VAADIMME ETTÄ NÄTKIN KOULU SÄÄSTETÄÄN! Lakatkaa Lakkauttamasta!

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1

Lasten ja perheiden hyvinvoinnin kustannuksella säästäminen tuo pidemmän päälle enemmän kustannuksia kuin säästöjä.

Lakkautusuhka on itseään toteuttava ennuste. Minkälaista kuvaa haluamme luoda Nätkistä tai koko Savonlinnasta? Minkälainen kuva houkuttelee? Haemmeko nousua vai näivettymistä?

Perheet haluavat asumaan lähelle luontoa ja palveluita, juuri tätä Nätki tarjoaa upeasti. Nätkin alue on erittäin potentiaalinen alue varsinkin perheille, mutta vain jos siellä on myös koulu, koulu jonka tulevaisuuteen uskotaan.

Yhdyn myös Elina Paunirannan ja kaikkien muidenkin puoltaviin kirjoituksiin:
Nätkin alue on mitä mukavinta aluetta tulevaisuudessakin lapsiperheille! 

Alueella asuu tällä hetkellä paljon muutaman vuoden sisällä eläkeiän saavuttavaa väkeä, jotka lähitulevaisuudessa tulevat valitsemaan muun asumismuodon kuin omakotiasumisen. Alueesta tulee muodostaa viihtyisä kuva, että lapsiperheet tulevaisuudessa löytävät nämä ikääntyvien kodit!

Aluetta ei tällä hetkellä mielletä lapsiperheille parhaaksi alueeksi ja yksi syy tähän on koko ajan epävarmassa tilanteessa oleva koulu. Kun koulun jatkuvuus turvataan ja kaupunki uskaltaa ottaa riskin ja viedä Suutarniemen kaavoitussuunnitelman loppuun, alueen vetovoima kasvaa.

On täysin perusteetonta lakkauttaa sellainen koulu, joka loppuessaan tappaa koko ympärillä olevan asuinalueen. Nyt maalaisjärki käyttöön! 


Alueen asukkailla on perusteltu hätä siitä kuinka alueelle on käymässä. Kun asuntomarkkinoilla myytävää on paljon, haasteellisemmat alueet joutuvat hankalaan tilanteeseen. Ei kukaan valitse kotia neljän kilometrin päästä koulusta jos kilometrin säteeltä on mahdollista löytää koti. Kaikki Savonlinnalaiset perheet eivät tulevaisuudessa voi asua Mertalan, Nojanmaan tai Miekkoniemen alueella. 


Nykyisellä asenteella kaikki lapsiperheet haluavat muuttaa muualle! Perheet on saatava viihtymään ja uskomaan alueen tulevaisuuteen! 


Kuka Savonlinnalaisista haluaa verokevennyksiä jos samaan aikaan lakkautetaan kouluja ja säästetään lasten hyvinvoinnin kustannuksella?


Elina Pauniranta, yrittäjä, Kotisi Oy LKV

(Savonlinna, 24.04.2018)

#4

Toivon mukaan saadaan Savonlinna uuteen nousuun OKL:n lähdettyä ja lisää veronmaksajia kaupunkiin.

(Sulkava, 24.04.2018)

#9

Pienentäkää tai ajakaa syrjäseutujen lapsia enemmän Nätkille mutta älkää lopettako! Liian ihanteellinen/rauhallinen koulualue lopetettavaksi. Metsää, iso kenttä, pururata, kaikki äärellä! Keskittämisellä suuriin kouluihin ei lapsiperheitä Savonlinnaan enää tulevaisuudessa saada.

(Savonlinna, 24.04.2018)

#11

Koulu säilytettävä!

(Savonlinna, 25.04.2018)

#20

Vielä ihmetellään miksi muuttotappiota tehdään... synnytykset ja koulut lopetetaan....

(Savonlinna, 25.04.2018)

#21

Nätkin koulu on pienelle koululaiselle mitä parhain oppimisympäristö: luonto läsnä pihassa, pururata ja luontopolku lähellä, kodit kävelyetäisyydellä koulusta. Yhtä taajama-alueen lähiötä ei tule jättää ilman lähikoulua, se saattaa kaupunkilaiset eriarvoiseen asemaan. Kaikilla vanhemmilla ei ole autoa, jotta voisivat toimia lapsensa taksikuskina tai varaa ostaa kuukausilippua linja-autoon. Lisäksi alueen asuntojen ja talojen arvo romahtaa. Kaiken kaikkiaan tämä on Savonlinnalle arvo- ja imagokysymys. Tällaiset suunnitelmat ja päätökset välittävät vääränlaista viestiä kaupungista, eikä syntyvyyttä saada ainakaan lisättyä saati muuttoliikettä käännettyä tällaisilla suunnitelmilla. Voitaisiinko välillä etsiä uusia ratkaisuja ja ajattelumalleja?

