkka Rajala (Keuruu, 22.06.2023)
#38
Tervetuloa meille!Mira Nurminen (Tampere, 22.06.2023)
#39
Jokaisella on ihmisoikeus olla osa yhteiskuntaa. Kehitysvammaisuus ei ole henkilön oma valinta.Hilkka Setälä (Alajärvi, 22.06.2023)
#41
Jokaisella pitää olla oikeus jatko-opiskelupaikkaan erityisyydestään riippumatta.Jonna Kotkavuori (Tampere, 22.06.2023)
#61
Joskus voisitte miettiä ainiin ette osaa kun paskaa keksiä heikko osaisten kustannuksellaNina-Lotta 05 Nieminen (Kouvola, 22.06.2023)
#63
Erityisnuorille tulee taata samalla tavoin opiskelumahdollisuudet kuin kellä tahansa muulla. He eivät välttämättä pysty tuettomaan koulu polkuun, mutta riittävällä tuella mikä tahansa on mahdollista. Kun vain heille annetaan mahdollisuus opiskeluun.Erityisnuoret ovat täysin samanarvoisia kuin ketkä tahansa muutkin. Siksi myös heillä tulee olla mahdollisuus opiskeluun.
Riikka Kiviniemi (Tyrnävä, 22.06.2023)
#87
On totta, ei ole paikka kaikille. Ja ei ole sopivasti harrastukset tarpeeksi kaikille koulun jälkeen tai viikonloppuna tai lomalla. Ja, jos saan vielä mainostaa koulun kuljetukset ei ole tarpeeksi kun pidetään kiire ja erityislapsi pitää herätä yli 2 tuntia ennen (yleensä e-lapsi nukkuvat vähän tai huonosti), sitten lapsi on koulussa yli 25 minuuttia ennen koulun alkaa, ja paluu matka lapsi voi istu noin tunti tai yli tunti kun matka kestä 10-15 minuuttia. Lapsi tulee perille kotiin sekä kouluun mutta värin koulun tai lapsi. ”Saada anteeksi usein” kipeä. Koululaiset pääsevät retkelle ja evät lounas on 1 pieni voileipäkuusto, 1 pieni mehu ja 1 pieni omena, sellaista ”snack” sopii kaikille ja joskus myös muutamat erityisille lapsille, mutta esim. minun erityis lapsi ei syö/juo mitään sitä. Erityislapsi on vaikea ymmärrä ”Tämän on ja odottaa kello 14:30 tai kun pääset kotiin” että saa kunnolla ruoka.Lakki on olemassa kaikissa asioissa tai aika paljon, työryhmä ja vastuu henkilöt on mutta ei toteudu ei.💔🙏
Rosario Robert (Helsinki, 23.06.2023)
#89
Erityislapsen elämä, samoin kuin hänen sosiaaliset suhteet, tulevaisuuden mahdollisuudet ovat usein hyvin eriarvoisessa asemassa läpi heidän elämän verrattuna samaan ikäiseen terveeseen itsenäisesti yhteiskunnassa toimivaan ja paikkansa löytäneeseen lapseen verrattuna. Yleensä erityislapsen toimivuus, aktiivisuus sekä niin psyykkis-, fyysis- ja sosiaalinen osallisuus on pääosin kiinni toisesta ihmisestä läpi heidän elämän. Ikävä kyllä päätökset ihan konkreettisella toimivuuden ja valuntojen tasolla yleensä tekee joku muu, vaikka eri laki muutoksilla on pyritty vahvistamaan erityislapsen itsemääräämisoikeutta. Erityislapsen ovat yleensä se hiljainen ryhmä jotka eivät saa ääntä kuuluviin, jo usein fyysisten, kongnitiivisten erilaisten rajoitteiden takia. Juuri tähän he tarvitsevat päättäjiä joilla on aito kiinnostus tehdä näkyviä muutoksia ja olla heidän äänenä, nähdä heidät muutoinkin kuin meno eränä. Puhumme Suomesta tasavertaisena maana, jonka pitäisi nyt luoda katseensa nuoriin ja heidän hyvinvointiin. Erityislapsen elämä on jo ikävä kyllä lähtökohtaisesti usein hyvin erilainen polku, polku asiosta luopumiseen. Erinäisistä syistä useiden asioiden karsmista, utavallisista asioista luopumista kuten palkallinen työ, itsenäinen liikkuminen, harrastaminen, ystävyyssuhteiden saaminen naimisiin meno tai jopa lasten saanti. Olen 13-vuotiaan vaikea vammaisen lapsen äiti. Voin sanoa että hänen koulu aikansa on ollut hänen elämänsä parasta aikaa. Asioita tehdään hänen mahdollisuuksien mukaan, sosiaalisuutta ja osallisuutta tuetaan. Hänen arkeen tulee rytmiä ja hän on osana jotain jossa hänellä on oma paikka. Mikäli hän on pois, se huomataan ja häntä kaivataan. Hän siirtyy yläasteelle ja nyt mietin mitkä on hänen oikeudet ja mahdolliset peruskoulun jälkeiseen koulutukseen hänen kyvyillään. Toivon että näiden lapsien ääni tavoittaisi niiden päättäjien aktiivisen halun toteuttaa näkyviä arvovalintoja ja toteutustapoja tämän asian eteenpäin viemiseksi. Eräs viisas on kerran sanonut että kuka voi sanoa kenen elämä on elämisenarvoinen. Päättäjät voivat kuitenkin vaikuttaa siihen että näille henkilöille mahdollistetaan aktiivinen toimiva arki kuten poeruskoulun jälkeiset koulu/toimijuutta tukevat paikat.
Johanna Loponen (Kello, 23.06.2023)
#100
Erityisoppilaiden huoltajille tärkeää saada paikka jotta he jaksavat pyörittää arkea. Erityisoppilaat vaativat valvontaa 24/7.Leena Koivumäki (Sastamala, 23.06.2023)
#110
Onko varaa haaskata sellaista lahjakkuutta ja kykyjä, jotka monissa erityisoppilaissa piilee. Opiskelu- ja työelämää mitäisi muokata joustavammaksi jotta se ei syrjäytä.Sanna Hallikainen (Rovaniemi, 24.06.2023)