Korkeakoulujen pääsykokeita ei tulisi poistaa

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#7411

Allekirjoitan koska kaikki eivät voi viellä lukiossa tietää mitä haluvat tehdä jatkoss ja näin eivät panosta kirjoituksissa niihin aineisiin jotka vaikuttavat pääsyyn yliopistoon tulevaisuudessa. pääsykokeiden avulla niilläkin ketkä eivät ylppäreihin panostaneet on mahdollisuus

(turku, 26.08.2017)

#7417

Emilia Lassenius

(Kauniainen, 26.08.2017)

#7425

Pääsykokeiden poistaminen olisi silkkaa hulluutta ja tarkoittaisi sitä, että esim suurin osa pojista putoaa pois yliopistomaailmasta, koska lukiossa eivät ole vielä useinkaan niin valveutuneita tulevaisuudesta kuin tytöt.

(Helsinki, 27.08.2017)

#7429

Pääsykokeita ei pidä poistaa. Tämä systeemi sopisi vain opiskelijoille, jotka tietävät viimeistään lukiossa, mille alalle haluavat. Jos pääsykokeita ei ole, ei voi skarpata kyseiseen aineeseen.

(Joensuu, 27.08.2017)

#7431

Mielestäni on todella epäoikeudenmukaista ja lyhytkatseista poistaa korkeakoulujen pääsykokeet. Itse vuonna 2015 valmistuneena ylioppilaana ei minulla olisi mitään mahdollisuutta päästä opiskelemaan unelmieni alaa, vaikka olen kirjoittanut keskivertoa reilusti paremmat E:n yo-paperit. Pääsykokeiden poistaminen ei todellakaan vähennä stressiä korkeakouluihun pyrkimisestä, vaan tekisi siitä jokaiselle sinne haluavalle vähintään kolmen vuoden stressin. Koko lukion ajan tulisi saada hyviä numeroita, eikä myöhäisheränneisyydelle olisi kenelläkään varaa. Itselleni uudistus tuottaa valtavaa ahdistusta, ja tunteen siitä, että valtio lyö oven kiinni unelmieni edestä.

(Espoo, 27.08.2017)

#7444

Muutos on tapahtumassa jälleen aivan liian nopeasti ja tutkimatta sen mahdollisia vaikutuksia. Jos uudistus kävisi toteen, saisin ainakin vuoden tai pari lisää välivuosia näiden kolmen lisäksi, sillä joutuisin opiskelemaan jo unohtamani asiat ja muuttuneet sisällöt uudelleen sekä osallistumaan kirjoituksiin. Minulla on hyvä ylioppilastodistus, mutta kouluun, johon haen, on niin vaikea päästä, että minun pitäisi olla suomen 15-5% parhaimmistossa kaikissa kirjoitettavissa aineissa päästäkseni sisään (lue: saada E tai L).

(Helsinki, 27.08.2017)

#7450

kannatan ehdotusta

(Oulu, 27.08.2017)

#7477

Allekirjoitan adressin, sillä pääsykokeet ovat kautta aikain olleet eräänlainen motivaation mittari. Vaikka ei olisi jotakin ainetta lukiossa opiskellut tukka putkella, on kuitenkin mahdollisuus kiriä muut kiinni pääsykokeisiin. Pääsykokeiden poistaminen ei tule poistamaan kalliita valmistautumiskursseja. Ne vain siirtyvät valmistamaan oppilaita yo-kirjoituksiin, jotta he voivat menestyä ja päästä yliopistoon. Myös stressi jo kuumottavista yo-kirjoituksista lisääntyy.
Monet nuoret menevät lukioon, sillä haluavat lisää aikaa miettiä tulevaisuuttaan. He ovat epävarmoja, niin kuin minäkin. Uudistuksen myötä lukion aloittavat opiskelijat joutuvat alusta asti päättämään minne haluavat lukion jälkeen mennä, jotta voisivat kirjoittaa juuri oikeat aineet. Mutta mistä nuori sen tietää? Lukiossa ei käydä jatko-opintopaikkoja läpi ennen kuin vasta yli puolet lukiosta on jo takana, mutta silloin on jo liian myöhäistä.
Pääsykokeiden poisto tulee auttamaan niitä, jotka ovat alusta asti panostaneet aivan kaikkeen, ja repineet kymppejä aineesta kuin aineesta. Näin he voivat nauttia kovan työnsä hedelmistä. Karu totuus kuitenkin on, ettei kaikkia kiinnosta kaikki aineet, eivätkä kaikki ole hyviä kaikissa aineissa. Vain pientä osaa oppilaista uudistus tulee helpottamaan. Uudistus mitä todennäköisemmin tulee aiheuttamaan enemmän huonoa kuin hyvää, varsinkin näin sen alkuvaiheessa.
Miten ammattikoulusta valmistuneet ja lukiosta kirjoittaneet aiotaan asettaa samalle lähtöviivalle?
VATTin tutkimusohjaajan Tuomas Pekkarisen, mukaan "Uravalinta itsessään on niin vaikeaa, että on kohtuutonta laittaa nuoret lisäksi arvailemaan, minne he voisivat tulla valituksi. Kun taktikointia ei tarvitse tehdä, hakija voi keskittyä miettimään, mitä hän todella haluaa opiskella" En ole samaa mieltä Pekkarisen kanssa. Taktikointi ei häviä, se vain aikastuu ja vastuu kasautuu entistä nuoremmalle ja epävarmemmalle henkilölle. Jos nuoren todella halutaan antaa miettiä mitä hän haluaa opiskella, tulisi nuorelle antaa aikaa ja tilaa miettimiselle.