(Savonlinna, 25.04.2018)

#25

100 oppilaan kouluja ei tule lakkauttaa. Lopettakaa Savonlinnan näivettäminen!

(Savonlinna, 25.04.2018)

#27

Ostettiin äskettäin talo Nätkin koulun läheltä ja ajateltiin että nuorempi poikakin saisi käydä koulunsa siinä.

(Savonlinna, 25.04.2018)

#33

Nätkin koululla on kaikki puitteet ja ympäristö kunnossa! Kaupunginosan/asuinalueen kehitys on täysin riippuvainen koulusta, jossa tämän alueen lasten on turvallista käydä ja kulkea.

(Savonlinna, 25.04.2018)

#49

Nätkin koulu on pieni sekä toimiva koulu . En kannata koulun lakkauttamista .

(Savonlinna, 25.04.2018)

#52

Nätkin koulun säilyttäminen on mielestäni alueellemme ja koko Savonlinnalle ensiarvoisen tärkeää. Koulu on lapsillemme tuttu ja turvallinen ja sijainniltaan hyvä. Nätkin koulu on monelle lapselle lähin koulu. Turvallisin mielin viime syksynä laitoimme oman esikoisemme koulutielle ja todella toivon, että koulunsa syksyllä 2019 aloittava kuopuksemmekin saisi koulunsa Nätkillä käydä. Mielestäni kuudennet luokat pitäisi palauttaa Nätkin koululle takaisin, mikä olisi monelta kannalta tarkasteltuna järkevää. Opetus on laadukasta ja ympäristö on hyvä. Koulun piha-alue kaukaloineen innostaa monipuoliseen tekemiseen. Ennemminkin pitäisi miettiä miten aluetta ja koko Savonlinnaa voisi entuudestaan kehittää ja tehdä perheille houkuttelevammaksi, kuin lakkauttaa ja näivettää.

(Savonlinna, 25.04.2018)

#57

Nätkin koulussa on riittävästi oppilaita ja ulkoliikuntamahdollisuudet ovat huippuluokkaa. Tuijottaako kaupunki päätöksissään todellakin nopeisiin ja lyhytnäköisiin säästöihin rahassa? Voiko lapsen, ja samalla koko perheen, hyvinvointia mitata rahassa?

(Savonlinna, 25.04.2018)

#70

Tälläkö luulette saavanne Savonlinnaan lapsiperheitä? Kun lakkautetaan lähikouluja...? Jospa välillä säästettäisiin herrojen palkoista ym. palkkioista

(Savonlinna, 25.04.2018)

#72

Kohta on koko kaupunki lakkautettu... Rahoittakaa nyt ihmeessä kuitenkin muutama jäähalli ja pallokenttä.... Koulut joutaa kiinni. Eläkeläiset pelaamaan.

(Savonlinna , 25.04.2018)

#75

Eiköhän lakkautukset ala piisata. Pienentäkää ja lakkauttakaa vaikka omat palkkanne.

(Seinäjoki, 25.04.2018)

#88

Tuhannen oppilaan kouluako meinaatte Mertalasta!
Ajatellaanko tässä ollenkaan lapsia!!!!
Onko koulu enää turvallinen paikka lapselle, tuollaisen valtavan massan vuoksi. Mitä suunitellaan. Miten riittävät luokkatilat, kun ei nyttenkään löytynyt tilaa, missä lapsi voisi koulupäivän aikana hiljentyä itsekseen...valtavan kuormituksen vuoksi.

Ei ole hyvä idea!!!!
Muutama vanhempi ollut ihan peloissaan kun tietää että oma lapsi joutuu siirtymään Mertalan kouluun.

Meidän perheellä ei ole koulusta mitään hyvää sanottavaa...
Kun se, että lapseni sairastui ja siinä sivussa myös koko perhe.
Taisteluista Lapsen oikeuksien vuoksi mm....

(Savonlinna, 25.04.2018)

#90

Nätkin koulun puolesta!! Jos koulu lakkautetaan, lähtee nätkiltä viimeisetkin lapsiperheet. Päinvastoin nätkin kaupunginosa pitäisi saada enemmän lapsiperheitä houkuttelevaksi ja koulun lakkauttaminen ei siinä auta!! Moni lapsiperhe on tänne muuttanut juuri siitä syystä että lapsella on koulu lähellä ja luokkakoot eivät ole liian isot (eikä niinkään liian pienetkään) Koetaan että nätkin koulussa lapsella on turvallinen kouluympäristö aloittaa koulutaival. Opetus on laadukasta ja ajanmukaista. Nätkin koulussa oppilasmäärä on kuitenki yli 100 joten ihan pienestä koulusta ei tässä ole kyse! Sen sijaan että koulu lakkautetaan, eikö meidän kannattaisi yrittää "elävöittää" nätkiä houkuttelevammaksi kaupunginosaksi niin että saisimme lapsiperheitä tänne lisää!!? Koululaisilla on erittäin hyvät liikuntamahdollisuudet koulun välittömässä läheisyydessä: koulun yläpihalla aidattu alue jalkapallon peluuseen maaleineen, alapihalla iso hiekka kenttä (jossa talvella luistelua) nyrkkimäen kuntopolku (jossa talvella hiihtoladut) sekä karhuvuoren luontopolku kävelymatkan päässä. Voisiko Mertalan kouluun jo siirretty kutos luokkakin ottaa takaisin nätkille?! Nätki on kohtuu iso kaupunginosa ja jos koulu siellä lakkautetaan, uskon siitä olevan enemmän haittaa kuin hyötyä!

(Savonlinna , 25.04.2018)

#91

Nätkillä ihan riittävästi lapsia.missä ne asenteet ja arvot oikein taas on?

(Savonlinna, 25.04.2018)

#92

Nätkin koulu on ehdottomasti säilytettävä! Nätkille kaavoitetaan tontteja ja koulu lakkautetaan, mitä järkeä!

(Savonlinna, 25.04.2018)

#99

Nätkin koulua tarvitaan, jotta alue säilyy elinvoimaisena ja rantatonteille tulee kysyntää Suutarniemeen sekä Kurssikadulle. Päiväkoti on uusi ja koulun kanssa yhteistön säilyttävä. Turvallinen ympäristö ja hyvä henkilökunta.

(Savonlinna, 25.04.2018)

#103

Koulujen sulkemisillako ollaan kaupungin strategian mukainen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

(savonlinna, 25.04.2018)

#105

Tämä on malliesimerkki lyhytnäköisestä ajattelusta. Suomalainen koulujärjestelmä ei pysy kilpailukykyisenä kouluyhtymillä ja luokkakokoja kasvattamalla. Viime kädessä tällainen kehitys johtaa tietotaidon rappeutumiseen, minkä seuraukset eivät voi olla vaikuttamatta koko yhteiskuntaamme. Säästökohteet etsittäkööt siis muualta kuin koulutuksesta.

(Tampere, 25.04.2018)

#109

Oma lähikoulu on arjen turvallisuutta, yhteisöllisyyttä ja sienen kotiseuturakkaudelle. Nätkin koulu ei ole pieni, se on sopivsn kokoinen 1-6 luokan koululaisille. Säästetään ja kehitetään kouluamme, ei lakkauteta. Lasten hyvinvointi on parasta mitä Savonlinnan kaupunki voi savonlinnalaisille antaa.

(Savonlinna, 25.04.2018)

#115

Olen ollut Nätkin koulussa viisi vuotta ja saanut mukavaa opetusta. Lisäksi koulumatkani ei ollut liian pitkä tai vaarallinen.

(Savonlinna, 25.04.2018)

#130

Nätkin koulu säästettävä, lapsien etua ajatellen. Koulumatka on aivan liian pitkä pienille koululaisille ja todella vilkas liikenne on Moijintiellä ja tienylityksiä tulee ainakin yksi matkan varrella. Lapsiperheitä toivotaan lisää Nätkin alueelle, täällä on vasta rakennettu päiväkoti ja luonto-elämyksiä on Nätkillä paljon lapsia ja perheitä ajatellen. Koulun lakkauttaminen on Nätkin alueelle kohtalokasta,tänne ei saada lisää lapsiperheitä. Minun 7v. poikani käy nätkin koulua ja lapsenlapsista vanhempi poika aloittaa koulun 2v.päästä ja nuorempi poika 4v.päästä. Huoli on suuri Äitinä ja Mummina lapsien puolesta. Minun perheeni ja tyttäreni perhe asuu täällä Nätkillä. Ystävällisin Terveisin; Mia Dahlström.

(Savonlinna, 25.04.2018)

#133

Ei lakkauteta Nätkin koulua! Ollut turvallinen ja hyvä koulu neljälle lapsellemme vuosien saatossa!