(Ulvila, 27.08.2017)

#7478

Koska innovointi on kansantalouden kannalta tärkein kerroin. Innovointi tapahtuu motivoituneiden ja intohimoisten ihmisten avulla. Useilla elämän aikana tehdyillä henkilökohtaisilla ajaudutaan oman intohimon äärelle. Ei sillä, että teini-ikäisenä lyödään riimukiveen vanhempien haluama tulevaisuus lapsesta.

(Helsinki, 27.08.2017)

#7487

Ihminen ansaitsee toisen tilaisuuden.

(Helsinki, 27.08.2017)

#7493

Pääsykokeet pitäisi olla, koska jos ylioppilaskirjoitukset eivät mene niin hyvin kuin haluaisi, pääsykokeissa saa uuden mahdollisuuden päästä korkeakouluun ja jos ensimmäinen kerta ei onnista, niin seuraavalla kerralla voi yrittää uudestaan entistä kovemmin. Jos ei ole pääsykokeita ja ylioppilaskirjoitukset menevät huonosti, täytyy odottaa ensi syksyyn että voi yrittää korottaa numeroita, jolloin haku korkeakouluihin siirtyy vuoden päähän.

(Kuopio, 27.08.2017)

#7505

Pääsykokeiden poistamisella heikennetään niiden opintomahdollisuuksia, jotka eivät ole niitä L:n ja E:n kirjoittaneita yksilöitä. Opiskelupaikan saannin mahdollisuuden heikentäminen on yksi syrjäytymisriskiä lisäävistä askelista kannabiksen kriminalisaation (voi menettää ajokortin tai opinto-oikeuden opiskelupaikassa häpeärangaistusmielessä) ohella.

(Helsinki, 27.08.2017)

#7547

Tällainen uudistus auttaisi vain murto-osaa yliopistoon hakijoista, eli L:n papereiden omistavia.

(Tampere, 28.08.2017)

#7548

Mielestäni pääsykokeita ei tulisi poistaa, sillä ylioppilastodistuksen arvosanat eivät kokonaisuudessaan kerro henkilön lopullisista taidoista, sekä tiedoista. Arvosanoihin vaikuttaa moni asia. Henkilöstä ei voi myöskään tietää motivoituneisuutta kyseisen ammatin opiskeluun ja omaamiseen, eikä käytännöntaitoja. Vaikkei jokainen loista kirkkaimmin paperilla, voi taidot olla omaa luokkaansa käytännössä. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus riippumatta menneistä suorituksista jotka on arvioitu lopulliselta tuntuvalle paperinpalalle. Joskus huonommin suoriutuneet henkilöt loistavat ylitse muiden pääsykokeissa ja käytännössä. Itsekin olen käytännön ihminen, joka on motivoitunut kun mielenkiintoa löytyy ja menen vaikka kallion läpi saavuttakseni sen. Koulumenestys on huteralla pohjalla monien aineiden kohdalla, mutta koen silti pystyväni samoihin ammatteihin kuin kiitettävän oppilaatkin. Kokisin tulevan käytännön erittäin epäreiluksi minua, sekä monia muita kohtaan.

(Nurmijärvi, 28.08.2017)

#7562

Allekirjoitan, koska varsinkaan nuorten mahdollisuuksia ei saa kaventaa! Moni meistä ei vielä lukiosta valmistuttuaankaan tiedä mitä tässä maailmassa olisi hyvä tehdä. Kaksoistutkinnon käyneenä valmistuin ammattiin 2016. Sain oman alan töitä valmistuttuani, työ aiheutti minulle liikaa sairaslomaa enkä kokenut sitä enää edes niin merkitykselliseksi, jäin työttömäksi ja nyt haen tosissani uutta suuntaa elämälleni. Kaksoistutkinnon aikana kirjoitin pakolliset 4 yo-koetta, jotka menivät ihan hyvin, mutta toivon todella, että pääsykokeet ovat vielä voimassa, jos päätän ensi vuonna hakea yliopistoon! Myös ylioppilaskirjoitusten huomioiminen opiskelemaan pääsyssä voi olla ihan luontevaa (niin kuin joillakin aloilla taitaa jo olla?), mutta että pääsykokeista luovuttaisiin kokonaan ja vertailtaisiin vain teininä paniikissa hankittuja arvosanoja vie monelta mahdollisuudet uuteen suuntaan. Muistatteko te millaista oli olla 15-19vuotias ja vähän hukassa?

(Helsinki, 28.08.2017)

#7569

Liian lyhyt varoitusaika nykyisille abeille.

(Vihti, 28.08.2017)

#7573

Haluan tulevaisuudessa yliopistoon vaikka en ole ylioppilas, koen että minulla on siihen yhtäläinen oikeus.

(Kouvola, 28.08.2017)

#7595

allekirjoitan koska se on reilua opiskelijoita kohtaan

(Tampere, 28.08.2017)