(Savonlinna, 25.04.2018)

#139

Olen itse käynyt kyläkoulua jossa oppilaita koko koulussa alle 40. Kolmen kilometrin päässä olisi ollut isompi koulu, mutta silloin lapset katsottiin sen arvoiseksi että lähikoulu haluttiin säilyttää. Nyt sekin on lakkautettu ja nykyään se toimii vanhusten hoitokotina. Myös Nätkillä asustaa pian pelkkiä ikäihmisiä jos lapsiperheet "ajetaan" muualle. Minulla on neljä lasta käynyt/käy yhä Mertalan koulua, eikä ennakkoluuloja sitä kohtaan ole, mutta olen ollut ehdottoman kiitollinen siitä että moni heistä on saanut olla alkutaipaleen kodin läheisyydessä, pienessä yhteisöllisessä koulussa. Mielestäni rehtorin ehdotus vuokrakoulusta Nätkillä, kuulostaa erittäin hyvältä ratkaisulta tähän ongelmaan. Lapset ovat arvokkain sijoituskohde koko kaupungissa! Luin seitsemäntoista vuotiaalle tyttärelleni kaupungin sivuilta listaa lakkautetuista kouluista ja niistä joita ehdotetaan lakkautettavaksi. Lista oli sen verran pitkä ja murheellinen, että hän totesi jatkoksi: "Savonlinna - lakkautetaan". Toivottavasti näin ei käy, sillä haluaisin asua täällä perheeni kanssa yhä edelleen.
Minna Ikonen

(Savonlinna, 26.04.2018)

#147

Suunnitelmasta ei käy ilmi lapsivaikutusten arviointi, kuten tällaisissa suunnitelmissa tulisi näkyä. Lapsivaikutusten arviointiin on selkeät ohjeistukset thl.n sivuilla. https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/johtamisen_tueksi/miten_arvioida/lapsivaikutusten_arviointi.

Koulun lakkauttamisen sijaan olisi hyvä tehdä suunnitelma pidemmälle aikavälille ja peilata vaikutuksia kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden aikajänteellä. Mitä muuta alue menettää kuin koulun? Lähiliikunnan mahdollisuudet vähenevät salin ja kenttien myötä ja tällä on suoraan vaikutuksia yleiseen terveydentilaan ja sitä kautta terveydenhuollon menoihin. Terveydenhuollon menoihin tulisi kasvua myös perheiden hyvinvoinnin heikkenemisen myötä.

Totta on, että rakennus alkaa olla tiensä päässä, tähän on remontoinnin ja uudisrakentamisen sijaan vaihtoehtoja, vuokratilat, joita menestyksekkäästi mm. Imatralla käytetään. Totta on myös, että lapsimäärät ovat vähenemässä. Voisiko pikkuoppilaat ensimmäisestä luokasta kuudenteen ja jatkossa jopa esioppilat käydä viihtyisää pienempää koulua ja siirtyä sitten myöhemmin isompaan, kun valmiudet siihen ovat jo paremmat.

Lakkautuksen merkitys koulumatka-aikojen pidentymiseen on myös merkittävä, mitä pienemmästä oppilaasta on kyse. Tämä tarkoittaa perheen arjessa aiempia nukkumaanmenoaikoja ja aikaisia herätyksiä, jotta koululainen ehtii ajoissa kouluun. Näillä aikaistuksilla on taas merkittävä vaikutus perheiden harrastusmahdollisuuksiin, kun ilta-ajat jäävät yhdessä tekemiselle aiempaa lyhyemmiksi.

Hyvinvoiva perhe, jolla on myös aikaa harrastuksille ja yhdessäololle tuo kaupungille säästöjä terveydenhuollon menoissa ja toisaalta perheillä on mahdollisuus sekä aikaa käyttää paikallisia palveluja. Hyvän kiertokulkua siis.

Toivon päättäjiltä rohkeutta tehdä päätöksen, jolla turvataan kaupunginosan elinvoimaisuutta ja kehitetään sitä jopa aiempaa parempaan suuntaan.

(Savonlinna, 26.04.2018)

#150

Älkää lopettako toimivaa koulua. Varmasti yksi Suomen
parhaista kouluista. Joka päivä voi olla varma että lapsen on mukava kouluun mennä.

(Savonlinna, 26.04.2018)

#167

Miettikää nyt mikä matka eka luokkalaisilla mertalaan nätkiltä törkeetä omaan napaan tuijjotajat vois välillä kattoo peiliin ja kuunnella lasten vanhempia.

(Vantaa, 26.04.2018)

#169

Ei voi tämä säästäminen näin jatkua , nyky malli on surkeaa...

(Savonlinna, 26.04.2018)

#177

Koulu pitää Nätkin kaupunginosan elävänä. Nätkin koulu tarjoaa yksilöllistä opetusta pienissä ryhmissä, jokaisen lapsen tarpeet huomioiden. Yhteistyö Nätkin Touhulan kanssa on todella tiivistä ja kynnys kouluun todella matala.

(Savonlinna, 26.04.2018)